×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 19 august 2017, 08:21
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Polițai să-ți dea mămica!

Trec mereu pe lîngă Academia de Poliție „Alexandru Ion Cuza“ de la Băneasa. De ani de zile mă surprinde un lucru. Cu fiecare vară, aglomerația din preajma acestor universități de ofițeri se mărește vizibil. Ce să înțeleg din asta? Că pentru cei tineri și pentru părinții lor a devenit din ce în ce mai interesant și mai tentant să urmeze o carieră în domeniu. Doar nu pericolul și riscurile pot să determine un asemenea interes enorm pentru o profesie care a generat și atîtea bancuri!? Adică să devină polițiști doar de amorul artei. Parcă toate mamele de domnișoare ar cînta o melodie faimoasă printre studenți, mai ales la petreceri: „Polițai să-ți dea mămica?“.

Haina de poliție impune respect, zic oamenii simpli, salariile sunt bunicele, dacă nu măricele, există și o soldă pentru îmbrăcăminte, ce mai, nu-i rău deloc. Plus un etc. despre care toți se feresc să vorbească. La acest etc. ar trebui subînțelese tot felul de avantaje care nu sunt acceptate în public, dar care funcționează la greu. De regulă, sunt formulate la modul aluziv, deși ele există cu siguranță.

Am cunoscut pe cineva care a avut o piață agroalimentară în sectorul lui de responsabilități și nu a cumpărat niciodată nimic de acolo. Și care mai avea și o zicală tipic românească: „Nepoate, mîncăm de la locul de muncă!“.

Mai mulți chestori (un soi de generali de Interne) s-au pensionat la 45 de ani cu pensii de peste 10.000 lei și apoi s-au reangajat consilieri ai ministrului. Cînd a izbucnit scandalul pensiilor speciale, iar exemplele de la MAI au început să curgă, doamna ministru a ieșit la rampă să ne spună că și dînsa are cinci asemenea exemple de mari specialiști, foști chestori (adică generali) și care s-au retras cu pensii enorme, beneficiind și de enorme salarii de consilieri. Ei bine, minune a minunilor! Chestorii (generalii în cauză) au renunțat la salariul incriminat de consilier și o sfătuiesc pe doamna ministru pe gratis. Care va să zică, generalii la 45 de ani sunt fericiți să lucreze pentru Ministerul Administrației și Internelor pe gratis. Vor să recompenseze populația cu muncă pe gratis, ca o binefacere. Sună ilogic, trăsnit și dubios. De ce nu recurg la asemenea binefaceri și alți generali, de armată, de SRI, de SPP sau de la SIE?

Nu avem un răspuns clar pentru că ar trebui să presupunem că acești consilieri benevoli, adică voluntari, obțin niște avantaje invizibile sau comit mai rar sau mai des un soi de trafic de influență cel puțin de valoarea salariilor pierdute. Altfel rămîne de neînțeles de ce generalii au devenit pe neașteptate niște patrioți amabili, mai ales că s-au asigurat de o pensie greu de atins în orice altă profesie.

Tot în ultima perioadă s-au întîmplat și cîteva accidente. Doi polițiști au murit în urma violențelor petrecute în timpul serviciului. Regretabil și condamnabil. Valul de indignare a dus pînă acolo încît ministrul copleșit de dramatismul situației a ieșit la rampă să ne anunțe că va cere înăsprirea pedepselor. Pentru ultraj la adresa polițiștilor să se ajungă la pedepse de pînă la 25 de ani și pentru crimă să se ajungă pînă la detenția pe viață.

Care dintre toate acestea să aibă un rol mobilizator atît de puternic, încît în jurul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza“ nu mai încap nici mașinile, nici oamenii?

Nu pot da un răspuns care să mă mulțumească. Mă tem că acest interes enorm pentru academiile de poliție și de informații ascunde și altceva. Nu mai avem o concurență nebună nici la medicină, nici la drept, nici la politehnică, nici la ASE. Nimeni nu mai vrea să devină ziarist.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de vineri versiunea tipărită - disponibilă la toate chioşcurile - sau varianta digitală.

