Politica italiană dansează pe puntea Titanicului

După tensiunile create între Franța și Italia de naționalizarea șantierului naval de la Saint-Nazaire pentru a împiedica preluarea sa de către o companie italiană și după avertismentele Austriei cu mobilizarea armatei la graniță, pentru oprirea valurilor de imigranți, tot mai șubreda bancă Monte dei Paschi di Sienna poate ajunge în mijlocul unei dispute legate de filiala sa franceză. Guvernul italian a obținut acceptul Berlinului pentru a încălca noile legi europene ce interzic pomparea de fonduri publice pentru salvarea băncilor și a readus pentru moment pe linia de plutire banca. Însă filialele din Belgia și Franța sunt tot mai aproape de vânzare, asupra lor fiind ațintiți ochii Băncii Poștale din Franța (o bancă de stat creată în 2006) și ai Băncii Rothschild&Cie, scrie La Tribune. Oficialii celor două bănci au refuzat să facă vreun comentariu, însă informațiile obținute de jurnaliști arată că Banca Poștală a început deja procedura de audit în vederea achiziționării filialei Monte dei Paschi, care făcea de altfel concurență băncii franceze, în special în domeniul imobiliar. Deloc neglijabil este patrimoniul imobiliar al filialei franceze, bine reprezentat pe Coasta de Azur, la care a râvnit recent o bancă din Rusia. Un cuvânt important în toate aceste tranzacții va avea Banca Centrală a Franței, care s-a opus preluării de către amintita bancă din Rusia. Cât privește filiala belgiană a Monte dei Paschi, aceasta ar putea fi cumpărată de o bancă americană sau britanică, după cum a afirmat recent președintele filialei.

„Nimeni nu mai are încredere în Italia (și bine fac)“, scrie site-ul italian Linkiesta, care atrage atenția asupra disputelor politice din rândurile Partidului Democrat, la putere, și asupra vulnerabilității sistemului financiar italian. „Politica italiană dansează pe puntea Titanicului și și-a pierdut reperele. Riscul politic este enorm. Este greu să ai încredere într-o țară care, potrivit sondajelor, în 2018 va rămâne fără majoritate parlamentară, deci fără guvern. Europenii au înțeles bine că Italia fără guvern și cu piețele în fibrilație va folosi bomba imigranților ca pârghie de șantaj. Nu va fi prima, a făcut-o înainte Erdogan, iar supraviețuirea sa politică arată că șantajul funcționează“, scrie Linkiesta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.