×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 6 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 20 septembrie 2017, 17:31
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
Când politica desființează istoria
PNL s-a opus achiziției Conacului Florica

Goana după putere le-a luat mințile liberlilor, nu și tirul acuzațiilor îndreptate spre PSD în privința statutului Vilei Florica. Șocant sau nu pentru nivelul politicii dâmbovițene, parlamentarii PNL au lăsat de-o parte achiziționarea „leagănului Brătienilor“, concentrându-se exclusiv pe moțiunea de cenzură a PSD inițiată împotriva cabinetului Grindeanu. PSD a formulat un proiect de lege prin care militează pentru cumpărarea Vilei Florica.

Proiectul de act normativ a trecut de Senat, prin adoptare tacită, la finalul lunii iunie. Anterior, la dezbaterile din comisiile de specialitate din această Cameră a Parlamentului, din spirit de frondă, senatorii PNL au fost cei care au votat împotriva raportului favorabil acordat pe viitoarea lege inițiată de PSD. Imediat după finalul crizei guvernamentale de 17 zile din luna iunie, aleșii PNL s-au apucat să se vaite că, din cauza celor de la PSD, Vila Florica de la Ștefănești va fi scoasă la vânzare și achiziționată de vreun om de afaceri nemilos. Conform scenariului celor de la PNL, afaceristul inexistent până acum ar urma să scoată conacul din circuitul de vizitare. Ca să fie cât mai convingători, liberalii s-au pus pe proteste.

Greva japoneză din Consiliul Județean

Ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Argeș a fost marcată de un protest inedit al consilierilor liberali. Aceştia au făcut grevă japoneză, purtând banderole albe, ca semn de protest împotriva conducerii PSD a Consiliului. Deși sunt conștienți că o propunere legislativă adoptată de Parlament crește șansele achiziționării de către stat a Conacului de la Ștefănești, liberalii argeșeni au propriile lor ambiții. Aceștia au cerut, insistent, introducerea pe ordinea de zi a CJ a unui proiect pentru cumpărarea Vilei Florica, din fondurile disponibile la departamentul Centenar, din cadrul guvernului. „Baronul“ de Argeș, Dan Manu, le-a tăiat-o scurt, declarând că PSD a făcut demersuri înaintea lor pentru ca Vila Florica să rămână în patrimoniul județului, astfel încât reacțiile liberalilor nu îşi mai au rostul. „Să fiţi mulţumiţi şi accept anticipat felicitările, pentru că social-democraţii au iniţiat şi vor duce la îndeplinire ceea ce liberalii nu au făcut“, a declarat Dan Manu, bătându-le obrazul consilierilor din opoziţie. Însă liderul PNL Argeș, Adrian Miuțescu, susține că printr-o hotărâre a Consiliului Județean se evită birocrația presupusă de unele avize și documentații necesare. Din acest motiv, liberalii au anunţat că protestele lor nu se vor rezuma la greva japoneză, mai ales că sunt foarte nemulţumiţi de modul în care au fost trataţi de colegii consilieri de la PSD şi ALDE.

Legea ar putea fi votată luna aceasta

Deloc impresionat de amenințările liberalilor din Consiliu, preşedintele acestui for decizional, Dan Manu, nu doar că a ieșit să combată strategia PNL, dar a și dat asigurări că în toamnă, Vila Florica va fi achiziţionată în baza unei legi. „La iniţiativa social-democraţilor, şi nu a liberalilor, proiectul de lege privind cumpărarea Vilei Florica a urmat toate etapele pentru a deveni proiect legislativ. Şi în Senat, şi în Camera Deputaţilor, liberalii au votat împotrivă. Avantajul va fi acela că o lege trebuie pusă în aplicare, indiferent de cine este la guvernare. Ghinionul nostru a fost că în ultimele săptămâni dinaintea vacanţei, Parlamentul a fost ocupat cu altceva, cu moţiunea de cenzură. Dar legea a trecut de Senat, iar în Camera Deputaţilor a trecut de toate comisiile, conform procedurilor. Sunt garanţii că în septembrie va intra pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor şi va deveni lege. Este o decizie politică asumată. Parlamentarii PNL să facă bine să voteze proiectul social-democraţilor privind achiziţionarea prin lege a Vilei Florica, ca patrimoniu şi brand naţional“, a punctat Manu. Astfel, Guvernul va trebui să aloce fonduri de la buget pentru cumpărarea conacului Brătienilor de la Ştefăneşti, Argeş.

Conacul se vinde cu peste două milioane de euro

Ansamblul imobiliar istoric a fost retrocedat şi este pus în vânzare cu un preţ de pornire de două milioane de euro. Valoare estimată a acestuia este de până în 3 milioane de euro. Monumentul este unul dintre cele mai frumoase şi mai bine păstrate domenii boiereşti din România. Ministerul Culturii şi Consiliul Județean Argeş urmau să achiziţioneze ansamblul în 2013, dar, ulterior, Guvernul nu şi-a exercitat dreptul de preempţiune la cumpărare şi l-a transferat către autorităţile locale, care şi-au exprimat acordul de principiu pentru exercitarea lui. Până în prezent, Consiliul Judeţean Argeş nu a găsit fondurile necesare achiziţionării conacului Brătienilor. Din această cauză se merge pe varianta aprobării prin lege a procedurilor de achiziţie, precum şi plata de către Ministerul Culturii din fonduri alocate cu această destinaţie de la bugetul de stat. Această iniţiativă legislativă a apărut după ce guvernul Cioloş a eşuat în încercarea de a strânge 6 milioane de euro de la populație, prin subscripţie publică, pentru achiziţia sculpturii „Cuminţenia Pământului“ a lui Constantin Brâncuşi.

