Polițiștii au ieşit din nou în stradă

Poliţişti protestează joi în faţa Ministerului Muncii. Aceştia cer majorări de salarii şi eliminarea disfuncţiilor salariale din sistemul public.

Cel mai mare miting al poliţiştilor este anunţat însă pentru sâmbătă, chiar de Ziua Poliției Române. Si vineri vor protestat, în același interval, respectiv 10.00-14.00.

Sindicaliştii cer ca Guvernul să majoreze salariile cu 20% şi calcularea sporurilor de noapte şi pentru condiţii grele de muncă.

De asemenea, ei cer ca legea pensiilor militarilor şi poliţiştilor să nu fie modificată.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, a declarat că a fost creat un dezechilibru salarial în sistemul public şi că la nivelul Ministerului de Interne nu s-au făcut majorări salariale din 2008, potrivit Agerpres.ro.

De asemenea, liderul sindical a precizat că în ultimii doi ani au murit şase poliţişti, iar mai mulţi au suferit vătămări corporale, unii dintre aceştia fiind chiar în comă.

„Vă dau un exemplu. Noi avem 65% din efective la nivelul salariului de bază minim pe economie, în condiţiile în care avem şase morţi în ultimii doi ani, vătămaţi corporali, oameni care sunt în comă, sunt irecuperabili. Din motive profesionale, au fost ultragiaţi, au fost vătămaţi corporal şi am avut şase poliţişti decedaţi în legătură cu serviciul în ultimii doi ani. Acest lucru trebuie să dea de gândit guvernanţilor şi am solicitat clar, cu celeritate, câteva principii de bază privind eliminarea acestor disfuncţii salariale făcute prin OUG – adică nu poimâine, astăzi sau mâine – făcute prin OUG, pentru că nu putem să mai lucrăm în aceste condiţii”, a explicat Dumitru Coarnă.

Totodată, el a atras atenţia asupra faptului că unui poliţist i se interzice să aibă altă activitate decât cea de poliţist, în condiţiile în care un profesor şi un medic pot avea şi alte activităţi.

„O să ajungem în situaţia în care o să închidem sediile şi o să plecăm acasă. În această logică a salarizării, oamenii efectiv o să plece, pentru că această profesie nu mai oferă nimic din punct de vedere salarial, chiar dacă e o profesie de vocaţie, o profesie de risc, chiar dacă ne place, nu avem acel regim drastic al incompatibilităţilor. Un poliţist nu are voie să aibă nicio activitate, alta decât cea de poliţist, pe când medicul poate, profesorul poate, toată lumea poate să facă (şi altceva – n. r.) şi pe mine mă blochezi în salarizarea asta”, a precizat el.

În plus, medicii primesc pentru munca depusă în timpul sărbătorilor legale un spor de 100%, faţă de poliţişti, care primesc 75%.

„Sâmbăta şi duminica, de sărbători legale, lucrate în durata normală, Ministerul Sănătăţii aplică un spor de 100%. La noi 75%, de parcă la noi ziua ar fi mai scurtă. Instituţia permanenţei – la Sănătate medicul poate să rămână la domiciliu, numai dacă sunt situaţii deosebite să vină la serviciu, acolo primesc 40%, dar la noi nu se primeşte nimic. Nu poţi să lucrezi aşa, că nu e în regulă, îţi baţi joc de noi şi nu acceptăm lucrul ăsta”, a subliniat liderul sindical.

Referitor la mitingul anunţat pentru sâmbătă, Dumitru Coarnă a spus că sunt aşteptaţi peste 7.000 de poliţişti atât din Bucureşti, cât şi din restul ţării.

„Avem pentru sâmbătă anunţaţi peste 7.000 de oameni care o să vină în Bucureşti. La ora 12:00 avem o întâlnire cu jandarmeria, pentru că vin autocare, oamenii sunt mobilizaţi la maxim, simt presiunea şi ei vin să îşi ceară, civilizat, cu respectarea legii, un drept al lor, pentru că nu putem să muncim aşa, aiurea, degeaba”, a susţinut Coarnă.

El a adăugat că protestele poliţiştilor vor continua până când îşi vor obţine drepturile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.