Podarul de la Pomi și-a tras bacul pe mal

De peste 30 de ani, Ioan Coț, din comuna Pomi, județul Satu Mare, asigură zilnic trecerea peste Someș a localnicilor. Fie că sunt muncitori navetiști, copii sau nepoți care-și vizitează părinții sau bunicii, toată lumea trece Someșul cu bacul lui nea Ion.

De zeci de ani, Primăria comunei Pomi nu a găsit bani să construiască un pod, dar nici Guvernul nu s-a dat peste cap să ajute comunitatea. În schimb, inspectorii ANAF de la Oradea au aflat un lucru care i-a îngrijorat peste măsură. Bătrânul cu bacul nu avea casă de marcat, deci încălca legea. Dintr-un condei, l-au executat pe podar, cum îi spun oamenii, cu amenda maximă: 6.250 de lei, dacă plătea în 24 de ore. Altfel, suma se dubla.

Era într-o zi de joi, când inspectorii ANAF, „socotitorii“, cum sunt ei numiți de localnici, l-au luat pe Ioan Coț la puricat. Cu mare zel, ei au controlat toate actele podarului, chiar dacă oamenii aveau nevoie de bacul lui să treacă Someșul, să ajungă la casele lor și să-și lucreze pământurile. Nici nu au stat mult pe gânduri, că „i-au pușcat“ o amendă de 6.250 de lei, dacă o plătea până a doua zi, în caz contrar, amenda era de 12.500 de lei. Suma era imensă pentru bătrânul care câștiga din ce primea de la țăranii care treceau râul să ajungă la pământurile lor sau de la muncitorii care lucrau la Baia Mare sau în localitățile dimprejur.

„Ioan Coț făcea între 20 și 50 de treceri pe zi, în funcție de evenimentele care erau în Țara Oașului sau în zona Codru. 2 sau 3 lei era o trecere pentru o persoană și 8 lei trecerea unui automobil sau a unui utilaj agricol“, a relatat pentru Cotidianul primarul comunei Pomi, Ioan Grad. Presa locală din Satu Mare relatează că bătrânul avea „toate actele în regulă pentru administrarea bacului, iar clienții primeau bonuri fiscale, pe care apar sumele plătite, Numa’ casă de marcat nu este pe malul Someșului, în mijlocul câmpului!“, scriu jurnaliștii de la satumareonline.ro.

Viteză de reacție rapidă

Trăim în era calculatoarelor, iar inspectorii ANAF puteau afla dintr-un click dacă Moș Ioan și-a plătit sau nu amenda. Dar nu a fost așa. Ei au revenit în comuna Pomi în mașină cu girofar, pregătiți de scandal. Iritat de insistența „socotitorilor“, podarul a chemat doi consăteni să-i dea o mână de ajutor. Fiecare a venit cu câte un tractor și au legat bacul de utilaje, fără multe vorbe. La un moment dat, s-a auzit doar atât: „Noa, Ghiță, Sanyi, amu’ sus, la deal!“. În câteva secunde, bacul era pe mal. Sfârșitul săptămânii trecute a fost un calvar pentru localnici. Pe ambele maluri se formaseră cozi de mașini și utilaje. Culmea ironiei este că „socotitorii“ au rămas pe partea care nu trebuia și l-au întrebat pe podar cum pot ajunge pe celălalt mal. Ioan Coț le-a indicat drumul în aval de Someș. „Vedeți drumeagu’ ăla prin tufișuri? Noa, dacă mereți tot drept pe ăla, ajungeți până la Seini, care-i pe malul celălalt, ghinion! Dar mai e o speranță! Ăștia au promis că vor face un pod acolo, cică e gata și proiectul și studiul de fezabilitate sau ce dracu’. Până ajungeți voi acolo, e posibil să fie gata și podul. Drum bun!“, le-a spus Moș Ioan.

