PNL, surprins de declarațiile purtătorului de cuvânt al MAE rus

PNL a luat act cu surprindere de declarațiile purtătorului de cuvânt al MAE rus, a afirmat sâmbătă Radu Carp, secretar executiv al partidului, într-un comunicat transmis Agerpres.

„PNL a luat act cu surprindere de declarațiile doamnei Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse din data de 4 februarie 2016. Doamna Zaharova a făcut o paralelă total neadecvată între deschiderea, la data de 27 ianuarie 2016, a expoziției ‘Cu fața, în spatele sârmei ghimpate. Deportarea etnicilor germani în URSS — o istorie documentară’, organizată de CNSAS, Fundația Konrad Adenauer și Forumul Democrat al Germanilor din România — Regiunea Extracarpatică și Ziua Internațională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului, celebrată la aceeași dată”, a declarat reprezentantul PNL.

Potrivit acestuia, cele două evenimente, comemorarea Holocaustului, respectiv deportarea etnicilor germani din România, marchează aspecte diferite ale suferințelor îndurate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Este singura paralelă care se poate face, ținând cont de diferența de intensitate a suferințelor îndurate, incomensurabilă și irepetabilă prin unicitatea ei în cazul Holocaustului, condamnabilă în cazul oricăror deportări de populații”, a adăugat Radu Carp.

El amintește că, pe data de 27 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj public în care a subliniat faptul că această zi reprezintă un prilej de amintire și de recunoștință față de victimele Holocaustului, „o perioadă tragică din istoria omenirii, în care semeni de-ai noștri au căzut victimele campaniilor de teroare, exterminare și distrugere în masă pe motive rasiale, etnice sau naționale, scene de crimă greu de imaginat în lumea contemporană”.

„Doamna Zaharova a ignorat cu bună știință acest mesaj public, precum și manifestările organizate pe data de 27 ianuarie 2016 de autoritățile guvernamentale și non-guvernamentale din România pentru a marca Ziua Internațională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului. România își va asuma obligațiile care îi revin din exercitarea în acest an a președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) și va lua măsuri pentru consolidarea educației în domeniul Holocaustului în rândul tinerilor. Doamna Zaharova a omis de asemenea să precizeze că aceeași expoziție condamnată de domnia sa a mai fost prezentată publicului din România cu alte ocazii, în alți ani, fără a genera reacții negative din partea partenerilor externi sau a publicului. De asemenea, deportarea etnicilor germani din 1945 este comemorată în fiecare an în România, ca de altfel în toate statele în care au avut loc evenimente similare — cele din estul Europei căzute sub ocupație sovietică”, a evidențiat secretarul executiv al PNL în comunicatul remis AGERPRES.

Potrivit acestuia, este „neconformă adevărului” insinuarea oficialului MAE rus despre responsabilitatea autorităților române în deportarea etnicilor germani.

„Faptul că Federația Rusă dorește sau nu să-și asume trecutul sovietic în care au avut loc nerespectări masive ale drepturilor omului nu este opțiunea României. Interesează însă respectarea adevărului istoric: deportarea etnicilor germani din România s-a făcut în timpul unui regim de ocupație militară, cel al URSS, nefiind generată de autoritățile românești din acea perioadă. Doamna Zaharova insinuează responsabilitatea acestor autorități în deportarea etnicilor germani. Vizionarea expoziției respective i-ar arăta cât de neconformă adevărului este această afirmație”, a argumentat Radu Carp.

El a adăugat că PNL consideră că aceste declarații nu privesc neapărat România, ci relația actuală a Federației Ruse cu Germania. „Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse dorește probabil, prin vocea doamnei Zaharova, să creeze o neînțelegere între doi parteneri tradiționali, România și Germania, uniți în comemorarea suferințelor îndurate de generația care a trăit în Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ambele țări și-au asumat responsabilitatea pentru crimele comise în contextul Holocaustului. La fel, Federația Rusă ar trebui să-și asume trecutul URSS și să ceară oficial scuze supraviețuitorilor deportărilor operate de acest stat din teritoriile ocupate”, a susținut reprezentantul PNL, potrivit comunicatului citat.

Radu Carp a completat că „PNL este alături de victimele regimurilor totalitare, având prin natura sa această vocație, strâns legată de afirmarea valorilor, în special cea a democrației și cea a demnității umane”.

Ministerul de Externe al Federației Ruse și-a exprimat îngrijorarea față de încercări din România de a retușa sau a rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial, îndeosebi prin folosirea unei retorici cu pronunțat caracter antirusesc, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit paginii web a MAE rus.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.