Laur EmrePublicat Joi, 14 septembrie 2017
2795
 | 4
 | 13
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Gr
-2
Cred ca toate problemele din tara se terminasera si mai ramasese conacul Florica nerezolvat. Asa ca i-au facut un proiect de lege si au inceput sa se certe pe el. Nemaifiind nimic lasat la intamplare in tara, cand se va termina disputa asta cu conacul, Romania va putea raporta ca este singura tara fara problemen din lume.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Lili de la Sibiu @ Gr
+5
PD este astazi PNL. Cea mai mare rusine pe blazonul liberalilor, din toate timpurile. Zisii liberiali sunt de fapt tovarasii de coterii si de jonglerii politice ai circarului besescu si ai piticului sovietic, ce nu au nimic in comun cu liberalismul. Poate doar - cum spunea cineva mai jos - cu leiber-ismul. Sunt dezlanati, haotici, servili cu strainatatea, agresivi cu adversarii politici , fara nicio ideologie , fara program, fara orizont, intr-un cuvant inutili .Si se mira ca electoratul ia distanta cuvenita fata de ei, distanta pe care o iei fata de o gasca periculoasa .
Publicat Vineri, 15 septembrie 2017
+Răspunde
Musca cu elice
+9
Si vor sa-l cumpere ei? Pai astia n-au bani de chirii pentru sediile partidului. Conacul are nevoie de restaurare si asta nu poate fi facuta decat de un proprietar cu posibilitati financiare .
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Nast'y Nastratin Lili Cosmin @ Musca cu elice
0
Ei niste bani ar mai avea ei,dar la ora asta e discutii puternice intre laberi ce case memoriale ar trebui recuperate. Pen'ca haripa PD din PNL este de parere ca Ciresica iar nu Florica ar fi mai reprezentativa pentru Istoria Dreptei Romanesti si ar trebui sa aiba prioritate zero la achizitii...
Publicat Vineri, 15 septembrie 2017
+Răspunde
carcotas
+14
Vai de capul celor din PNL, cu Orban in frunte... Cea mai frumoasa poza si cea mai reprezentabila a acestui politruc este cea cu maimuta pe umar. Orban, i se citeste in fata, e un personaj blazat, multumit ca a fost ales presedinte al PNL, pentru ca asa mai trage inainte o perioada din viata sa cu salariu de la stat, chiar nefacand nimic bun. Ma mira faptul ca a fost ales, pentru ca asta este mai mult ca orice, un personaj de balci caruia ii place sa cante, sa se duca printre lume cu maimuta pe umar,sa fie admirat ca barbat frumos ce este. Un barbat de stat, mare patriot liberal in mijlocul multimii, cu maimuta pe umar , ce senzatie va trezeste ???
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
PD
+15
Vai de capul vostru... Jalnice personaje cu pretentii... O sa luati la voturi ....foarte repede numarate!
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Statul Prost Gospodar
+17
Doctrina liberala si neoliberala sustin cu tarie ca STATUL este PROST GOSPODAR. De asemenea sustin PRIVATIZAREA TOTALA chiar si a closetelor publice . Sunt multe orase care nu mai au closete publice. In gara la Constanta trebuie sa platesti la CLOSETUL PRIVAT , mai multi bani decat pe biletul de tren. In aceasta realitate neoliberala , de ce ar trebui sa cumpere STATUL o cladire privata , la un pret de specula ? De ce vreti sa gospodareasca un STAT PROST cladirile unor PRIVATI DESTEPTI ? De ce s-au luptat si se lupta indivizii liberali si neoliberali pentru a obtine DREGATORII in STATUL PROST ? Reise ca in gandirea liberala statul este bun doar pentru jumulit !
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Titel
+24
Haos total in PNL, nu stie stanga ce face dreapta. Cei din Arges ar trebui sa faca greva foamei in fata sediului central al propriului partid. Problema este sa-l prinda pe Orban la sediu, sa nu fie la un concert solo, am auzit ca-si plateste consumatia cu reprezentatii artistice.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
PD @ Titel
+18
E de plans... Dar eu rad in hohote, chiar daca pnl nu mai exista... Eu raman cu mentalitatea de liberal transmisa de bratieni si motas.... Azi !? Nimic tacere mormantala...basescu i-a acaparat si distrus exact cum s-a intamplat cu taranistii...
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Ion Br
+29
Dacă erau cu adevărat liberali, puneau ei banii pentru cumpărarea conacului Brătienilor! Dar cum partidul e format din lucrători la stat sau cu statul, nu-s în stare să strângă banii. Poate doar dacă Orban și Pomohaci ar concerta împreună ... se pare că au avut succes de curând!
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
QX
+18
Pai, la cate balcoane are, buimaceste de tot menestrelul etilat care poate ramane cu chitara nescoasa din husa.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
RABI
+18
Lautaru'nu are bani in visteria partidului ,tot statul saracu'
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Ghita Bizonu'
+23
Astia n u sunt liberali ci LEBARALI (de la leber). O adunatura de PeDelei a caor parinte este Ba'secu agremnatat cu nepoti de Ghizele care mia sunt cersetori si asistati ca altefel ar putea ei sa cumpere vila Florica!
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Recomandate
Trump: Un regim depravat, bandă de criminali!
Publicat acum 23 ore şi 37 minute
Ce a făcut de fapt Florian Coldea în Irak?
Publicat acum 4 ore şi 30 minute
Lobbyștii lui Coldea
Publicat acum 6 ore şi un minut
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 3 ore şi 33 minute
Ioan Buduca

După ce au apărut ziarele, a fost posibilă manipularea în masă, prin propagandă ideologică. După ce au apărut televiziunile, propaganda prin ideologie s-a transformat în propagandă de tip publicitar.

Ioan BuducaPublicat acum 21 ore şi 48 minute