Pogorârea Sfântului Duh, Rusaliile

Duminică, la 50 de zile de la Învierea Mântuitorului şi zece de la Înălţare, creştinii ortodocşi sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh, cunoscută şi sub denumirea de Rusalii.

Este ziua în care Sfântul Duh S-a pogorât sub forma unor limbi de foc peste Apostoli, fiind desăvârşită astfel opera de răscumpărare şi mântuire a oamenilor, începută prin sacrificiul Său de pe Cruce.
Hristos i-a trimis în lume să propovăduiască tuturor neamurilor învăţătura lui Dumnezeu, dar i-a şi asigurat că va fi cu ei “până la sfârşitul veacurilor”.

,,Mergând învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh” (Matei 28, 19),
,,Iar Eu voi ruga pe Tatăl şi alt Mângâietor vă va da vouă ca să fie cu voi în veac”. (Ioan 14,16).

De Rusalii se creează prima comunitate creştină, o comuniune în Duhul Sfânt, se pune temelia Bisericii. Apostolii devin din simpli pescari misionari curajoşi, datorită înzestrării lor cu puterea Harului primit de la Dumnezeu, iar faptele lor devind faptele Duhului Sfânt.

Invocarea Sfântului Duh, de la începutul oricărei slujbe sau rugăciuni, subliniază misiunea bisericii sau, cum spunea Sfântul Serafim de Sarov, “adevăratul scop al vieţii creştine constă în dobândirea Duhului Sfânt al lui Dumnezeu”.
Sfântul Duh, numit şi Mângâietorul sau Duhul Adevărului, este a treia persoană a Sfintei Treimi.

La slujba Sfintei Litughii din duminica Rusaliilor se aduc ramuri de nuc sau tei, simbol pentru limbile ca de foc prin care s-a pogorât Duhul Sfânt, şi care, după ce sunt binecuvântate, sunt oferite credincioşilor.

Duminica Rusaliilor şi luni, a doua zi de Rusalii, de Sfânta Treime, sunt, legal, zile libere.

Sâmbătă au fost Moşii de vară, zi dedicată pomenirii morţilor, asemenea Moşilor de Iarnă (din sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne) în care cei adormiţi sunt pomeniţi în mod solemn, pentru ca şi ei să se bucure de darurile Sfântului Duh.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 505 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.