Polițiștii din Prahova reținuți dădeau bani cu camătă

Apar tot mai multe informaţii şocante despre activitatea a celor doi ofiţeri de Poliţie din Prahova, reținuți de procurorii DNA. În încheierea de şedinţă din Camera de Consiliu, în ziua în care Constantin Ispas, şeful DGA Prahova, şi Emanuel Saghel, ofiţerul BCCO au fost arestaţi se arată în clar faptul că cei doi ofereau bani împrumut şi percepeau dobânzi pe care datornicii cu greu le mai puteau restitui, relatează portalul observatorulph.ro. Un martor din dosar a precizat că a luat sume de bani atât de la Emanuel Saghel, dar şi de la fratele acestuia.

„…în perioada 2011 -2012 a împrumutat importante sume de bani de la cei doi fraţi şi aflându-se în imposibilitatea de a le restitui la timp datorita dobânzilor mari percepute de Saghel Mihail Emanuel şi Saghel M. B., a încheiat mai multe contracte de împrumut cu aceştia pe care le-a garantat cu proprietăţi imobiliare, în prezent fiind demarată executarea silita pentru o parte din aceste proprietati. Un exemplar al înscrisurilor depuse de către Sandu Cristi Nicolae, în susţinerea denunţului sau, respectiv, actele notariale întocmite Ia Biroul Notarului Public L. M. L., au fost identificate, în original, în locuinţa fratilor Saghel Mihail Emanuel şi S. M. B., cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuată Ia data de 18.08.2015.”
În aceleaşi document se arată faptul că şi Ispas oferea bani cu împrumut şi percepea dobânzi celor care apelau la ajutorul lui.
„Prin folosirea influenţei sale determinată de poziţia socială institutională, Ispas Constantin a înlesnit iniţierea unor rapoarte contractuale între reprezentanţii unor persoane juridice, pentru a primi în schimb sume de bani, alte foloase sau bunuri, dar şi pentru a-şi asigura şi conserva pentru prezent şi viitor, un folos material direct şi injust rezultat din acordarea unui împrumut de bani cu dobândă aceloraşi persoane fizice (…)” se arată în încheierea de şedinţă din Camera de Consiliu.

Şeful DGA Prahova, Constantin Ispas, adjunctul șefului IPJ Prahova, Adrian Rădulescu, dar și un ofiţer din BCCO Ploieşti, Emanuel Saghel, au fost reţinuţi luna trecută de către DNA Ploiești, pentru mai multe fapte de corupție. Ulterior, procurorii l-au pus sub control judiciar pe Adrian Rădulescu.

Potrivit unui comunicat transmis de DNA, structura centrală la momentul reținerii, din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:

„În cursul lunii aprilie 2010, inculpatul Ispas Constantin, în calitate de șef al Serviciului Județean Anticorupție Prahova din cadrul Direcției Generale Anticorupție, a pretins și, în perioada aprilie 2010 – februarie 2011, a primit, de la un martor denunțător, câte 10.000 euro, în două tranșe și ajutor financiar pentru o anumită societate comercială, constând în acordarea unui împrumut în sumă de 200.000 lei și încheierea unui contract de vânzare-cumpărare a unui imobil, proprietatea denunțătorului, pentru care prețul (400.000 euro) nu a fost achitat în realitate, de administratorul firmei respective.
Aceste avantaje patrimoniale au fost pretinse și primite de inculpat pentru a-l determina pe ofițerul coordonator din cadrul B.C.C.O. – Ploiești, comisarul șef Saghel Mihail Emanuel, să instrumenteze într-o anumită direcție un dosar penal, astfel încât să se creeze o situație favorabilă denunțătorului, cercetat în cauza respectivă.