Cornel NistorescuPublicat Joi, 10 august 2017
7111
 | 26
 | 24
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Mesterul
-1
DA DOMNULE NISTORESCU PT. ACEI CONSILIERI SCOSI LA 45 ANI LA PENSIE S-A ISCAT SCANDALUL PENSIILOR SPECIALE . SUNT LUCRATORI AI MAI, SRI SPP SI SIE CARE AU MUNCIT 30-35 IN SISTEM AU IESIT LEGAL LA PENSIE LA LIMITA DE VIRSTA SI AU O PENSIE DECENTA SI PT. ACEI CONSILIERI SAU MAI BINE ZIS PILOSI DIN TOATE CELE 4 INSTITUTII DE FORTA VOR SA REDUCA PENSIILE LA TOTI PENSIONARI DIN ACESTE INSTITUTII. UN LUCRU ILEGAL SI NECONSTITUTIONAL. TOTI PENSIONARI VECHI IESTITI LA LIMITA DE VIRSTA DIN ACELE INSTITUTII VOR IESI IN STRADA DACA PT. CITIVA PILOSI VOR VOR FI TAIATE PENSIILE
Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
+Răspunde
escu
+3
Pentru mulți este de neînțeles de ce există această concurență. Maestre, ați analizat mediile din care provin candidații? Câți provin din zona celor cu bani? Câți provin dim zona celor care nu au posibilități financiare de ași întreține copii la facultate civilă? Or, instituția respectivă, asigură masa, casa și haina. Plus garanția locului de muncă. Totodată, o analiză, a arătat cam câți continuă în meseria pentru care s-au pregătit? Câți trec în mediu privat, după absolvirea studiilor pe banii statului? Poate spune cineva unde lucrează acum mulți dintre șefi de promoții sau cei dintre primii absolvenți ai instituțiilor militarizate de învățământ?
Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
+Răspunde
alex
+7
probabil ca suntem foarte rai, avem infractionalitatea in sange, altfel nu mi explic de ce e nevoie de atata politie, politie locala, jandarmerie si servicii :)))
Publicat Vineri, 11 august 2017
+Răspunde
a @ alex
+1
Nu ! Odata cu pierderea bazei electorale traditionale cauzata de transformarile istorice pe care le traim, partidele nu mai sunt reprezentantele unei paturi ( ori clase ) sociale si, deci, nu mai pot astepta o sustinere organizata de la acestea. Fiind un fel de gasti, practic fara ideologie, se organizeaza doar in vederea gestionarii ( nu a conducerii ! ) unui stat si a resurselor acestuia. Atunci, au nevoie de aceste "servicii " si forte politienesti care functioneaza ca un fel de garda de corp. Nu impotriva unor infractori clasici, ci - din ce in ce mai mult- impotriva propriei populatii.Exact din aceiasi cauza si-au subordonat total presa si au facut din principalele arte un mjloc de propaganda si persuasiune. Reprezentantele nationale ( parlamentele ) au ramas de decor, iar conducerea este a sefului statului ajutat de serviciile secrete. Asta in marile ( foste ) democratii ) pe care, ca inddeauna, Romania le imita cu sarg.
Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
+Răspunde
nae girimea
+7
@Shark S-a completat si cu al 4-lea , ca sa fie "patrula " . Ai auzit mata de "triula" ? Pai vezi !
Publicat Vineri, 11 august 2017
+Răspunde
Shark
+7
Înghesuiala e mare datorită traiului în siguranţă. Care este oferit cu generozitate lucrătorilor de interne. În urma ordinelor de ultimă oră cei doi poliţişti care patrulau împreună,unul ştia să scrie celălalt să citească, a fost completat cu un al treilea. Care păzeşte cu străşnicie pe cei doi savanţi.Grija faţă de om în formele ei cele mai înalte.
Publicat Vineri, 11 august 2017
+Răspunde
Andrei
+14
Devenim stat politienesc? Investim doar in politisti? Nu si in doctori sau profesori?
Publicat Vineri, 11 august 2017
+Răspunde
Citadin
+7
...."nu vor sa devina ziaristi" ... desi unii au relatii f stranse cu stapanii butoanelor, ceea ce politistul nu are pt ca ia pozitie de drepti in fata astora, :)))))))))))) ! E f. greu la patrulat, obositor, ture prelungite, ore suplimentare zi de zi haladuiala fara libere, dar pica mereu o cafea, un suc nu le ia banul niciodata la bar. Cu toate acestea nu-s decat cu e-ri toate. Ce mare scofala?
Publicat Vineri, 11 august 2017
+Răspunde
MERGE STUNA!
+2
