Polemici necesare/Confuziile dlui Pleșu privind statul paralel

În debutul articolului „Un alt stat «paralel»“, așezat în capul paginii Situațiunea din numărul 910 al săptămânalului de tranziție Dilema veche, dl. Andrei Pleșu se declară plictisit, ba chiar amuzat, de teoriile statului paralel, persiflând tema și punând așa-zisa ei exagerbare mediatică pe seama „pasiunii general umane” pentru ”dedesubturi”, “manevre oculte”și ”inevidențe subversive”.

Răspunsul scurt la volutele retorice ale autorului ar putea să i-l dea cetățeana Mariana Rarinca, după ce a făcut 6 luni de arest preventiv pe gratis, cel mai probabil urmare unei secvențe de stat paralel. Sau Dan Radu Rușanu, care a suportat 6 luni de arest preventiv și 4 ani de linșaj mediatic, pentru ca apoi să fie achitat. Și alții, și alții. Amuzant, nu?

Răspunsul lung e… mai lung.

În primul rând, nu este clar dacă autorului îi este clar arealul temei. „Nu cred în campioni ai inteligenței, în mici găști de genii perfide, dispuși și pregătiți să încalece țări, continente, planeta însăși”, scrie el despre practicanții statului paralel. Apare că ilustrul dilematic nu se află în „cestiune”, confundând statul bolnav dâmbovițean și mecanismele lui concrete, golănești, de a elimina oameni din activitate sau chiar din viață cu… teoriile conspirației mondialiste. Adică altă gâscă în altă traistă.

Nu știm dacă de vină este o oarecare superficialitate expeditivă sau alt motiv. Preferăm să credem că există totuși circumstanța atenuantă a ignoranței – în sensul în care autorul nu știe ce face. Adică minimalizează și desconsideră ceea ce în momentul de față este problema nr.1 a României, anume cum este condusă țara aceasta. Nu cumva exact prin mecanismele statului paralel? Șantaj exercitat cu mijloace instituționale, alegeri diriguite de servicii secrete, apoi furate cu sacii și arătate la televizor, dar nesancționate de organe; pe de altă parte, dosare supte din deget, oameni dați la o parte prin inculpări fără probe ca să le ia alții, cine trebuie, locul „vacantat”; tot tacâmul drogului colectiv al “luptei anticorupție”, folosit de statul paralel (paralel cu democrația) ca umbrelă a excluderii celor de altă părere. Drog care l-a înlocuit pe cel al „eticii și echității socialiste”, opiaceul ante-decembrist menit să țină populația în supușenie. Supușenie de care, evident, e nevoie și astăzi, indiferent de narativ.

Încercând să aducă tema în derizoriu, dl Pleșu se întreabă, cu inocență bine camulflată, care să fie scopul practicanților statului paralel (pe care îi numește „experți zenitali”). Și-și răspunde: „Să domine mapamondul sau câte o țară întreagă? Păi care este hazul să fii șef peste o adunătură de fraieri?”.
Mai la vale, culmea absurdului zenital este atinsă de autor când, deplângând prostocrația care ne sufocă, atașează trei personalități culturale – Andrei Cornea, Adrian Papahagi, Andrei Timotin – unui nou „stat paralel” care ar exista (nu știm dacă metaforic sau în realitate), cel al merituoșilor care nu sunt apreciați (de media, de autorități) la justa lor valoare. Cu alte cuvinte, încercând să contracareze problematica malefică privind adevăratul stat paralel (sau subteran – deep state), dl. Pleșu inventează propagandistic, în linia vechilor intelectuali de susținere subliminală a mai marilor vremii, un alt așa-zis stat paralel, cel al „performanței impozante” dar neglijate. Însă a-i considera pe cei trei – sau pe orice alt intelectual de marcă – parte a unui așa-zis „stat-paralel al hărniciei, al talentului, al reușitei intelectuale” este o struțo-cămilă care nu stă în picioare nici în cea mai aiuristică ”găselniță” jurnalistică.

O spunem întrucât unii cititori mai puțin la curent cu spiritul ludic și relativist al autorului – peremptoriu de altfel și în alegerea motto-ului caragialesc al respectabilei rubrici („și așa, și altminteri”) – ar putea fi induși în eroare de demersul lui riscant, de a suprapune, fie și doar metaforic, un așa-zis stat paralel format din oameni ca Papahagi (!!!) sau Cornea (!!!) cu plaga adevăratului stat paralel care macină bruma de democrație din România, fiind de fapt principala cauză a nefuncționalității ei.