În perioada anilor 2010 – 2013, inculpatul Ispas Constantin uzând de influența conferită de calitatea deținută, respectiv, șef Serviciu Județean Anticorupție Prahova, din cadrul Direcției Generale Anticorupție, în mod repetat, i-a determinat pe administratorii a două firme să creeze avantaje materiale unei alte societăți comerciale (având ca obiect de activitate comercializarea de produse petroliere), primind în schimb, de la reprezentantul acesteia din urmă, foloase materiale, constând în:
– 1.500 lei, pentru fiecare dintre cele 72 cisterne cu combustibil primite de societatea favorizată, totalizând suma de 108.000 lei,
– sume de bani cuprinse între 700 – 2.000 lei, pentru alimentarea cu carburant a autoturismului personal, în toată perioada menționată,
– alimentarea autoturismului său cu motorina din parcul auto al firmei respective, în toată perioada menționată,
– furnizarea, în mod repetat, de agregate minerale exploatate în cadrul unei balastiere, echivalentul a 45-50 basculante,
– transportul unor baloți de lucernă sau grâu, din zona Urlați, la o fermă, pe care o administrează în fapt inculpatul Ispas Constantin,
– beneficierea, în vara anului 2011, de achitarea costurilor determinate de efectuarea unor zile de concediu împreună cu familia sa, pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, sejur în valoare de 2.000 euro.
Începând cu anul 2011 și până în prezent, inculpatul Ispas Constantin, în aceeași calitate, în scopul obținerii pentru sine și pentru alte persoane de sume de bani sau alte foloase necuvenite, a efectuat, în mod repetat, operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția pe care o îndeplinește și în prezent, constând în administrarea și coordonarea efectivă a activităților derulate de o societate comercială la care acționar unic și administrator figurează o rudă a sa, având ca obiect de activitate „cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase”, „creșterea bovinelor”, „creșterea porcinelor”, „creșterea ovinelor și caprinelor”.
În perioada februarie 2012 – august 2014, inculpatul Ispas Constantin, în calitate de șef al Serviciului Județean Anticorupție Prahova, a primit, în mod direct, sume importante de bani, de la administratorii unei societăți comerciale, precum și indirect, prin furnizarea unor mărfuri, de către firma acestora, către societățile administrate de rudele sale.
În schimbul acestor avantaje, inculpatul Ispas Constantin, prin exercitarea atribuțiilor de serviciu, trebuia să inițieze și să deruleze anchete penale împotriva lucrătorilor de poliție implicați în soluționarea unui dosar penal, având ca obiect săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, de către administratorii mai sus menționați. În acest sens, în perioada de referință, inculpatul a desfășurat diverse activități procedurale în direcția celor promise.
Astfel, în cursul lunilor ianuarie și februarie 2013, inculpatul Ispas Constantin împreună cu inculpatul Rădulescu Ionuț Adrian, în calitate de ofițer în cadrul Serviciului Județean Anticorupție Prahova, în prezent adjunct al I.J.P. Prahova, au folosit amenințări și promisiuni, pentru a determina mai mulți administratori de societăți comerciale să formuleze denunțuri la adresa ofițerilor de poliție de la S.I.F. Prahova, ce au instrumentat dosarul penal amintit mai sus, iar denunțurile astfel obținute s-au materializat în constituirea a două cauze penale în cadrul cărora, ofițerii din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Prahova au fost delegați să efectueze cercetări.
În cursul anului 2012, în aceeași calitate, inculpatul Ispas Constantin l-a determinat, printr-un intermediar, pe un evaluator imobiliar să întocmească rapoarte, pentru supraevaluarea unor imobile deținute de o firmă față de care se desfășurau cercetări de către D.I.I.C.O.T. – Serv. Teritorial Ploiești, primind în schimb de la administratorul acesteia, bunuri de larg consum, de genul băuturilor alcoolice fine, răcoritoare.
În luna iunie 2012, inculpatul Ispas Constantin, în calitate de șef al Serviciului Județean Anticorupție Prahova, i-a transmis unei persoane, printr-un intermediar, că urmează să aibă o loc percheziție la domiciliul său.
În perioada 2010 – 2014, inculpatul Ispas Constantin a ascuns și disimulat adevărata natură a provenienței, dispoziției și circulației sau a proprietății bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând că provin din săvârșirea unor infracțiuni de corupție. Concret, proveniența sumelor astfel acumulate a fost disimulată, în parte, prin acordarea de împrumuturi purtătoare de dobândă, dar și prin introducerea lor în alt circuit ilegal, fiind folosite la achiziționarea de bunuri imobile și autoturisme înmatriculate pe numele unor rude.
În perioada anilor 2014 – 2015, inculpatul Saghel Mihail Emanuel, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul B.C.C.O. Ploiești, lucrând în baza delegărilor de competență dispuse de D.I.I.C.O.T. – Serv. Teritorial Ploiești, a constrâns un jurnalist, prin amenințare, direct sau prin interpuși, cu constituirea de dosare penale și luarea unor măsuri preventive față de acesta, în scopul de a-l determina să nu mai editeze și să nu mai publice materiale de presă compromițătoare, la adresa sa.
În perioada anilor 2011 – 2014, inculpatul Saghel Mihail Emanuel în aceeași calitate, a pretins, inițial un comision, al cărui cuantum nu l-a precizat și ulterior a primit, parchet, plintă, precum și servicii de debitare a unei cantități de 3-4 metri cubi bușteni, de transport al acestui material lemnos, de recondiționare, de rindeluit și de lăcuit a unor piese de mobilier, de la administratorul unei societăți comerciale, pentru a determina pe un ofițer de poliție din cadrul I.P.J. Prahova – S.I.F., să soluționeze cu celeritate un dosar penal, astfel încât suma de bani, reprezentând prejudiciul în respectiva cauză penală, să fie recuperată.
În perioada martie – noiembrie 2014, inculpatul Saghel Mihail Emanuel, în calitate de ofițer de poliție judiciară, cu funcția de șef Serviciu de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor, din cadrul B.C.C.O. – Ploiești, a furnizat unei persoane, cercetată într-un dosar penal, informații la care avea acces în virtutea funcției deținute, constând în înștiințarea acesteia, în legătură cu interceptarea sa în respectiva cauză dar și cu privire la data la care urma să se efectueze mai multe percheziții domiciliare.
Urmarea a fost obținerea unui folos necuvenit pentru persoana respectivă, dar și obținerea pentru sine, de bunuri și alte foloase necuvenite, pretinse și primite, în aceeași perioadă, constând în bilete de acces la meciuri de fotbal ale echipei F.C. Petrolul Ploiești, disputate pe teren propriu, precum și consumații de băuturi alcoolice și alimente servite la una din lojele stadionului achitate integral de către persoana beneficiară a „ajutorului”.
Concret, pentru fiecare partidă – meci de fotbal, disputată de către F.C. Petrolul Ploiești, pe teren propriu, inculpatul Saghel Mihail a primit, martie – noiembrie 2014, bilete de acces (între 5 și 30 de bilete) la tribuna 0, I și II, cu valoare cuprinsă între 20-50 lei, media valorică pentru fiecare meci jucat, în perioada arătată, fiind de 300-800 lei. La aceste bilete se adaugă și consumații de băuturi alcoolice și alimente servite la una din lojele stadionului, achitate integral de către persoana beneficiară a „ajutorului” respectiv, în valoare de 500 – 1.500 lei, de fiecare dată”.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.