Poezie, jurnal şi istorie cu scriitorii Ana Blandiana şi Romulus Rusan

BookExpo America şi scriitorii români invitaţi

Anul acesta, la BookExpo America, ICR New York a invitat o galerie impresionantă de personalităţi ale literaturii române contemporane. De la Bucureşti au venit Ana Blandiana şi Romulus Rusan, Bogdan Alexandru Stănescu şi Bogdan Hrib. Lor li s-au alăturat două nume de scriitori care au cucerit prin literatura lor editori de prestigiu şi cititori numeroşi ai operei lor, scrise sau traduse în limba engleză. Este vorba de Petru Popescu, care a publicat, începând cu 1973, numeroase cărţi în limba engleză: Bough, Blues, Burial of the vine, Boxes, Stairs & Whistle Time, The Last Wave, Before and After Edith, In Hot Blood, Amazon Beaming, Almost Adam: a novel, The Return, The Oasis: A Memoir of Love and Survival in a Concentration Camp, Weregirls: Birth of the Pack, Weregirls: Through the Moon Glass, Footprints in Time, Girl Mary.

La BookExpo America a fost invitat, în cadrul evenimentului intitulat ”Arhipelagul Norman Manea”, scriitorul celebru prin volumele sale The Hooligan’s Return, Captives, Paradise Found – An interview with Hanes Stein, Settling my account before I go – Interview with Saul Bellow, The Fifth Impossibility, On Clowns: The Dictator and the Artist, October, Eight O’clock, Compulsory Happiness, The Lair, Romanian Writers on Writing, şi multe alte titluri traduse în germană, turcă, chineză, franceză, italiană, spaniolă, maghiară, poloneză etc.

Ana Blandiana şi Romulus Rusan la reşedinţa d-nei doctor Felicia Radu-Rădulescu

Mult aşteptată a fost prezenţa marei poete Ana Blandiana, care şi-a lansat ultima carte de poeme inedite Patria mea A4, publicată în limba română la “Humanitas” şi tradusă în limba engleză de Viorica Pâtea şi publicată la editura “BloodAxe”.

Ana Blandiana şi Romulus Rusan nu au venit doar cu cărţile lor de literatură, ci şi cu toate volumele publicate de Academia Civică, de-a lungul anilor. Parte a unei memorii orale sau scrise, ce descrie destinul tragic al deţinuţilor politici din România, al deportaţilor din Bărăgan, al colectivităţilor strămutate şi trimise cu domiciliu obligatoriu, cel mai adesea în zone aride şi chiar în lagăre de muncă forţată.

Romulus Rusan a readus în atenţia publicului american, născut în România sau pe alte meridiane, jurnalul său american, publicat în 1976, care a fost la vremea aceea un adevărat bestseller, fiind devorat de curiozitatea a zeci şi zeci de mii de cititori care descopereau în ”America ogarului cenuşiu” o lume cu totul necunoscută, aproape suprareală, cu oameni normali, peisaje de toate felurile, o Americă a oamenilor simpli, dar liberi, care nu trăiesc sentimentul fricii atunci când vorbesc, sau iau decizii personale, fără să se teamă de ideologii, politică, securitate, ori turnătoria aproapelui.

De la Washington, DC spre Coasta de Vest a Americii

Ana Blandiana vorbind la Biblioteca Congresului

După încheierea evenimentelor de la BookExpo America, ICR New York a realizat un turneu al celor doi scriitori, care avea ca ţintă finală Coasta de Vest a SUA, unde, atâtea organizaţii şi universităţi şi-au manifestat dorinţa ca ICR New York să-şi extindă activitatea. Spaţiul acesta imens, care are cel mai înalt IQ pe metru pătrat, este locuit de numeroşi americani de origine română, doctori, ingineri, informaticieni, avocaţi, artişti, profesori şi cercetători, de toate vârstele, mari iubitori ai culturii şi creaţiei. Prezenţa unor universităţi din topul învăţământului american produce în acelaşi timp un public tânăr format din studenţi, doctoranzi, masteranzi, avizi de cunoaştere şi de cultură. La universităţile Stanford, Berkeley şi Universitatea din San Francisco învaţă peste 200.000 de studenţi.

