Polemici în Italia privind introducerea cursurilor de limbă română în unele şcoli din Roma

Partidul extremist Liga Nordului a catalogat drept „o nebunie” un proiect finanţat de Guvernul României care prevede introducerea unor cursuri de limbă română în şcoli din Roma, cerând Ministerului italian al Educaţiei să oprească iniţiativa, o „ofensă la adresa culturii” italiene.

Potrivit ziarului Il Tempo, citat de independent.md, limba română va fi introdusă ca materie obligatorie în două şcoli gimnaziale din localitatea Ladispoli, situată în provincia Roma.

În cadrul unui proiect finanţat de Guvernul României, cursul de „Limbă, cultură şi civilizaţie română” a fost introdus obligatoriu, o oră pe săptămână, în şcolile gimnaziale „Corrado Melone” şi „Ladispoli 1″, în contextul în care în localitate trăiesc mulţi imigranţi români. Proiectul are rolul facilitării integrării şi comunicării între comunităţile română şi italiană.

Iniţiativa a stârnit polemici în capitala Italiei, fiind contestată de numeroşi părinţi ai elevilor italieni.

„Ar fi mai bine să studieze bine limba engleză, să nu se ia din timpul acordat unor materii importante. Imigranţii trebuie să înveţe limba noastră, nu invers. Este inacceptabil ca şcoala şi copiii să fie folosiţi pentru promovarea ideologiilor politice periculoase”, a declarat un reprezentant al comitetului părinţilor.

Părinţii au găsit sprijinul unui deputat italian, Massimiliano Fedriga, membru al formaţiunii xenofobe Liga Nordului.

„Acum s-a ajuns la nebunie. În loc să înveţe imigranţii istoria, cultura şi legile ţării noastre, copiii noştri sunt obligaţi să înveţe limbile şi culturile celor care vin la noi”, a declarat Massimiliano Fedriga.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.