Politicienii germani atacă: SUA poartă un război economic cu Berlinul

După ce Departamentul Justiţiei din SUA a decis să amendeze cea mai mare bancă din Germania cu 14 miliarde de dolari, o suma suspect de asemănătoare cu amenda dată de Comisia Europeana companiei americane Apple, politicienii germani au luat poziţii de luptă.

Miza este foarte mare, pentru că Deutsche Bank este fragilă în această perioadă, cu o capitalizare redusă şi foarte expusă pe piaţa produselor derivate, cu acţiunile în cădere liberă şi cu mii de concedieri. Parlamentarii germani din Uniunea Creştin Socială, partenerii tradiţionali ai partidului Angelei Merkel, au dat semnalul de atac.

Peter Ramsauer, preşedintele comisiei pentru economie din Bundestag, a declarat într-un interviu pentru Welt am Sontag că decizia împotriva Deutsche Bank “are caracteristicile unui război economic”, adăugând că SUA au “o lungă tradiţie” de a folosi orice ocazie pentru a duce un război comercial “dacă asta aduce beneficii economiei americane” şi că “daunele exagerate pe care le-au cerut” în cazul Deutsche Bank sunt un exemplu în acest sens. Potrivit lui Ramsauer, ameninţarea DB cu amenda de 14 miliarde de dolari din cauza afacerilor necurate cu credite ipotecare înainte de criza din 2008 “are caracteristicile unui război economic”.

Un al politician conservator, deputatul Markus Ferber, a sugerat că investigaţia în cazul Deutsche Bank este “un răspuns dinte pentru dinte” din partea Departamentului american al Justiţiei, după ce Bruxellesul a decis să penalizeze Apple cu suma record de 13 miliarde de euro, pentru neregulile fiscale comise de companie in Europa. Şi nu este vorba doar de Duetsche Bank: la începutul acestui an Volkswagen a acceptat să plătească 16,45 miliarde de dolari pentru ca i-a înşelat pe clienţii americani în ce priveşte noxele motoarelor diesel. Iar aceasta penalizare continuă să crească, iar VW trebuie acum să recheme în service 85.000 de maşini. Scandalul Dieselgate a inceput chiar in SUA, aici o echipă de cercetători descoperind trucul informatic folosit de VW.

Vicepremierul german şi ministrul Economiei, Sigmar Gabriel a reacţionat altfel după ce CEO-ul Deutsche Bank a declarat că banca este atacată de speculanţii de pe piaţă şi că acesta este motivul prăbuşirii acţiunilor. În spirit social-democrat, Sigmar Gabriel a răspuns: “Nu ştiu dacă să râd sau să plâng că banca care a făcut din speculă un model de afacere spune acum că este victima speculanţilor”.

Marea problemă pentru Deutsche Bank este că nu poate primi un sprijin de stat pentru a depăşi perioada de criză, aşa spun regulile europene. “Pot să confirm că nu există varianta unui sprijin. Nu ar fi modul corect de acţiune”, a spus purtătorul de cuvânt al comisiei pentru buget din Bundestag.

Speranţa vine dinspre Departamentul american al Justiţiei, unde penalitatea decisă poate fi negociată şi se poate ajunge la o sumă mai mică. La finalul săptămânii trecute, presa financiară a scris că banca a ajuns la o înţelegere pentru plata a doar 5,4 miliarde de dolari. Numai că această informaţie a fost imediat infirmată. Mai mult, CEO-ul Deutsche Bank nici nu ajunsese la Washington pentru negocieri în momentul apariţiei ştirii, care, chiar şi asa, a reuşit sa salte acţiunile DB cu 6%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.