Primul eveniment din turneul american avându-i ca invitaţi pe Ana Blandiana şi Romulus Rusan, însoţiţi de directorul ICR New York, scriitoarea Doina Uricariu, a avut loc la Biblioteca Congresului SUA, din Washington, DC. Scriitorii din România au fost întâmpinaţi de profesorii universitari Virgil Nemoianu şi Dennis Deletant, care cunosc îndeaproape opera lor şi sunt, în acelaşi timp, apropiaţi ai activităţii civice desfăşurate de Ana Blandiana şi Romulus Rusan în cadrul Academiei Civice şi la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, de la Sighet. Dennis Deletant a susţinut, de altfel, şi conferinţe la şcoala de vară de la Sighet, fiind cu certitudine un consilier avizat al proiectelor derulate în cadrul acestui prim şi unic muzeu al anticomunismului. Amfitrionul evenimentului de la Biblioteca Congresului a fost Grant Harris, şeful departamentului european (Head, European Reading Room), un apropiat prieten al ICR New York, un foarte bun cunoscător al literaturii române, căruia îi revine sarcina achiziţiei de carte din România, un excelent cunoscător al fondului de carte român. La eveniment a mai participat, tot din partea Bibliotecii Congresului, Dr. Georgette Dorn, conducărul departamentului hispanic.

Memorialul de la Sighet, la Whittall Pavilion

În biserica Învierea Domnului Hayward

În Whittall Pavilion, un spaţiu generos, tapetat de cărţi şi instrumente muzicale de colecţie, precum viorile Guarnieri şi Stradivarius, expuse în nişe, au luat loc la masa destinată invitaţilor, Ana Blandiana, Romulus Rusan, Doina Uricariu, Dennis Deletant, Virgil Nemoianu şi Grant Harris. Cuvântul de deschidere a fost ţinut de Ambasadorul României în SUA, E. S. Iulian Buga, care a aşezat evenimentul de la Biblioteca Congresului sub semnul aniversării a 135 de ani de relaţii diplomatice româno-americane.

Prezentarea Memorialului de la Sighet a fost urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri, care au adus ample precizări şi informaţii legate de naşterea proiectului şi transformarea lui în realitate, pornind de la o discuţie între Ana Blandiana, preşedinta Academiei Civice, şi Catherine Lalumiere, Secretarul general al Consiliului Europei (1989-1994).

Romulus Rusan, a cărui memorie este prodigioasă şi impecabilă, a adăugat numeroase informaţii şi adevărate povestiri, ţinând de istoria proiectului şi a celor implicaţi în realizarea lui. Talentul prozatorului nu s-a dezminţit, în toate aceste completări şi paranteze epice, evocând situaţii, oameni, şi prezentând Memorialul de la Sighet, cameră de cameră, ca un ghid de muzeu inspirat.

Publicul a aşteptat, ca la toate celelalte întâlniri, recitalul de poezie şi lectura din ”America ogarului cenuşiu”. Poemele alese de Ana Blandiana au făcut parte din volumul ”Patria mea A4” în română şi engleză. Scriitoarea Doina Uricariu a citit din ultimul ei volum de versuri ”The Glass Book”, publicat în limba engleză, în SUA.

Cu Grant Harris, Head European Reading Room la Biblioteca Congresului

Cea mai frumoasă surpriză făcută de Grant Harris invitaţilor a fost aceea de a prezenta cărţile lor, achiziţionate de Biblioteca Congresului, înainte de 1989 şi după 1990, şi legate spre bună păstrare, în coperţi cartonate, îmbrăcate în pânză vişinie, care păstrau sub ele coperta originală. La Biblioteca Congresului, Ana Blandiana şi Romulus Rusan au făcut o importantă donaţie de carte, din dorinţa de a completa colecţia bibliotecii cu cărţile publicate de Academia Civică de-a lungul anilor. Graţie acestei donaţii, există acum la Biblioteca Congresului o bază de cercetare a anticomunismului din România.

Scriitorii s-au întâlnit apoi în spaţiul Ambasadei României de la Washington cu un public larg, venit să vadă filmul şi imaginile cuprinse într-un amplu slideshow al expoziţiei ”Memoria ca formă de justiţie”. După evenimentul care a durat câteva ore a avut loc o recepţie, cu a cărei ocazie scriitorii au oferit autografe pe cărţile lor.

De la Washington, Ana Blandiana şi Romulus Rusan s-au îndreptat spre cele câteva oraşe de pe coasta de vest a SUA, unde ICR New York şi partenerii săi aveau deja stabilite o serie de evenimente şi numeroase întalniri academice.

La începutul turneului în California, grupul scriitorilor s-a bucurat de prietenia şi ospitalitatea unor oameni de ştiinţă, mari iubitori şi cunoscători ai literaturii, în orele ce le rămân libere după timpul dedicat cercetării în laborator şi cursurilor de la catedră: Ana Racoveanu şi Mircea Gheorghiu.