În acest sens, de interpretare greșită a gestului său, s-ar putea de exemplu înțelege că Andrei Pleșu cauționează existența adevăratului stat paralel – ceea ce evident că nu i-a stat în intenție, distinsul eseist neputând fiind suspectat de tentații de cauționare a subminării și batjocoririi democrației și statului de drept. În definitiv, se cunoaște că a luptat pentru democrație din greu (deținând trei dregătorii înalte) în trei administrații diferite – de orientări, e-adevărat, cam opuse (Iliescu, Constantinescu, Băsescu) – și de fiecare dată și-a adus contribuția prețioasă la diversitate. Ce se întâmplă acum?

Vizitat așa, dintr-o dată, de o lehamite existențială vis-a-vis de tema statului paralel, autorul face, ca din joacă, două translații de prestidigitator: prima – confundă, cum spuneam, statul paralel din România cu teoria conspiraționistă mondialistă și a doua – mută statul paralel de pe Edgar Quinet pe Academiei. Adică din câmpul de viață și de moarte al mecanismelor de aservire a societății românești în câmpul regretabil și el, dar platonic, de cu totul altă tipologie, al performanței intelectuale nerecunoscute. Pe acest traseu, vehiculează nume importante, căinându-le soarta, deși soarta le este cauzată de impostura instaurată la butoanele societății chiar de numitul stat paralel – negat de dl. Pleșu. Altfel spus, autorul, nici mai mult, nici mai puțin, schimbă semnificația urâtă a sintagmei, dându-i alt conținut – din pestilențial în excepțional – ceea ce, pe lângă manipulare, este o fantasmagorie perfectă.

Se naște astfel o contradicție evidentă – și de logică formală, și de raționament -, dar pe care eseistul o ignoră. Căci, dacă cei trei – și alții ca ei – nu sunt apreciați la justa valoare, asta se întâmplă tocmai pentru că nu aparțin, nu sunt oamenii statului subteran – care face și desface tot în România, inclusiv controlează mare parte din presa încartiruită, scrisă și vorbită, promotoarea multor nulități.
Atunci, nemetaforic vorbind, ce-i acela stat paralel? Și ce vrea el?

În primul rând, statul paralel nu se pune în mișcare la ordinul aceleiași persoane sau aceluiași grup de „inteligențe boreale”, nici al aceleiași „congregații de experți”, cum îi numește dl. Pleșu. Sintagma desemnează mai mult mecanisme și mai puțin persoane – deși, evident, mecanismele sunt puse în mișcare de persoane. Statul paralel este o desfășurare repetitivă, un pattern, un mers al lucrurilor (în principal al celor legate de accederea și menținerea la putere în orice domeniu) prin alte mijloace decât prin normativele legale și constituționale. E-adevărat că, în marja statului paralel (sau subteran), imoralitatea și ilegalitatea sunt acceptate, ca “atmosferă de lucru” – și uneori chiar folosite – de o singură persoană, dar malversațiunile concrete, în specificitatea lor, nu sunt puse în mișcare, toate, de aceeași persoană. Statul paralel nu se petrece unilateral, dintr-un sens unic, ci este format din secvențe disparate, plecate din centre de putere diferite, inclusiv din străinătate.

Primele fapte cunoscute de stat paralel au fost cele relevate de stenogramele din 2003 ale discuțiilor din PSD, conduse de premierul Adrian Năstase, în care se hotăra cui să i se dea și cui să nu i se dea drumul la dosar. (Evident că, într-un stat de drept, numai procurorii au această competență, nicidecum ministrul Justiției, și cu atât mai puțin Primul-ministru.) Al doilea semnal – și cel mai clar – a venit de la Traian Băsescu, proaspăt ieșit președinte, care s-a adresat aceluiași Năstase cu celebra aserțiune: „Adriane, nici nu știi cât de mic începi să fii!…” Și, într-adevăr, nu s-a lăsat până nu l-a băgat în pușcărie. Ulterior, statul paralel – care atunci era un măgăruș ce de-abia dădea din copite – a prins curaj în câmpul tactic, s-a împiciorogat până a ajuns inorog și și-a dat seama că poate să facă și singur măgării la adăpostul impunității plecate de sus, fără să mai aștepte neapărat un ordin de la un factor politic. Pe scurt, așa s-a ajuns până în ziua de azi. Nu e locul aici să aducem și alte argumente, inclusiv faimoasele protocoale etc.
În esență, pentru eliminarea confuziilor mimate sau nu, ce caracterizează în primul rând o secvență de stat paralel sau subteran?

