Politicieni băgaţi în actul de justiţie până-n gât

Cei trei noi judecători ai Curţii Constituţionale au depus jurământul în faţa preşedintelui României, Klaus Iohannis. Ca de obicei, atunci când vine vorba despre Justiţie, domnul Iohannis are numai cuvinte de laudă la adresa acesteia. Şi-încă ce cuvinte! Conform preşedintelui Iohannis, CCR „a contribuit la explicarea şi punerea în aplicare a unor principii de bază ale constituţionalismului modern, cum ar fi cooperarea loială între autorităţile publice, protejarea cetăţenilor de orice ameninţări la adresa drepturilor şi libertăţilor lor şi, mai ales, întărirea integrităţii şi a transparenţei în viaţa politică. Deseori, Curtea a fost un facilitator pentru racordarea sistemului normativ şi chiar a vieţii publice din România la valorile şi principiile juridice promovate în spaţiul european şi internaţional”. Când a vorbit despre cetăţeni, mai mult ca sigur că domnul Iohannis nu s-a referit şi la cei 7,4 milioane de români care au votat la referendum în favoarea demiterii preşedintelui României, dar au făcut-o degeaba, fiindcă CCR a decis altceva.

Cei trei noi judecători ai Curţii Constituţionale sunt Livia Stanciu, Attila Varga şi Marian Enache. Livia Stanciu a fost preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, instanţă care a împins procesul de incompatibilitate al primarului liberal Klaus Iohannis până după alegerile prezidenţiale din 2014, iar după aceea a stabilit că noul preşedinte al României este nevinovat. Attila Varga a fost deputat UDMR, iar Marian Enache a fost parlamentar din partea PSD şi a UNPR. Deci, avem de-a face cu doi oameni politici cu acte şi cu un om politic fără acte. Majoritatea judecătorilor Curţii Constituţionale, foşti şi actuali, provin din rândul clasei politice. O clasă politică rea, atunci când discutăm despre partide şi Parlament, şi bună, atunci când reprezentanţii săi îşi trag pe ei capoatele vişinii, îşi atârnă baveţelele la gât şi se aşază pe fotoliile din piele de la CCR.

CSM-ul, o anumită parte a presei şi unele ONG-uri se inflamează în momentul în care un parlamentar sau şef de partid comentează o decizie luată de procurori ori de judecători, acuzându-i pe oamenii politici de imixtiune în actul de justiţie. Însă nimeni nu ia foc atunci când oamenii politici nu doar că-şi dau cu părerea în legătură cu modul de împărţire a dreptăţii, dar chiar se bagă adânc în actul de justiţie, în calitate de judecători ai Curţii Constituţionale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 756 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.