De la Fremont, din California la Hayward la Fundaţia Hoover

La Universitatea din Berkeley

În 6 iunie s-a desfăşurat în Fremont, California, o foarte frumoasă serată literară, găzduită de rezidenţa atât de primitoare şi spaţioasă a Dr. Felicia Radu-Rădulescu. Zeci de invitaţi au participat la acest eveniment, tipic pentru lumea americană, iubitoare de artă şi cultură, care îşi transformă, adesea, casele, în saloane literare, simeze şi galerii unde expun pictură, desene, sculptură şi obiecte decorative. Seara a adus din nou în prim-plan Memorialul de la Sighet, istoria recentă a României şi istoria anilor 1947-1989, fiind presărată cu evocarea felului în care a funcţionat cenzura în România şi cum a marcat aceasta destine litarare exemplare, dar şi oportunismul proletcultismul din anii ’50, literatura obsedantului deceniu, spectacole de teatru, filme, arta plastică.

În 7 iunie, peste 200 de persoane au participat la evenimentul de la Biserica Învierea Domnului din Hayward, CA, una dintre cele mai frumoase biserici, construită de comunităţile româneşti din SUA, din fondurile strânse de enoriaşi. La eveniment a fost admirabilă implicarea preotului paroh Octavian Mahler, alături de dr. Felicia Radu-Rădulescu şi alte persoane dedicate finalizării picturii interioare a bisericii, după aducerea altarului şi a stranelor sculptate în lemn de stejar, în România. Pe un ecran mare a fost proiectat filmul Memorialul de la Sighet, iar Ana Blandiana şi Romulus Rusan, alături de Doina Uricariu, au prezentat muzeul, activitatea Academiei Civice, cărţile publicate de Academia Civică. În cea de a doua parte a întâlnirii de la Hayward, au urmat mult aşteptatele recitaluri de poezie şi lecturile din ultima ediţie a cărţii bestseller America ogarului cenuşiu.

La Whittall Pavilion la Biblioteca Congresului

Unul dintre obiectivele importante ale acestui turneu, mai ales din perspectiva ICR New York, a constat într-o serie de întâlniri cu marile universităţi din California şi conducerea de la Hoover Institution – Stanford University, cunoscut fiind faptul că la Hoover Institution se află cea mai importantă arhivă de documente, legate de personalităţi ale istoriei României şi exilului Românesc. La Hoover Institution, delegaţia din România a fost primită cu foarte multă căldură, prezentându-i-se câteva dintre ”comorile” arhivei referitoare la istoria României, între care cutiile cu documente, corespondenţă şi fotografii ale lui Nicolae Titulescu, precum şi documente legate de istoria monarhiei şi Casei Regale din România. Arhiva de la Hoover este un nesecat izvor de cercetare şi studiu pentru istoria României. Academia Civică a lăsat la Hoover Institution o importantă donaţie de carte. La întâlniri au participat reprezentanţi din conducerea instituţiei, director asociat Eric Wakin, curator şef Maciej Siekierski şi curatorul Zachary Baker.

În cadrul întâlnirii de la Stanford University, grupul de scriitori din proiectul ICRNY a avut discuţii extrem de importante cu Robert Malott, director al bibliotecii şi arhivelor Hoover, Carol Leadenham care a avut un aport important în medierea acestor întâlniri şi Laura Cosovanu, care a avut gentileţea de a prezenta, din interior, Hoover Institution şi o parte din arhiva României, precum şi Biblioteca Hoover.

Turul marilor universităţi: Berkeley, Stanford, Santa Barbara…

UC Santa Barbara cu Profesorul Horia Metiu şi soţia lui, Jane

Foarte importantă a fost întâlnirea cu Jeffrey Pennington, Director Executiv al Institutului Slavic, Est European şi Eurasian al Berkeley University. ICR New York va realiza împreună cu acesta o serie de evenimente academice, dar şi spectacole artistice sau vizionări de filme.

La Universitatea Berkeley există un număr semnificativ de studenţi masteranzi şi doctoranzi, veniţi din România. Ei doresc să rămână pe perioada studiilor un liant între valorile României şi instituţiile de învăţământ şi cultură americane.

La întâlnirea de la Berkeley au participat Ana Blandiana, Romulus Rusan, Doina Uricariu, profesor univ. Mircea Gheorghiu, profesor univ. Ileana Costea, profesor univ. Oana Leonte, familia dr. Speranţa şi Miron Costin, precum şi Raluca Toma, una dintre co-organizatoarele Festivalului Filmului Românesc de la Berkeley. De la Art Museum and Pacific Film Archive au participat directorul Lawrence Rinder, curatoarea Kathy Geritz (care a organizat citeva serii de Festival Internaţional cu filme românesti, la Pacific Archive) şi curatorul-şef Susan Oxtoby.

La Universitatea California din Santa Barbara, amfitrionii întâlnirilor au fost Professor Horia Metiu şi soţia sa, Jane. Şi de această dată, dialogurile au fost importante în construirea unor viitoare proiecte cu ICR New York.