Fapta brută, ireductibilă, care îi stă la bază constă în executarea de către ocupantul unei funcții publice sau dregătorii de stat a unor acțiuni de inspirație proprie sau ordonate de alții (inclusiv prin șantaj sau, invers, prin oferte de recompensare), în scopul îndeplinirii unui interes personal sau de grup (în orice sferă – politică, economică, administrativă, privată, de afaceri etc.), acțiuni realizate prin confiscarea, uzurparea, abuzarea, deturnarea atribuțiilor și competențelor legale și constituționale de serviciu, inclusiv prin fabricarea aparenței de ilegalitate, imoralitate, infracționalitate, privind persoanele țintă. Așa cum l-a caracterizat chiar președintele Băsescu – care l-a dus la un nivel superior de funcționare, scăpându-i după aceea de sub control – statul paralel este statul mafiot.

Mai departe, o secvență de stat subteran sau paralel este o reunire de asemenea fapte, adică o rețea configurând un mecanism de acțiuni concertate și coordonate clandestin (paralel cu legea), în scopul descris mai sus. Esența mecanismului – modus operandi al statului subteran – este folosirea instrumentelor statului și a autorității statului în scop de pedepsire, răzbunare, compromitere publică, excludere din câmpul profesional, politic, de afaceri, social etc. a unei persoane (adversar) care stă în calea, se opune sau acționează contra interesului promovat de secvența de stat paralel activată – pe orice motiv, de la lupta pentru șefii politice (de ex., șefia unui partid) sau ocuparea unei funcții importante în Justiție (de ex., debarcarea abuzivă a unui judecător de la Curtea Constituțională) sau în Parlament (de ex., pedepsirea unui șef al Comisiei de control al Serviciilor secrete) sau în Administrație (de exemplu, șefia Direcței Rutiere) sau în entități profesionale (de ex., șefia Ordinului medicilor), până la dușmănii personale pe cele mai pedestre spețe (de ex., un primar pedepsit că îi face curte amantei șefului). Orice merge. Anything goes.

Trebuie observat că țintele nu se află în vreo culpă legală, ci li se dă, li se fabrică această aparență incriminatoare spre a putea fi „procesate” de instituțiile statului – la nivelul fiecăreia, la rândul ei, acționând o catenă recrutată. În plus, țintele sunt “livrate” și mass-mediei, 80 la sută recrutată sub drapel, fie pe toată gama editorială, fie „doar” la momente stringente, punctual, pe problematici care necesită puncte de vedere ”unitare”, „coordonate” (pandemii, vaccinări, căderi sau salvări de guvern etc.).

Mai sunt și alte specificități ale fenomenului, dar cam asta înseamnă, în esență, stat paralel/subteran. Clar și nemetaforic. O singură secvență de stat paralel dacă există, indiferent de speță, ea este o rană sângerândă a democrației. O amorsă de cancer. Nimeni nu știe cât este de avansat în momentul de față.

În rest, dincolo de orice confuzie sau sprijin de acoperire dat sistemei, îi dorim distinsului gânditor să nu fie niciodată obiectul unei secvențe de stat paralel. După trei decenii de la căderea formală a lui Ceaușescu, n-ar fi deloc amuzant.

 

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 21

44 de Comentarii

  1. Corespondentul domnului Plesu in fotbal este Messi, care urmareste să ne ducem dupa fentă…

  2. Domnule Serbanescu, va felicit pentru ca aveti curajul sa descrieti aceste adevaruri, fata teama de-a fi „obiectul unei secvente de stat paralel”

  3. Angajatii si beneficiarii statului paralel e normal sa-l acopere, incercand sa alunge gandurile cetitorilor in alte directii sau spre nicaieri. La ce v-ati fi asteptat de la cine PROFUND IMORAL in activitate, care si-a permis sa scrie despre MORALITATE?!?

