Poliţia italiană, exasperată de maşinile cu numere de Bulgaria

Moda numerelor de înmatriculare bulgăreşti se extinde în Europa. Datorită taxelor mult mai mici din Bulgaria, dar mai ales pentru că astfel pot evita plata amenzilor, tot mai mulţi italieni îşi înregistrează maşinile în oraşele bulgăreşti, scrie Dnevnik.

Automobilele cu numere de Sofia care adună amendă de parcare după amendă de parcere în Roma sau in Milano nu sunt cele ale unor bulgari lipsiţi de bun simţ care au venit în Italia în căutarea unui trai mai bun. Sunt maşini italiene care aparţin unor italieni ce apeleaza la această stratagemă folosită şi în România, pentru a plăti taxe de până la zece ori mai mici şi pentru a scăpa de o mulţime de amenzi în Italia.

Numărul site-urilor care fac publicitate înmatriculărilor in Bulgaria a crescut uriaş în ultimul an în Italia. La fel de mult a crescut şi numărul amenzilor de circulaţie rămase neplătite în cazul maşinilor cu numere străine – 15.000 de cazuri în ultimul an. Autorităţilor italiene le este greu să dea de urma proprietarilor, pentru că in UE nu exista un sistem bine reglementat si colaborarea ţine mai mult de bunele relaţii şi de spiritul de colegialitate dintre autorităţile din cele două ţări, lucru care nu este mereu valabil.

Contravenienţii italieni “protejaţi” de numerele bulgăreşti de înmatriculare se împart în două categorii. Este vorba despre companiile care închiriază automobile care cumpără maşinile din Italia şi le înmatriculează aici, apoi le duc în Bulgaria şi le reînmatriculează acolo, după care revin în Italia şi le închiriază. Se salvează mii de euro pentru asigurare şi, pe deasupra, şoferii maşinilor devin aproape imuni la amenzi. O altă categorie sunt italienii care aduc maşini înmatriculate in Bulgaria şi beneficiază de legea care prevede că timp de un an pot circula astfel pe drumurile din Peninsulă.

Autorităţile italiene au încercat să înăsprească legislaţia şi să avertizeze că neplata amenzilor va duce la acumularea unor penalităţi extrem de mari. Mediul online s-a umplut însă imediat de noi variante venite din Bulgaria. Se recomandă italienilor să înfiinţeze o companie in Bulgaria şi în felul acesta devine perfect legal transferul maşinilor companiei în Italia. Tot astfel pot fi cumpărate maşini noi din Italia pe numele companiei, care ulterior sunt înmatriculate în Bulgaria şi asigurate pe sume considerate modice de italieni, 90-150 de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.