Politicienii din Chad şi Burkina Faso sunt mai corecţi decât cei din România!

World Economic Forum a dat în aceste zile publicităţii raportul competivităţii în mai multe domenii pe anul 2014. La foarte multe categorii, performanţa autorităţilor române este catastrofală.

Top 10 competivitate globală

  1. Elveţia – 5,7 puncte
  2. Singapore – 5,6
  3. SUA – 5,5
  4. Finlanda – 5,5
  5. Germania – 5,5
  6. Japonia – 5,5
  7. Hong Kong – 5,5
  8. Olanda – 5,5
  9. Marea Britanie – 5,4
  10. Suedia – 5,4

România ocupă în acest top general locul 59 (din 144 de state monitorizate) cu o evaluare de 4,3 puncte. Într-un top doar al ţărilor din Europa ne situăm pe locul 30, iar din cele 28 de state UE, pe locul 23. Nu au fost monitorizate următoarele state din Europa: Gibraltar, Liechtenstein, Insulele Feroe, Andorra, San Marino, Belarus şi Bosnia&Herţegovina. Pe diferite categorii stăm însă foarte rău. Trei dintre aceste categorii le prezentăm astăzi

Oficialii guvernamentali din România fruntaşi la favorizarea firmelor

România ocupă locul 114 !!! la o categorie care dă foarte mult de lucru presei noastre: „favorizarea firmelor şi a persoanelor fizice de către oficialii guvernamentali”. Concret este vorba de acordarea de contracte preferenţiale. Suntem la egalitate – 2,5 evaluarea – cu Haiti !!!, Sierra Leone, Croaţia, Zimbabwe, Mozambic, Ucraina şi Tomprul de Est, dar avem în faţă Nicaragua, Uganda, Sri Lanka, Honduras şi alte state despre care nu s-a vorbit în general de bine în presă. La nivel de Europa, suntem situaţi astfel: avem 34 de state în faţă şi 6 în urma noastră. În top 3 al ţărilor unde oficialii guvernamentali favorizează cel mai puţin firme şi persoane fizice sunt: Qatar – 5,6, Noua Zeelandă – 5,5 şi Singapore – 5,4. După cum se vede este ceva distanţă până la o avaluare 7 care ar însemna inexistenţa favorizărilor. La polul opus, avem Venezuela – 1,5, Argentina şi Liban – 1,7.

Politicienii români sunt corigenţi la „standarde etice”

România nu stă deloc pe roze la categoria „standarde etice ale politicienilor. Locul 109 din 144 cu o evaluare de 2,3 (6,2 este cea mai bună, 1,3 este cea mai slabă) nu este deloc măgulitor. În unele state cu „probleme” – Chad, Ucraina, Burkina Faso, Cambogia, Sri Lanka, Iran ş.a. – evaluarea politicienilor este superioară celei din România. Să vedem cum ne raportăm la nivelul Europei: în 32 de state calitatea politicienilor este mai bine apreciată decât în România; în 10 calitatea lor este sub cea a politicienilor dâmboviţeni. Nu ştim dacă ne încălzeşte că avem sub noi politicieni din Ungaria, Italia, Bulgaria, Cehia sau Slovenia. Top 3 al ţărilor cu politicieni aflaţi la standarde etice ridicate: Singapore – 6,2, Qatar – 6,1 şi Emiratele Arabe Unite – 6,0. Codaşe la această categorie sunt: Liban – 1,3, Venezuela şi Paraguay – 1,4.

La „crimă organizată” stăm rău de tot

La categoria crimă organizată (costuri asupa mediului economic generat de acţiuni mafiote, şantaj, tâlhărie etc) România are o poziţie deloc onorantă. Statele cu o evaluare de 7, sunt cele mai „curate”, iar cele cu o avaluare 1 sunt cele mai afectate de crima organizată. România este evaluată cu 4,1 şi are în faţă 104 state cu o rată mai scăzută a crimei organizate. În „spate”, adică ţări cu o rată a crimei organizate mai mare România are 33 de state. La „egalitate” cu România se află Serbia, Guinea, Uganda, Argentina şi Madagascar. Dintre statele cu o evaluare mai bună decât a României, avem pe: Bangladesh, Albania – 4,3, Thailanda, Liban – 4,5, Burkina Faso, Moldova – 4,6, Armenia – 5,1, Botswana – 5,5 etc. Mai rău decât noi stau: Bulgaria – 4.0, Brazilia şi Haiti – 3,9, Italia, Yemen – 3,3 etc

La nivel de Europa, România are în „faţă” 37 de state cu o rată a crimei organizate mai mici; o rată mai mare decât România o întâlnim la 3 state: Italia, Ucraina şi Bulgaria. Primele 3 ţări cu o rată mare sunt: Guatemala – 2,5, El Salvador şi Honduras – 2,7; La polul opus, primele 3 ţări cu cea mai mică rată a crimei organizate sunt: Emiratele Arabe Unite – 6,8, Qatar şi Oman – 6,7.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.