„E de lucru la câmp, nu de stat la controale“

Moș Ioan s-a văzut vedetă peste noapte. Tot weekendul trecut a dat interviuri, a povestit cele întâmplate jurnaliștilor, în timp ce pe ambele maluri se adunau sătenii furioși. Ioan Coț era revoltat că nu fusese atenționat mai întâi și nu i se acordaseră câteva zile să-și cumpere casă de marcat, inspectorii amendându-l pe loc. El consideră că a primit o pedeapsă nedreaptă. Alături de el, contabilul și avocatul firmei susțineau că vor da în judecată ANAF pentru abuz de putere. Deși erau nemulțumiți, sătenii erau de partea podarului, chiar dacă dispărea ultima lor șansă de transport peste Someș. „O trebuit să răstorn tătă casa cu susu-n jos, să caut popiroașele alea pe care mi le-o cerut inspectorii, ca și cum n-aveam altă treabă ziua-n amiaza mare, când se-nșirau ștrafurile și aici și dincolo, că-i de lucru pe câmp, nu de stat la controale! Au văzut și ei că n-am avut nici o problemă până acuma, dar tot mi-au dat amendă. Amu’ nu-mi puteau da batăr un avertizment sau cum se zice?! Domnu’ arvocat zice că merem până la CEDO, dacă trebe. Că ce, numa Tânțaș poate să meargă acolo? (un miliardar local, condamnat pentru distrugerea unui hotel declarat monument istoric din centrul municipiului Satu Mare)“, citează publicația menționată.

Podul, gata peste trei ani

Conducerea ANAF a promis că se va deplasa la Pomi, ca să găsească o soluție și să rezolve problema. Primarul comunei Pomi ne-a declarat că Ioan Coț a plătit amenda primită pentru lipsa casei de marcat. „Din câte știu, el va contesta amenda. ANAF are o lege, dar ea trebuie să fie mai explicită în privința evaziunii fiscale“, a comentat pentru Cotidianul edilul comunei Pomi, Ioan Grad. „Toată lumea e liniștită acum, că a dat drumul la treabă și amenda a plătit-o“, ne-a mai spus primarul. El estimează că abia peste trei ani se va putea construi un pod peste Someș, care să facă legătura între Țara Oașului și zona Codru, cu banii alocați „din fondul de dezvoltare locală“.

„Terorism fiscal“

„Anafura mamei lor de socotitori! Mi-a crescut tensiunea… Cer scuze, nu știam că pot să înjur. Vă rog să faceți public acest exces de zel sau abuz în serviciu!“, a comentat Carabat Ștefan.
„Să fie la fel de vigilenți cu fructele care vin prin Bulgaria din Grecia. Se vând mașini fără acte în Piața Pucheni din București. Nu am văzut picior de ANAF sau de Poliție“, spune Ani. „Poate aflăm și numele vigilenților angajați ai ANAF. Și poate vedem și rezultatele lor în combaterea evaziunii cu cafea, țigări, alcool, combustibil, legume, lemn, trafic de frontieră. Acolo sunt puiuții, aici sunt leii. Poate vedem și averea făcută din rușinosul salar încasat de la ANAF“, cere Someșan.
„E ca și cum ție îți arde mașina, dar tu ești prea ocupat să cauți un post de radio, în loc să oprești și să stingi focul. E ca și cum cineva ți-ar reteza o ureche, dar tu, în loc să te duci la spital, te oprești la shaormerie, că îți este foame…“, scrie Vendeta.
„Au găsit unul care muncește, pe el, toți paraziții care-și acoperă cheltuielile cu banii din amenda nemeritată. Ar trebui nu dați afară, ci puși să muncească cu podul o lună, două și în timpul ăsta să plătească și amenda. Ar ajunge să meargă pe jos și să mănânce numai semințe. Mi-ar plăcea, dar n-o să văd dreptate“, spune Mihai. „Terorismul fiscal al ANAF, ticăloșia agenților și tembelismul legilor infecte au adus lucrurile aici“, scrie Dan. Acestea sunt doar câteva dintre comentariile cititorilor presei locale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.