Politică şi arhitectură între trei imperii: Principele Constantin Brâncoveanu

Pe 1 martie la ora 11.00 are loc în spaţiile castelului baroc Palais am Grossen Garten din impunătorul oraş saxon Dresda, evenimentul Politică şi arhitectură între trei imperii: Principele Constantin Brâncoveanu (1688-1714). Manifestarea este organizată în colaborare cu Asociaţia culturală Palais am Grossen Garten, din Dresda, cu Asociaţia de Stat pentru Castele, Cetăţi şi Grădini a Landului Saxonia şi cu Ambasada României în Germania, conceptul expoziţiei aparţinând Uniunii Arhitecţilor din România.

În cadrul evenimentului va fi vernisată expoziţia Arhitectura Brâncovenească – Tradiţia continuă, aceasta urmând a fi însoţită de un referat susţinut de către prof. dr. arh. Augustin Ioan, preşedintele Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice.

Biserica Adormirea Maicii Domnului de la mănăstirea Sinaia

La eveniment vor fi prezenţi doamna Adriana Stănescu, însărcinată cu afaceri a.i de la Ambasada României la Berlin, un reprezentant al Ministerului de Stat pentru Ştiinţă şi Artă al Landului Saxonia şi directorul Asociaţiei Castele, Cetăţi şi Grădini de Stat – Saxonia.

Vernisajul va fi acompaniat de un concert de muzică veche românească, în interpretarea Ansamblului Flauto Dolce şi a sopranei Mihaela Maxim, evenimentul având drept numitor comun personalitatea şi moştenirea artistică a domnitorului român.

Repertoriul ansamblului Flauto Dolce este format din muzică veche, tradiţională din Europa Occidentală. Expresivitatea şi culoarea aparte, veselă, a instrumentului flauto dolce sunt puse în valoare prin compoziţiile dedicate acestuia şi prin aranjamentele pline de imaginaţie. Soprana Mihaela Maxim contribuie din plin la transmiterea mesajului aparte pe care Ansamblul Flauto Dolce îl propune publicului.

Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti

Constantin Brâncoveanu a fost Domn al Ţării Româneşti între 1688 şi 1714. Domnia sa a intrat în istoria românilor drept una de pace îndelungată, de înflorire vieţii culturale şi spirituale şi a artelor, îndeosebi a arhitecturii bisericeşti. Stilul arhitectural care-i poartă numele reprezintă o sinteză a elementelor italo-veneţiene cu cele orientale. În urma sa au rămas un mare număr de ctitorii religioase. Mânăstirea Hurezi, ctitorită în vremea sa, aparţine Patrimoniului UNESCO. Pentru felul în care au acceptat martiriul său şi al fiilor săi, refuzând să se lepede de credinţa creştină, Biserica Ortodoxă Română i-a canonizat, sub numele de Sfinţii Mucenici Brâncoveni.

Dr. Augustin Ioan este profesor universitar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti, totodată preşedinte al Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, membru al editorial board al revistei Art Margins a Universităţii din California Santa Barbara, autor a numeroase studii şi lucrări despre istoria arhitecturii în România şi în lume, dintre care menţionăm: Arhitectura şi Puterea, Bucureşti 1992, The other Modernism: The Architecture of the 1930’s; Cincinatti 1994, Power, Play and National Identity, Bucureşti, 1999, Teme ale arhitecturii din România în secolul XX, Bucureşti, editura ICR, 2003, Arhitectura memoriei, Bucureşti 2012, Arhitectura (supra)realismului socialist, Bucureşti 2013.

Ansamblul Flauto Dolce

Ansamblul Flauto Dolce este specializat pe muzică veche, tradiţională din Europa Occidentală, urmărind în aceeaşi măsură redescoperirea muzicii vechi din spaţiul românesc. Ansamblul foloseşte drept resurse muzicale diferite culegeri şi manuscrise de epocă, integrând în stilul său influenţe orientale sau de altă natură, inclusiv de pe alte continente, inspirându-se în egală măsură din folclorul autentic şi din muzica veche de curte sau orăşenească. Flauto Dolce a luat naştere la Cluj, în anul 2000, la iniţiativa lui Zoltan Majo, fiind format din trei instrumentişti şi o soprană, toţi cu o bogată experienţă artistică: Zoltan Majo, director artistic, flaut drept, Maria Szabo, flaut drept, Noemi Miklos, clavecin, şi soprana Mihaela Maxim. Formaţia a evoluat cu succes în concerte şi festivaluri din România, Austria, Spania, Italia, Israel, Elveţia, Germania, Slovenia, Serbia, Slovacia şi Ungaria.

Palais am Grossen Garten este un castel baroc din Dresda, construit după Războiul de Treizeci de Ani, având de la început o destinaţie culturală şi adăpostind o parte din colecţiile regale de artă. Astăzi, locaţia, reconstruită parţial în urma distrugerilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, oferă o platformă pentru manifestări variate în domeniul cultural, de la concerte la piese de teatru, spectacole de dans, expoziţii etc. Municipalitatea oraşului Dresda şi clasa politică saxonă promovează intens, sub diferite forme, acest loc de cultură.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.