Politică mai periculoasă decât arşiţa

Canicula din sud repliază turiştii pasionaţi de Turcia spre zone poate mai sigure, dacă nu cumva mai interesante, asemenea Bulgariei, ceea ce nu este chiar aşa de rău pentru moment. Disconfortul termic se vede ierarhizat de cel politic, cu adevărat în ordinea fatalităţilor, pentru că viaţa socială are cursul ei de neoprit iar ordonanţele de urgenţă, de la noi, care deocamdată au împachetat România pentru destinaţii obscure, rămân la discreţia grupurilor de interese cu aceleaşi fundamentări absurde.

Alegerile care se apropie nu pot fi mai eficiente decât altele chiar dacă votul prin corespondenţă va fi legiferat într-o formulă mult mai acceptabilă decât cel încropit nu cu mult timp în urmă. Structurile noastre statale sunt tot ce avem, restul, adică societatea românească, nu mai contează. Cu ce se ocupă, eficienţa lor, responsabilitatea nici nu pot fi puse în discuţie. O simplă, minimă aliniere a instituţiilor noastre ar produce o relaxare publică asemănătoare unei vacanţe de lux pentru fiecare român. Insistenţa de-a fi împinşi în fundătura pe care o presupune administraţia luxuriantă şi oarbă arată că opţiunea pentru un stat total nefuncţional nu mai este o rătăcire inerţială. Agenda electorală, cu priorităţi asemănătoare serviciilor medicale de urgenţă, nu există, aşa cum nu se pun în mişcare alegerile anticipate, drept consecinţă a promisiunilor neonorate. În acest context viciat până la sufocare civică şi morală, alegerile au ajuns inutile iar mimarea democraţiei degradează spectrul valorilor elementare, în absenţa cărora nimic nu mai poate fiinţa cu adevărat. Trăim într-o realitate administrativă limitată la proiecte handicapate prin dimensiunea lor antisocială.

Un exemplu întâmplător. Lucrările de modernizare la Pasajul Piaţa Sudului, din Bucureşti, aflăm că au fost blocate pentru că proiectul reabilitării marelui nod rutier nu a prevăzut infrastructura subterană din zonă! Al doilea exemplu, tot întâmplător. Un viceguvernator al BNR, fost şef al liberalilor, este depistat drept aranjor pe o sumă uriaşă a unui post în administraţia centrală destinat unui cunoscut şi activ activist social! Și primul, şi al doilea exemplu nu au dus la prăbuşirea piramidei din care fac parte aceste specimene.

Vinovăţia care se vrea pusă pe umerii acestora este una sistemică, oricât ar părea de riscantă afirmaţia. Aceste situaţii fac parte din adevărate industrii ale corupţiei, mult prea complicate pentru a fi rezolvate de DNA. Calitatea vieţii în România are nevoie de revenirea la dimensiunile umane ale raportărilor, altfel ţara este pierdută. Vânătoarea de persoane pare să fie suprapusă unei cazuistici impecabile, însă fără legătură cu adevărul public. Vedem personaje care plătesc cu libertatea pentru termopane, servicii relativ minore, doctorate contestabile cum pot fi multe altele. Aceste cazuri, şi cele în pregătire, au nevoie de o abordare majoră care să arate forţa şi eficienţa justiţiei, nu transformarea acesteia în tarabă decizională. Confiscarea integrală a averilor, aceasta este soluţia eradicării corupţiei şi îmbunătăţirii climatului public. Fără această măsură corectă, majoritatea clasei politice este dispusă să meargă tot în direcţia de până acum, indiferentă la consecinţe. Există deja breşe în legislaţie care fac imposibilă atingerea grupurilor de interese. Abuzurile adăugate abuzurilor se constituie paradigmatic în guvernare publică peste tot acolo unde puterea actuală îşi fixează centrele de comandă.

Nu se arată nimeni din conducerea ţării, măcar cu sugestii, pentru o agendă reală care să fie prioritară în dezbaterile electorale, într-o perspectivă naţional-regională. Trăncăneala din studiourile de televiziune a unor eterni oameni de casă ai unora sau altora caută să menţină actuala criminalitate politică. Pretinşii noştri oameni politici în proporţie majoritară sunt politruci mizând pe conexiunile pe care le au în instituţiile de control pe orbita cărora şi-au construit statusul înfloritor la umbra imunităţilor de tot felul. Separarea puterilor în statul democratic se bazează în principal pe un om politic dedicat exclusiv proiectelor publice, şi atât, nimic mai mult. Celelalte instituţii, precum serviciile secrete sau justiţia, au ele însele nevoie de un regim de funcţionare identic, în interesul societăţii. Avem deja o clasă de corupţi trecuţi printr-un purgatoriu inutil, care poate transforma, cu resursele şi reţelele umane de care dispun, viaţa politică într-un rău mult mai mare decât cel actual, conform dinamicii deja instalate. Din rău în mai rău, strategic, pentru a bloca posibilitatea oricăror reforme, dovedite astfel inutile şi imposibile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1330 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.