Poezie combativă în prefața Festivalului „Gellu Naum“

Poetul, eseistul și intelectualul public Dorin Tudoran revine la București pentru a prefața ediţia a doua a Festivalului internaţional de poezie „Gellu Naum“. Ion Bogdan Lefter, gazda sa din această seară în curtea Muzeului Național al Literaturii, de la ora 19.30, îl prezintă astfel: „Considerat unul dintre cei mai talentaţi scriitori ai «valului» lansat în literatura română în anii 1970, devine în prima parte a anilor ’80 o prezenţă tot mai incomodă pentru regimul comunist, ajungând la dizidenţă şi apoi la exil: părăseşte România în 1985 şi se stabileşte în Statele Unite ale Americii, unde va continua să fie activ ca scriitor şi intelectual angajat etic şi politic, va edita reviste, va lucra pentru organizaţii de promovare a valorilor democratice în întreaga lume“. Întâlnirea are loc în cadrul seriei Cafeneaua critică. „Prietenia pe care mi-au oferit-o Gellu și Lygia Naum a constituit pentru mine un privilegiu. Sprijinul pe care mi l-a acordat marele poet a jucat un rol substanțial în conturarea debutului carierei mele literare. Iată de ce am fost onorat de invitația Muzeului Național al Literaturii Române de a participa la a doua ediție a festivalului“, spune Dorin Tudoran.

Omagiu în maraton

În perioada 4-5 august, Muzeul Național al Literaturii Române, alături de Fundația Gellu Naum, organizează cea de-a doua ediție a Festivalului „Gellu Naum“, care se va desfășura la București și la Comana.
Prin intermediul acestui festival, organizatorii anunță că își propun „realizarea unui dialog între spații și timpuri de creație diferite și, totodată, suprapuse, cu scopul valorificării patrimoniului literaturii române și a culturii scrise recente.“ În cadrul evenimentelor organizate mâine și poimâine vor susține lecturi publice: Liviu Antonesei, Romulus Bucur, Dan Coman, Ana Dragu, Roberet G. Elekes, Paula Erizanu, Emilian Galaicu-Păun, Silviu Gongonea, Nora Iuga, Ștefan Manasia, Angela Marinescu, Marin Mălaicu-Hondrari, Ioana Nicolaie, Florin Partene, Cosmin Perța, Ion Pop, William Totok, Dorin Tudoran, Radu Vancu, Călin Vlasie, Elena Vlădăreanu, Adelina Pascale, Anastasia Gavrilovici, Ana Maria Lupșacu, Irina-Roxana Georgescu, Andreea Teliban, George Ștefan. Lecturile vor fi acompaniate la pian, de către interpretul Mircea Tiberian.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.