  4. 1.Scandalul dintre MR si LS este afacerea a doua krveturi batrane,care se cunosteau de ani de zile una menajera celeilalte si care s-au dat in gat reciproc si in public De altfel, citez:”Mariana Rarinca, femeia condamnată pentru că a șantajat-o pe judecătoare Livia Stanciu, a pierdut procesul contra României la CEDO. Și fostul deputat Mihai Boldea a pierdut la CEDO”(ziare 4 feb 2021) Si cati alti borfasi nu au castigat la CEDO:))
    2.Dan Radu Rusanu a furat de a rupt in Romania inca de cand era contabil la Cooperatie,dar noi il tratam de ‘erou”pe acest invartit care a furat milioane de coco la viata lui absolut inutila
    3.Frica lui Dragnea, a lui Nastase, a altora ca ei,faptul ca un Maior,un Coldea ,o Kovesi,etc erau curtati la nebunie de pooliticieni,arata ca poolitica in Romania inseamna furt din banul public si invers!Daca erau monumente de cinste,respectivii pooliticieni ii sictireau pe cei trei de nu se vedeau,dar poolitrucii trageau numai la gioalele ‘statului paralel ,tot din razbunare ca au fost ‘prinsi’cu rata in gura!
    4.Un fost sef la SRI spunea (pe scurt) intr-un interviu ca in vremea lui Ceasca primeau ordinele de la partid si le executau ,dupa 1990 veneau poolitrucii la ei si intrebau „care sunt ordinele „pentru ca dpdv ‘orientare, interes national ‘erau handicapati
    Cu cat au furat mai mult din banul public,cu atat le-a crescut poolitrucilor umilinta fata de servicii !Asta e Romania,in Ungaria serviciile fac sluj la Orban ,pentru ca ala stie ce vrea poporul sau,nu cara nimic acasa
    Sa latram toata ziua in media ca statul paralel in sus si in jos,arata a comanda poolitica data de infractori,pentru abaterea atentiei ,sa ramana cu ce au furat

  5. Articolul este foarte bun. Nu pentru ca isi pierde timpul incercand sa dea o replica logica unui intelectual oportunist si slugoi al regimului basist. Ci pentru ca expune excelent pentru cine vrea sa inteleaga si sa fie demn ce inseamna statul paralel, abuzurile si cu ce se ocupa cei care conduc coloniile acestei lumi. Pentru ca intodeauna a existat un grup de lideri oameni bolnavi de putere si de bani care au jefuit pe cine au putut fie ca erau oameni simplii sau tari intregi. Este natura umana a unora si organizarea lor se poate numi grup de interese. Dar slugile lor o denumesc conspiratie pentru a manipula si a impinge subiectul in derizoriu.

  6. Excelent, inteligent si pe intelesul tuturor. Multumim ! Ce i-ai tras-o la goarna acestui imputit, infatuat si arogant de Plesu…?! Si nu doar atat, dar in antiteza cu idiotentiile si elucubratiile debitate de acesta, ati facut nu doar dovada existentei Statului Paralel, ca asta o stim cu totii, dar si cum functioneaza. Ceea ce nu sta la indemana oricui. Hai sa ne unim cu totii, domnule Sebanescu in „Declaratia din Bucuresti” si sa dam Romaniei viitorulu ei Presedinte. Hai ca putem, altfel tara nostra se naruie.

  7. Si in Romania, ca de altfel si in multe alte state, exista ”stat paralel”. Asta e asemanarea si e normal sa fie asa. Diferenta e ca in acele state, ”statul paralel” are angajati patrioti.

  8. Un articol informativ, util, foarte bun pt definirea „statului paralel”/subteran/”ocult” etc. Multumim!
    … si „angelicul” domn Plesu… ? ?

  9. Oficialii americani au folosit si folosesc expresia „american interests”. Dar desigur unii romani influentati de propagandisti gen Presu pot sa creada mai departe ca ceea ce se intampla asa prin lume nu are nicio legatura cu interesele celor mai mari puteri si ca totul e o nimereala, un joc al hazardului in care nimeni nu-si bate capul sa planifice ceva si nimeni nu-si urmareste interesele. Doar isi dedica viata altor popoare si a cetatenilor de rand.

  10. In ”statul paralel” sunt patrioți atât de proști de lacomi și de imbecili, numiți patrioți, sau baroni, sau băieți cu ochii albaștrii, sau ceva termene de genul inventate de măscărici lichele din presă, deci acești ciumați neisprăviți nu realizează că omoară găina care face ouă de aur, statul celălalt,. din care le iese și lor solda, indemnizația, leafa sau pensia de nerușinat..

