Politicienii români care sar în sprijinul universității lui Soros

Scandalul universității din Ungaria creată de miliardarul George Soros care s-ar putea închide în urma unei decizii a autorităților ungare are un ecou din ce în ce mai puternic în România.

Liderul UDMR Kelemen Hunor, un apropiat al Guvernului Viktor Orban, a sărit în apărarea universității finanțate de George Soros din țara vecină. Preşedintele UDMR a apreciat la RFI că închiderea Universității Central Europene din Budapesta, finanțată de Soros, ar fi o pierdere pentru lumea academică.

În opinia liderului UDMR, “dacă s-ar ajunge la închiderea universităţii respective, ar fi o pierdere uriaşă şi pentru Ungaria şi pentru toată Europa Centrală şi de Est, ar fi o pierdere pentru lumea academică, pentru ştiinţele umaniste şi sociale (…). Sunt convins că până la urmă se va ajunge la o înţelegere între Guvernul Ungariei şi autorităţile din SUA sau autorităţile din statul New York”.

“Pe de altă parte, nu putem nega dreptul unui Guvern şi unui Parlament de a stabili în ce condiţii pot funcţiona universităţile, dacă trebuie să existe în ţara de origine o universitate, un campus care funcţionează sau nu şi care sunt criteriile de a accepta aceste diplome şi aici nu mă refer la Universitatea Central Europeană de la Budapesta, mă refer la orice universitate şi acest drept trebuie recunoscut”, a mai spus Kelemen Hunor.

“În al treilea rând, eu cred că avem de-a face cu o criză mult mai profundă şi este doar un simptom ceea ce se întâmplă în acest moment legat de această instituţie, de acest simbol şi e o criză mai profundă care afectează nu numai Ungaria, dar şi toate statele din această regiune şi dacă vreţi toată Europa. Oamenii au din ce în ce mai puţină încredere în acele valori prin care în anii care au trecut în tot continentul european au fost întărite democraţiile parlamentare, societatea deschisă, liberă şi aici trebuie să căutăm motivele”, a conchis liderul UDMR.

Kelemen Hunor nu este însă singurul politician român care ia apărarea universității lui Soros.

Și primarul Aradului, liberalul Gheorghe Falcă, s-a raliat poziției de susținere a universității lui George Soros. Și nu oricum. Gheorghe Falcă a transmis, joi, rectorului Universităţii Central-Europene de la Budapesta a lui Soros o ofertă pentru relocarea acesteia la Arad, după legea aprobată de Parlamentul ungar. Într-o scrisoare de solidaritate către instituția lui Soros (foto mai jos), Falcă îşi arată ”îngrijorarea”, anunțând că pune la dispoziţie două clădiri cu un total de peste 6.000 de metri pătraţi.

Nici primarul municipiului Oradea, liberalul Ilie Bolojan nu s-a lăsat mai prejos. Ar muta și el universitatea lui Soros la Oradea.

„În condiţiile în care Ungaria şi-a modificat legislaţia privind funcţionarea instituţiilor de învăţământ acreditate şi în alte ţări, ceea ce va face ca Universitatea Central Europeană (CEU) să nu mai poată funcţiona la Budapesta, cred că ar fi o idee bună să facem o ofertă acestei universităţi de prestigiu pentru a funcţiona în viitor la Oradea. Am câştiga un centru de excelenţă cu deschidere internaţională pentru oraşul nostru şi am dovedi încă o dată vocaţia central-europeană a oraşului Oradea”, a scris Bolojan pe Facebook.

Ungaria a aprobat marţi o lege care ar putea obliga universitatea finanţată de miliardarul american de origine maghiară George Soros, să îşi încheie activitatea în ţară. (Detalii aici)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.