×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 4 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 07:20
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Polemică în Germania pe tema scandalului ouălor contaminate

Autorităţile locale şi naţionale germane se certau miercuri pe tema amplorii scandalului ouălor contaminate cu fipronil, după ce regiunea cea mai afectată a evocat 35 de milioane de ouă contaminate - triplu faţă de estimarea Guvernului, relatează AFP.

”Amploarea sacandalului este mult mai mare decât spune ministrul federal (al Agriculturii Christian Schmidt) (...). Potrivit informaţiilor disponibile la 14 august 2017, doar în landul Saxonia Inferioară au fost livrate 35,3 milioane de ouă suspectate de contaminare cu fipronil”, a declarat, potrivit serviciului său de presă, ministrul Agriculturii din Saxonia Inferioară Christian Meyer..

”Statul federal minimizează problema”, a subliniat ministrul landului, revizuind în creştere datele publicate miercuri în presă de către ministerul pe care-l conduce şi potrivit cărora 28,1 milioane de ouă sunt vizate.

El se bazează pe date disponibile în sistemul de alertă al Uniunii Europene (UE).

De altfel, afirmă el, 17 milioane de ouă potenţial contaminate au plecat din regiune, însă el nu a precizat destinaţia exactă a acestora.

În total, patru ferme din Saxonia Inferioară au fost contaminate cu insecticidul fipronil.

La rândul său, Ministerul federal al Agriculturii şi-a apărat estimarea de 10,7 milioane de oră suspecte - în toată Germania.

”Agregarea pur matematică a datelor din Sistemul de alertă pentru securitate alimentară în Uniunea Europeană cu privire la aceste livrări din Olanda în Germania a condus la o supraestimare masivă a numărului ouălor potenţial contaminate care au intrat în comerţ”, a declarat pentru presă o purtătoare de cuvânt a ministerului, Christina Wendt.

Ea nu a explicat mai detaliat acest lucru, dar a spus că o ”livrare nu înseamnă că se află în comerţ”.

Ea l-a acuzat de altfel pe ministrul din Saxonia Inferioară - care provine din cadrul Verzilor, în contextul în care ministrul federal este un conservator - că se foloseşte de scandalul cu fipronilul în scopurile ”campaniei electorale”.

Alegeri legislative sunt prevăzute pe 24 septembrie în Germania şi alegeri regionale la nivelul landului în octombrie.

Amploarea acestui scandal a fost dezvăluită la începutul lui august. El s-a extins din Olanda în Germania, după care a ajuns să vizeze cel puţin 17 ţări europene.

Scandalul stătea să izbucnească de mai multe luni, iar Belgia şi Olanda, de unde a plecat cea mai mare parte a ouălor, au fost acuzate că nu au declanşat procedurile necesare de alertare.

În aceste două ţări, peste 200 de ferme de găini ouătoare au fost contaminate, în urma dezinfectării locurilor respective cu produse care conţin fipronil.

Acest insecticid este folosit pe animale de companie împotriva păduchilor, căpuşelor şi acarienilor. Utilizarea sa este interzisă asupra animalelor care intră în lanţul alimentar în Uniunea Europeană.

(R.C.)Publicat Miercuri, 16 august 2017
652
 | 0
 | 3
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
se rezolva
+1
le trimit in Romania doar suntem la periferie
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
Domnul Trandafir
+1
Ouale contaminate care nu au intrat inca in comert, vor fi dirijate de prea-cinstitii germani catre Romania, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Ucraina si alte tari considerate de Germani ca apartinand unor rase inferioare. O spun cu toata convingerea si cu toata raspunderea, tinand cont de istoricul onestitatii germane asa cum s-a prezentat ea in ultimele doua secole.
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
Nastratin @ Domnul Trandafir
0
Asa , si cine si cum va obliga tarile pe care le-ai insirat , Romania, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Ucraina , sa accepte ouale ? Sau deja niste baieti destepti , cu acceptul autoritatilor din tarile astea , se calca pe picioare sa achizitioneze aceste oua si sa le bage in tarile respective ? Bai bolsevicilor , lasati prostia asta ca nu stiu cine din UE si USA va baga fortat pe gat fel de fel de marfuri proaste sau periculoase ! Mai bine v-ati intreba cine sunt aia din Romania si de aiurea care accepta porcariile altora ? Pentru ce o fac ? Chiar sunteti orbi si nu vedeti ca secaturile din tarile respective sunt adevaratii vinovati ? Vreau sa vad si eu un oficial ca isi da demisia pentru ca a fost silit sa accepte niste mizerii de la import ! Voi ati vazut asa ceva ?
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 11 ore şi 37 minute