Politicienii basarabeni ni sunt tot rumâni…

…Ba chiar visători! Iar visul lor sunt banii şi mărirea, ale lor, personale, nu ale ţărişoarei în care îşi bălăcesc burţile şi îşi umflă averea.

Mincinoşi cocoţaţi în parlament, în guvern şi pe la partide, dumnealor nu au nicio problemă să spună azi una, când e vorba să câştige ajutorul străinătăţii, iar mâine alta, dacă e vorba să-şi chivernisească afacerile şi să-şi asigure spinările dolofane, pline de bube, împotriva rigorilor legii.

E exact ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova, vizitată recent de reprezentanţii Uniunii Europene, în faţa cărora mutrele slinoase, poleite cu zâmbete numai miere, ale oficialilor moldoveni, au dat cele mai ferme asigurări în privinţa formării unei alianţe între cele trei partide pretins pro-europene şi de continuare a orientării spre Vest, împotriva partidelor şi formaţiunilor rusofile de care, din păcate, ţărişoara e plină. Mai mult, cele trei partide au dat cele mai ferme asigurări că vor accepa formula cu un procuror general din UE, pentru a se asigura astfel funcţionarea ireproşabilă a justiţiei împotriva corupţiei endemice din mica formaţiune statală.

Presa din Republica Moldova vorbeşte deschis despre Luceafărul mafiei basarabene pe nume Plahotniuc care îşi aserveşte rând pe rând partidele, parlamentare sau nu, ca şi instituţiile statului, începând cu justiţia, Curtea Constituţională, parlamentul, Banca Naţională a Moldovei, cinci posturi de televiziune, CNA, CNI şi, spune gazetarul basarabean, scuzaţi vorba proastă, are la dispoziţie „curve, multe mii de curve, feminine sau masculine, care îl slujesc cu credinţă”. Tot Plahotniuc s-ar afla la originea excluderii din alianţa pro-euroeană a Partidului Liberal al lui Mihai Ghimpu şi a cooptării Pardidului Comunist al lui Voronin, a cărui aversiune pentru tot ce este românesc şi european ne e bine cunoscută. Singura, dar uriaşa spaimă a numitului Plahotniuc este aceea de a se înfiripa o justiţie independentă, care l-ar băga în două clipe şi probabil pentru ani mulţi la răcoare.

Jocurile sunt făcute, rien ne va plus! Nu mai mişcă nimic, în afară de indignarea populaţiei care şi-a dat votul unor asemenea partide de găinari. Se zice că s-ar plănui manifestaţii pentru următoarele zile, iar unii evocă o mişcare asemenea celei din Ucraina, care a dus la prăbuşirea sistemului la fel de putregăit al lui Ianukovici, dat în prezent în urmărire generală pe plan internaţional.

Ce au făcut politicienii români în zilele premergătoare acestor desfăşurări? Mai nimic! Preşedintele Iohannis şi-a amânat, zice domnia sa, dar şi-a anulat de fapt vizita oficială la Chişinău, spălându-se pe mâini precum biblicul precursor, de sângele statului românesc de dincolo de Prut. De altfel, dacă moldovenii au fost în stare să scuipe pe înţelegerea lor cu reprezentanţii UE, nu văd ce reţineri ar fi putut să aibă pentru a le slobozi în obraz o flegmă mai măruntă, ca între fraţi, unora de la noi. I-ar fi făcut aceleaşi promisiuni şi preşedintelui român, pentru ca apoi să scoată sulul de hârtie igienică pentru a se şterge de urdoare pe botişor.

Al doilea oficial român, Victor Ponta, aşteptat cu drag de omologul său politic basarabean, a renunţat şi el la călătorie, zice-se că fiind oprit de un răspicat „nein” venit din bojocii aceluiaşi for european, având în vedere că Victor Viorel i-ar fi acordat sprijinul neprecupeţit cumătrului Lupu. Care Lup nu degeaba şi-a ascuţit atâta vreme limba şi colţişorii, până să-i vină şi lui vremea, ca în povestea lui Creangă.

Mai rămâne doar de văzut cât de solid va fi acoperământul gropii cu jărăgai pe care se vor posta el şi toţi ceilalţi lupişori, pentru înfulecarea sarmalei naţionale. Că-n groapă, precum bănuim, va arde chiar focul iadului!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Radu Ulmeanu 123 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.