  11. Mai terminati bai cu bazaconiile astea cu statul paralel ! Problemea nr. 1 a ROMANIEI , este CORUPTIA dregatorilor ,a celor care ocupa functiile statului , atit la nivel central cit si la nivel local ! Ei toti sunt statul paralel , nu un grup de oameni nevazut , necunoscut , care sta intr-un prepeleac si distruge tara noastra ! Pt. a se salva Romania are nevoie de o administratie autoritara … partidele politice sunt minate de o coruptie infioratoare , de nestavilit prin mijloace democratice ! Orice zi care trece , ne duce mai aproape de anarhie … si cine are cap stie ce presupune anarhia si cum se termina .

  12. Falsul dizident ceausist care daca ar fi fost autentic, adica anticomunist, trebuia sa stie ca nenorocirile la care e supusa Planeta de la 1848 incoace se datoreaza unor grupari restranse de teroristi ideologici si practici, grupare perpetuata ideologic prin noi grupari restranse corespunzator noilor generatii, in sistem preponderent…familial!!!
    De aceea, aspectul din replica autorului care trimite persiflator la „teoriile conspiratiei” il aseaza alaturi de obiectul replicii sale! Parca realizand gafa comisa, autorul o compenseaza genial in abordarea „statului paralel” prin TRIMITEREA LA MECANISME si NU LA PERSOANE!!! O forma disimulata de a prezenta caracterul ETERN al Securitatii ale carei mecanisme, metode si ideologie au fost consfintite pentru ETERNITATE prin LOVITURA DE STAT-COMINTERN!!!
    Uriasa CACEALMA cominternista comisa de Gorbaciov in 1989-1991 prin farsa trecerii LAGARULUI DE CONCENTRARE BOLSEVIC
    la pseudocapitalismul kgb-ist/cominternist de stat pentru penetrarea UE si desavarsirea transformarii UE in Colhoz Bolsevic european!!! Cel putin la nivel european aceasta este singura interpretare logica, coerenta si care raspunde
    la toate intrebarile privind posibilitatea coniventei dintre Securitate si Colhozul Bolsevic european…

  13. Din articol lipseste un cuvant. Un singur cuvant : CIA ! Tot acest „stat paralel” este adus la noi, pastrat si continuu furajat de CIA si este deja institutionalizat prin argumentarea necesitatii respectarii unui „set de valori”(sanchi!) adica, mai simplu, sa faci, tu colonie, ce-ti spune metropola.

  14. Domnule Plesu, Va recomand sa cititi o carte, habar nu am cine a scris-o !!!, pe care eu am apreciat-o: „Minima moralia”

  15. Adrian Papahagi, Cornea etc, tinerele promisiuni basiste. Plesu e un pupcurist incurabil, de-a lungul mai multor generatii

  16. Interesanta paralela intre Plesu cel deplin neincrezator in statul paralel actual si cel care, odinioara, isi cauta ostoirea in ocultata meditatie transcedentala, deplin increzator in elite ascunse si mecanisme secrete de putere datatoare. Cit despre patetica sa scrisoare adresata mult iubitului si stimatului Ceausescu, cerind iertare in genunchi, fosta si ea secreta, in Arhiva Comitetului Central al PCR, intre timp s-a fisiit ca un sufleu de conopida turtit pe farfuria gurmandului, spre disperarea sa. Ori, ce s-a flatulat in auzul public, flatulat ramine!

  17. si doar i-a explicat ninel ilici iliescu,pe intelesu-i,in derizoriu:
    „-meandrele concretului!”
    „Păi care este hazul să fii șef peste o adunătură de fraieri?”
    -„fraier” inseamna UN TOLOMAC BUN DE PRADUIT,
    un fel de copilash cu ochii dupa bomboane….
    daca tacea filosof ramanea.

  18. „fraierul” nu are existenta independenta prin hiperspatiu, traieste in Societate
    -„fraierul” este PARADIT CAND LEGEA NU E IN PREAJMA LUI!
    pleshu a reushit sa nege tocmai existenta Legii,
    s-a demonstrat intr-o singura propozitie
    (de ce isi pune singur intrebari?)

  19. Statul paralel este fostul PCR sustinut de PSD. Nimic altceva.Mereau aveau doua agende. Una pentru aliati si alta pentru clientele de partid.

