Polițai să-ți dea mămica!

Trec mereu pe lîngă Academia de Poliție „Alexandru Ion Cuza“ de la Băneasa. De ani de zile mă surprinde un lucru. Cu fiecare vară, aglomerația din preajma acestor universități de ofițeri se mărește vizibil. Ce să înțeleg din asta? Că pentru cei tineri și pentru părinții lor a devenit din ce în ce mai interesant și mai tentant să urmeze o carieră în domeniu. Doar nu pericolul și riscurile pot să determine un asemenea interes enorm pentru o profesie care a generat și atîtea bancuri!? Adică să devină polițiști doar de amorul artei. Parcă toate mamele de domnișoare ar cînta o melodie faimoasă printre studenți, mai ales la petreceri: „Polițai să-ți dea mămica?“.

Haina de poliție impune respect, zic oamenii simpli, salariile sunt bunicele, dacă nu măricele, există și o soldă pentru îmbrăcăminte, ce mai, nu-i rău deloc. Plus un etc. despre care toți se feresc să vorbească. La acest etc. ar trebui subînțelese tot felul de avantaje care nu sunt acceptate în public, dar care funcționează la greu. De regulă, sunt formulate la modul aluziv, deși ele există cu siguranță.

Am cunoscut pe cineva care a avut o piață agroalimentară în sectorul lui de responsabilități și nu a cumpărat niciodată nimic de acolo. Și care mai avea și o zicală tipic românească: „Nepoate, mîncăm de la locul de muncă!“.

Mai mulți chestori (un soi de generali de Interne) s-au pensionat la 45 de ani cu pensii de peste 10.000 lei și apoi s-au reangajat consilieri ai ministrului. Cînd a izbucnit scandalul pensiilor speciale, iar exemplele de la MAI au început să curgă, doamna ministru a ieșit la rampă să ne spună că și dînsa are cinci asemenea exemple de mari specialiști, foști chestori (adică generali) și care s-au retras cu pensii enorme, beneficiind și de enorme salarii de consilieri. Ei bine, minune a minunilor! Chestorii (generalii în cauză) au renunțat la salariul incriminat de consilier și o sfătuiesc pe doamna ministru pe gratis. Care va să zică, generalii la 45 de ani sunt fericiți să lucreze pentru Ministerul Administrației și Internelor pe gratis. Vor să recompenseze populația cu muncă pe gratis, ca o binefacere. Sună ilogic, trăsnit și dubios. De ce nu recurg la asemenea binefaceri și alți generali, de armată, de SRI, de SPP sau de la SIE?

Nu avem un răspuns clar pentru că ar trebui să presupunem că acești consilieri benevoli, adică voluntari, obțin niște avantaje invizibile sau comit mai rar sau mai des un soi de trafic de influență cel puțin de valoarea salariilor pierdute. Altfel rămîne de neînțeles de ce generalii au devenit pe neașteptate niște patrioți amabili, mai ales că s-au asigurat de o pensie greu de atins în orice altă profesie.

Tot în ultima perioadă s-au întîmplat și cîteva accidente. Doi polițiști au murit în urma violențelor petrecute în timpul serviciului. Regretabil și condamnabil. Valul de indignare a dus pînă acolo încît ministrul copleșit de dramatismul situației a ieșit la rampă să ne anunțe că va cere înăsprirea pedepselor. Pentru ultraj la adresa polițiștilor să se ajungă la pedepse de pînă la 25 de ani și pentru crimă să se ajungă pînă la detenția pe viață.

Care dintre toate acestea să aibă un rol mobilizator atît de puternic, încît în jurul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza“ nu mai încap nici mașinile, nici oamenii?

Nu pot da un răspuns care să mă mulțumească. Mă tem că acest interes enorm pentru academiile de poliție și de informații ascunde și altceva. Nu mai avem o concurență nebună nici la medicină, nici la drept, nici la politehnică, nici la ASE. Nimeni nu mai vrea să devină ziarist.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de vineri versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.