Un rol important în realizarea evenimentelor de la Los Angeles şi San Francisco l-au avut profesor univ. Ileana Costea şi artistul vizual american Jerry McDaniel, şi familia Mary şi Peter Gross, inclusiv în coordonarea transportului, cazării şi acoperirea unor segmente de drum, între destinaţii apropiate.

Marii prieteni şi susţinători ai proiectelor culturale de pe Coasta de Vest

Hoover Romanian Archive

Primele fonduri care au intrat în sprijinul Memorialului de la Sighet au venit de la românii din diaspora, iar românii de pe Coasta de Vest a SUA au fost cei dintâi sponsori generoşi. Ana Blandiana şi Romulus Rusan au povestit despre aceste gesturi de neuitat şi au dat câteva din numele sponsorilor din California. Primul nume rostit a fost cel al doctorului Miron Costin, care a vorbit extrem de emoţionant despre acea perioadă a începuturilor şi despre primul muzeu al anti-comunismului din lume. Asemenea momente de evocare emoţionantă a rădăcinilor româneşti şi bucuriei americanilor de origine română de a se reîntâlni cu personalităţi ale vieţii culturale şi literare din România au fost numeroase. Profesorii Dinu şi Oana Leonte au fost nelipsiţi din Piaţa Universităţii, iar Dinu Leonte a cântat o compoziţie a sa dedicată acelei perioade. Profesorii şi cercetătorii Ana Racoveanu şi Mircea Gheorghiu au în bilbioteca lor atâtea volume ale scriitorilor români, alături de marile tratate de chimie organică. Profesor Ileana Costea are, de asemenea, o bibliotecă impresionantă, din care nu lipseau cărţile Anei Blandiana şi ale lui Romulus Rusan, alături de cărţile de arhitectură şi istoria artei. La fel stau lucrurile în casa doamnei doctor Felicia Radu-Rădulescu, o atât de inimoasă şi generoasă susţinătoare a proiectelor legate de biserică şi Casa Română. Literatura română e nelipsită din impresionantele biblioteci ale familiei Leonte.

Preşedintele Asociaţiei ”Viitorul Român”, Virgil Adumitroaie, împreună cu soţia Anca Adumitroaie, director al asociaţiei, domnul Adrian Barbu, vicepreşedinte, şi cu neobosiţii Speranţa şi Miron Costin, au organizat împreună cu ICR New York marele eveniment care s-a bucurat de o audienţă formată din peste 500 de persoane, la Fran Norris Scoble Performing Arts Center, având în prim-plan Memorialul de la Sighet, recital de poezie, dialog cu publicul şi sesiune de autografe. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa Consulului General al României la Los Angeles, Eugen Chivu.

O seară spectaculoasă de poezie, literatură şi istorie a fost găzduită, la reşedinţa prof. Ileana Costea, unde au fost invitate peste o sută de persoane din mediul universitar, artistic, instituţiile de cercetare, actori care au recitat în limba engleză, regizori de teatru şi film, printre care şi regizorul Andrei Zincă, organizatorul Festivalului de Film de la Miami şi al viitorului festival de film care se va desfăşura la Los Angeles. Din partea Societăţii “Viitorul Român” a fost invitată doamna Anca Adumitroaie. În afară de recitalurile literare, au fost vizionate filmul dedicat Memorialului Sighet, precum şi filme documentare dedicate Anei Blandiana, lui Romulus Rusan, artistului vizual Jerry McDaniel şi Doinei Uricariu. Montajul acestor filme a fost realizat de regizorul Andrei Zincă. Jerry McDaniel i-a oferit Anei Blandiana câteva exemplare dintr-o carte cu poeme în limba engleză ale scriitoarei, însoţite de ilustraţiile policrome, inspirate de poezia Anei Blandiana. Jerry McDaniel este un artist vizual foarte cunoscut şi apreciat în SUA, cu lucrări prezente în colecţii şi muzee importante, un colaborator al unor mari case de editură, realizatorul unor picturi pentru NBC, care preţuieşte foarte mult cultura românească.

Alături de aceste evenimente literar-artistice şi academice, ICR New York a urmărit să realizeze viitoare parteneriate cu muzee şi galerii de artă contemporană şi a vizitat toate spaţiile ce vor fi implicate în Festivalul de Film Românesc, de artă şi teatru, de la Los Angeles, a cărui primă ediţie va avea loc în 2016.

Tot cu acest prilej, regizorul Andrei Zincă i-a prezentat Anei Blandiana versiunea în lucru a filmului inspirat după o nuvelă a autoarei, din volumul Proiecte de trecut, având ca subiect deportarea forţată în Bărăgan.

Turneul de pe Coasta de Vest a reprezentat, alături de BookExpo America, cel mai important proiect, însumând atâtea evenimente dedicate promovării literaturii şi scriitorilor români în SUA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.