  20. Fericiți cei săraci cu duhul, că a lor va fi duhoarea istoriei, mă Darius. Te tot bagi cu lingușeli și rămâi pe lîngă subiect. Un om normal învață și din eșecuri. Ca și Andrei Pleșu, stai la scursura istoriei. Statul paralel este de mult și nu mai încetează în România. Lingăi ca voi îl salvează mereu.

  21. Simpatic și trist. Toate în viață se umflă la căldură după care se tuflesc dezamăgitor, ca un sufleu care se răcește. De aceea se și spune, bate fierul cât e cald!

  22. maxtor Cand cineva isi pune singur intrebari inseamna ca, ori se indoieste de ceva, ori gandeste rational si vrea sa-si depaseasca conditia.

  23. Pozitionarea d-lui Plesu este de inteles , odata ce ” a vazut pisica ” in cazul fiului d-sale .

  24. Vicentiu —- ” duhoarea istoriei ” , ” scursura istoriei ” — Ce vrei sa spui tu , bai talimbule ? Ca nu mai intelege nimic nici dr. Multescu … ca am auzit ca ala te trateaza … ca el este psiholog ! Sau tu il tratezi pe el ? In fine , sa va dea Dumnezeu sanatate … de minte cred ca e cam tirziu ! E trist sa fii servitor la cine nu te merita ! Apropo , ai semnat Declaratia de la Micul Paris ?

  25. Pentru Fekete. Nu ne interesează generalități gen Radu Rusanu a furat, ala a furat, celalalt, contează ca in cazuri concrete s-au fabricat dosare.

    Statul nostru paralel este identic aproape cu cel american, am vazut cum s-a zvarcolit mușuroiul când Trump a venit la putere. Cred ca este importat de acolo.

  26. Tot pe la scursura istoriei, Darius. Uită-te în jur, în susul Comentariilor, numai tu și, acum văd , acel Râd de proști – care, probabil, a început să rîdă de el însuși – mai contestați evidențele statului paralel. Sau poate sunteți parte a lui ori măcar angajați să-l apărați, cum apărați orice scursură a istoriei. Așa că mergi liniștit la acel doctor sau la psihologul de care vorbești, nu am de ce să te însoțesc. Cine este curat la cap nu are nevoie de psiholog.

  27. @Alcibiade.Braila „Declarația din București” este un mare fâs. Nici un om cu scaun la cap nu va merge alături de A. Năstase și A. Severin, două personaje compromise total. Nu de fosile revanșarde are nevoie România.

  28. Vicentiu – Eu nu neg talimbule , existenta statului paralel ! Ba chiar si indic cine face parte din statul paralel ! Nici nu ai citit comentariul meu , nu-i asa !!! Tipic ! Mai zici ca esti ” curat la cap ” !

  29. Domnilor care vorbiți de compromiși, v-ați întrebat vreodată: voi cum sunteți? voi ce ați făcut? ce merite aveți? Nu este nici liberal și nici creștin ca o nulitate să ia la rost oameni care au făcut ceva pentru țară. De ce nu aveți răbdare ca istoria și judecata dreaptă să judece? Cine vă dă dreptul la sentințe? Vorbirea din partea burtăverzimii și a suficienței nu este mai bună decât a celor care, poate, au greșit cândva voind să facă ceva pentru țară.
    Mai văd doi ignoranți care se dau de ceasul morții că nu ar exista stat paralel. Bă Râd de proști (se vede că râzi deja de unul singur) și Darius (mai citește, insule, că bați cîmpii la fiece vorbă!) mergeți la citit. Andrei Pleșu a patronat scrierea unui istoric străin care arată că țara nu a clarificat nici după decenii statul paralel al vechilor și noii Securități. E fapt istoric, Carol al II-lea zburda având stat paralel. Ulterior, acesta a continuat până azi. Mergeți la citit, că se înserează pentru necitiți ca voi!

  30. @Unlăbăraldezamăgit Tătucă, mergi cu predicile astea la biserică, poate ți le ascultă câteva babe surde. Dacă tu crezi că Năstase și Severin au vrut să facă ceva pentru țară înseamnă că ești tălâmb. Aștia au fost doi profitori și tot ceea ce au făcut a fost determinat de interese personale.

  31. @Fekete Tulipan
    -dan radu rushanu e cel care dupa ’96 (conventzia democrata,tzapu,alea,alea)
    A INTRODUS CORUPTIA PE SCARA LARGA IN APARATUL BIROCRATIC,
    i-a bagat pe cei „15’000 de specialishti”,
    alege-s-ar prafu de plozii lui e.constantinescu!