SE INTELEGE DIN ACEASTA COLHOADA LA POLITIE SA "LINIA" INSPRE CARE SE INDREAPTA ROMANIA. CE SE MAI AUDE DE TINERII SCOLITI DE NASTASE PRIN CENTRE VALOROASE(UNIVERSITATI) ALE LUMII???TOT NU AU LOC IN POZITII CHEIE ALE ECONOMIEI DIN CAUZA RUDELOR?
Publicat Vineri, 11 august 2017
+Răspunde
MUNCESC PENTRU PENSII SPECIALE
+12
"Chestorii (generalii în cauză) au renunțat la salariul incriminat de consilier și o sfătuiesc pe doamna ministru pe gratis." Doamna MINISTRU, POPORUL ROMAN nu ESTE TAMPIT ! Domnii chestori daca erau MARI PATRIOTI NU IESEAU LA PENSIE. Intr-o tara in care s-a furat UN TRILION de DOLARI si peste 50% din populatie traieste sub pragul saraciei, se platesc PENSII SPECIALE pentru PROTECTIE. Daca am fi fost MACAR POLONIA PENSIILE SPECIALE PUTEAU AVEA O EXPLICATIE dar asa , pare mai mult serviciu contra serviciu. Ei nu -si parasesc postul pentru ca INFORMATIA CIRCULA . INFORMATIA INSEAMNA PUTERE SI BANI. VA ROG, RESPECTATI POPORUL CARE MUNCESTE CA SA PLATEASCA PENSIILE SPECIALE. DEVALIZAREA ROMANIEI a fost efectuata de o parte semnificativa din ROMANII beneficiari de PENSII SPECIALE (au stiut si nu au actionat, au oferit si ofera protectie, au votat legi antinationale, au restituit halci din ROMANIA, ect.). MIRCEA DRUC avea dreptate : "ROMANIA NU MAI ESTE A NOASTRA !"
Publicat Joi, 10 august 2017
+Răspunde
c.g.
+22
Sa nu ne mai dam ca nu intelegem '' daca nu curge pica ... '', politaiul de cand intra in functie pana pleaca tanar pensionar spaguieste, punguieste, milogeste, primeste ca asa s-a infiripat mai ales dupa 30.dec. 1947 dupa ce militienii si securistii ( in fapt analfabetii satelor si oraselor ... ! ) pusi de serviciile fostei URSS, in functii, in dregatorii, ale statului devenit republica tovaraseasca un fel de '' mama hotilor '' ! Reflexul asta ala '' apv-ismului '' tovarasesc, vedeti cluburile Dinamo, Steaua sau FCSB-ul oieresc de azi, patreaza reflexul asta al avantajului, joaca nu joaca ei trebuie sa castige campionat, cupa( numai ce hotii pe fata sau facut impotriva fostei echipe UNIVERSITATEA CRAIOVA sa fie invinsa de fluierasi si tusieri cu pozitii inventate de afara din joc, lovituri inventate de la 11 m, ... s.a.m.d. !) ca doar sunt apv-isti, uitati la Ilie Nastase este fudul in toalele militaresti de general, uitati-va la clubul Dinamo cum ii rasplatesc cu functi de politai, banet pe fostii sportivi, nu stiu daca in Lume asta cam prost facuta mai sunt asemenea cazuri, poate in ... Rusia ! Cate si mai cate spagute, bani negrii, santaje, trafic de influenta, se invart in lumea asta a politailor, saci de bani iar daca spun asta vedeti averilor politailor de pe intinsul patriei atunci cum sa nu se calce in picioare la examen la Academia de Politie ( fosta Militie unde era sef un neam al lui Ceausescu si Nicolaie dregatorie importanta si atunci !) ! Toate astea sunt metehne inoculate de rusi dupa 30.dec.1947, probabil ca relele in meseria asta de politai ca si in multe alte meserii in tara asta amarata, sunt perfectionate dupa dec'89 de influentele si a: '' colegilor americani '', '' poporului ales '', mercantililor Europei: francezii, englezii, germanii ! Nu cred domnule Cornel Nistorescu un om de anvergura dumeavoastra sa nu desluseasca tenebrele astea ale pasiunii tinerilor pentru meseria de politai adica aici '' daca nu curge pica '' ! Sa fim sanatosi !
Publicat Joi, 10 august 2017
+Răspunde
Visarionovici @ c.g.
+15
Da, de acord, asa este! I-am vazut si eu de ce sunt capabili si m-am cam saturat. Cum sa dai bani degeaba unor sarlatani care mimeaza ca sunt politisti?
Publicat Vineri, 11 august 2017
+Răspunde
mircea bășinescu @ c.g.
+5
....„știe mă ! crezi că nu știe ...
Publicat Vineri, 11 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Filiera ucraineană a lui Hillary Clinton
Publicat acum 16 ore şi 40 minute
Frenezie nejustificată
Publicat acum 21 ore şi 15 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017