Politicianul care vrea să salveze lumea în cinci ani

„Trebuie să ne gândim la o Europă cu mai multe formate, să înaintăm cu cei care vor să meargă mai departe, fără a ne împiedica de statele care vor – și este dreptul lor – să nu meargă la fel de departe“, a spus președintele Emmanuel Macron marți, la reuniunea ambasadorilor Franței. A fost tema discursului său cu cel mai mare impact pentru Europa de Est, care se teme de spectrul unei Europe cu mai multe „intensități“, deja schițat de Comisia Europeană în această primăvară, cu girul Franței, Italiei și Spaniei.

Care sunt țările cu care Macron își dorește să meargă mai departe? Să fie printre ele și țările estice, cele care acceptă limitarea libertății de circulație a propriilor cetățeni detașați la muncă în Occident, pentru a servi scopurilor politice interne ale președintelui Franței? Nu, Macron dorește să meargă înainte cu nucleul dur al Europei, și a arătat-o prin vizita sa în Luxemburg, la câteva ore după amintitul discurs. „În ultimii cinci ani, zona euro nu a îndrăznit să se reunească în acest format. De ce? Argumentul a fost acela că deranja Marea Britanie și Polonia. Ne-au mulțumit aceste țări? Nu am această senzație. Își doresc mai multă Europă?“, a spus Macron, alături de premierul luxemburghez Xavier Bettel și premierul belgian Charles Michel, doi susținători fervenți ai Europei cu mai multe viteze. „Cei care cred că Europa cu mai multe viteze trădează Europa nu văd cum funcționează Europa acum“, a spus Macron.

Europa vitezelor sau nimic

„Susțin și salut propunerile președintelui francez pentru întărirea directivei pentru muncitorii detașati. Dumpingul social trebuie combătut în toate domeniile (…) Prefer să avem o Europă cu două viteze decât o Europă pe punctul de a muri, o Europă care nu avansează“, a spus luxemburghezul Bettel. Și nu doar Luxemburg salută proiectele lui Macron, ci și Germania. Marți, la conferința de presă de după perioada vacanței, cancelarul Angela Merkel a susținut ideea Franței și a ministrului de Finanțe german, Wolfgang Schaeuble, de creare a unui post de ministru de Finanțe al zonei euro. „Mi-aş putea imagina un post comun pentru Economie şi Finanţe“, a subliniat Angela Merkel, explicând că, în acest fel, ar fi coordonate mai eficient politicile bugetare şi economice.

Planul nerealist al lui Macron

Însă tema Europei cu mai multe viteze nu a fost singura din discursul lui Macron rostit cu ocazia „Săptămânii Diplomației“. El vorbit despre rolul central al Franței în lupta împotriva terorismului (prioritatea politicii sale externe) în Siria, în lupta împotriva încălzirii climatice, în relația Vestului cu Iranul. După ce s-a prezentat drept salvatorul Franței la alegerile prezidențiale, Emanuel Macron vrea să salveze întreaga lume. În discursul său ținut în fața ambasadorilor francezi, Macron și-a justificat porecla de „Jupiter“, scrie Deutsche Welle. „Vrem să influențăm cursul evenimentelor, nu să fim influențați de ele“, a spus Macron, în fața diplomaților săi. „Este ca și cum Macron vrea să revoluționeze lumea și asta în doar cinci ani. Vrea să rezolve toate problemele pe care nimeni nu a reușit să le rezolve anterior, ceea ce nu este realist“, spune Brine Cautres, analist politic la Institutul Cevifop din Paris.

Europa nu are nevoie de „predici“

Discursul avântat al președintelui nu a fost tocmai bine primit de presa din Franța și Germania. Reformarea UE, observă Deutsche Welle și Courrier International, începe pentru Macron printr-un pas mic – modificarea directivei privind forța de muncă detașată, un subiect spinos pentru statele estice, deja analizat de Comisia Europeană, în abordarea căruia Macron a renunțat la limbajul diplomației în relația cu „elevul recalcitrant“, Polonia. Europa s-a schimbat și nu mai are nevoie de un șerif, atrage atenția publicația franceză. Care este rezultatul acțiunilor lui Macron? „Iritând anumite țări din Europa de Est, Macron riscă să distrugă întregul ansamblu de reforme – timide – inițiat de Bruxelles“, scrie Courrier International. „Macron a repetat în discursul său în fața ambasadorilor că vrea o «refondare» a UE. Însă vorbele nu înseamnă fapte: Europa de azi nu are nevoie de un predicator, ci de un reparator. Pentru a-și aplica proiectul, Macron trebuie să se înarmeze cu răbdare și să-și adapteze discursul european și acțiunile din Franța. Într-un cuvânt, să facă diplomație.“

Spaimele lui Macron și Merkel

Europa imaginată de Macron și Merkel este criticată de deputatul liberal-democrat german Frank Schaffler, care nu vede unde este adevărata „reformă“ din proiectul celor doi. „Macron este acum împotriva dumpingului social și vrea plată egală pentru toți angajații din Franța. El refuză să recunoască că problemele Franței nu pot fi rezolvate cu și mai multe reglementări.“ În Germania, criza a trecut fără urmări majore datorită reformelor cancelarului Gerhard Schroeder, care stau la baza „miracolului“ german. Însă Angela Merkel nu a mai recurs deloc la reforme. „Nu e de mirare că Macron și Merkel se înțeleg atât de bine. Ambilor le este frică de reformele lui Schroeder și sunt îndrăgostiți de omnipotența statului.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.