  32. Andrei Plesu sau un tesut gras al metastazei statului paralel…

  33. Luațivă de mână simpli colpotori de minciuni – darius, preda buzescu, fekete, maxtor și sosiile, căci debitați aceleași inepții. Poate că o face unul sub nume diferite. Statul deep este și sunteți, cu voie sau nu, uneltele lui. Vă fofilați, dar până la urmă albul este alb, iar negrul este negru. La voi este foarte negru.

  34. VICENTIU , UN LIBERAL …— De ce nu formulezi si tu un raspuns , un comentariu , la articole in general si la acesta din speta de fata al d.lui Serbanescu , in special ? pt. ca ceilalti comentatori sa poata aprecia cine esti profesional vorbind , si cum gindesti ! Si poate iti vor da si dreptate . Cred ca un om onest si competant asa ar face ! ps- nu este nevoie sa-mi raspunzi !

  35. Cînd sunt de acord cu un articol, nu este nevoie de comentariul meu. Așa că nu intervin. Cînd văd că alții nu sunt de acord, dar nu au argumente, țin să le spun că sunt doar impostori. Așa că ai explicația, nene Darius. În orice caz, mai trebe și cultură, bun simț și bună credință. Fără astea nu este nici o șansă.

  36. vicentiu , un liberal…— Te ascunzi dupa cires !!! Asa nu vei comenta niciodata pt. ca tu apari ( cu toate nikuri-le tale ) doar la articolele prof. Marga cu care esti de acord permanent si neconditionat ! Iar ceilalti comentatori nu pot aprecia daca stii cu adevarat ceva , sau daca nu cumva esti un impostor , un provocator !

  37. Ca de obicei, ești pe arătură, Darius. Apar mai des decât vrei. dar oare oamenii cu cap se întrec în apariții? este sigur, pe cum arăți, că alți oameni numără apariții, în loc să aibă igiena cugetării. P.S.Nu mă boteza – pe romînește este Vincențiu! Aici, bag de seamă, nu este articol al numelui care, se poate bănui, te obsedează.

  38. Vincentiu , Un liberal … — Ocolesti cu obstinatie orice intrebare ! Ocolesti cu obstinatie orice raspuns ! Te ascunzi permanent dupa cires ! Astep comentatiile tale , la viitoarele articole ale profesorului… la care apari tu . P. S. — Sunt curios . oare ce ai fost tu la viata ta ? Mai mult ca sigur ar fi o surpriza . Neplacuta ? Placuta ?

  39. cine vorbeste, Plesu, consilierul statului paralel, ce nu facea asta pentru o amandina. Ce idivid scarbos si la vedere …

  40. Du-te mă băiete Darius și citește, în loc să ciugulești resturi la masa articolelor. La viața mea am fost și sunt jurist, dacă te interesează. De aceea, dacă tot mă provoci, îți spun că pledoaria ta este una de vorbe goale. Nu merge fără citit, fără cunoștințe și fără bun simț. Oricîte tumbe verbale faci.

  41. vincentiu . un liberal … ” la viata mea am fost si sunt jurist ” ! Fugi ba cu ursu , ca sperii copiii ! Poate ti-ai cumparat o licenta de la o fabrica de diplome , sii tu ( si cei ca tine ) cum se face … asta nu inseamna ca esti jurist … limbajul , vocabularul tau redus , repetitiv pina la ridicol , nu sunt caracteristice unui jurist adevarat ! Dar tu iti spui cu usurinta , dr. , ing. , jud. , avocat ,etc . Esti un las !

  42. Bă Marius, pui în joc vorbe ca să nu se vadă că nu ai nimic de zis la articole. Nu păcălești decît fraieri. Da, sunt absolvent al Universității din București, cu un stagiu la un barou în Belgia și cu pledoarii în țări europene. Vocabularul meu folosește aici cuvinte cît mai simple, pe măsura ta, care te bagi în ceea ce vizibil nu ai habar. Și dacă aș folosi alt vocabular, ar fi același rezultat – cu inși care umblă prin subsoluri în misuni de diversiune nu discuția este soluția. Probabil legea, chiar dacă, se știe de mult, că unde nu este, nici Cel de sus nu are ce face.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.