Polițiștii, „la limita puterilor”

Poliţiştii au ieșit în stradă, sâmbătă, de Ziua Poliției Române, într-o nouă acțiune de protest, cerând, în principal, majorarea salariilor. Acțiunea de protest a început dimineață în faţa Ministerului de Interne și a continuat cu un marş la Guvern.

Update: Anunțul ministrului de Interne după protestul polițiștilor

Update 16.48: Mitingul s-a încheiat fără un acord. Liderii sindicali care au fost la discuții la Guvern cu ministrul de Interne şi cu cel al Dialogului Social au anunţat, la finalul discuţiilor, că nu s-a ajuns la niciun rezultat, dar discuţiile vor continua luni. „Am avut o discuţie la Guvern, deşi puteam să o avem la Ministerul de Interne, am vorbit doar cu ministrul de Interne şi cu ministrul Dialogului Social. Am luat punctual revendicările care erau transmise de o săptămână. Ne-au spus că au primit revendicările ieri, iar pe motivul ăsta nu au avut cum să pregătească şi să găsească soluţii. Orice discuţie aveam, se raportau la bani şi în loc să fie de partea noastră, cum au susţinut în declaraţii, practic încercau să ne convingă pe noi că poliţiştii au îngăduință şi că mai pot suporta în continuare. A spus să nu ne uităm la alte categorii profesionale, că asta a fost în planul lor de guvernare, iar poliţiştii nu erau în programul de guvernare. Cum a putut să permită să ajungă în această situaţie? Cum e posibil că la alte categorii să acorde creşteri, iar noi să asteptăm legea unitară de salarizare? Dacă este ceva pozitiv în urmă întregii discuţii, este că se va analiza dacă există bani şi posibilitatea să aducă amendamente ca sporul de 75 la sută să urce la 100 la sută şi sporul pentru cei care stau la domiciliu, de 40 la sută. Dar nu e o garanţie, nu e un angajament, au zis că analizează şi să vadă dacă pot să introducă amendamente. Asta ar putea fi maximum posibil. Spuneau de impactul bugetar. Nu m-au convins. Spuneau să asteptăm legea salarizării. Nu m-au convins. Cum pot spune ei că nu au bani pentru noi, dar au bani pentru legea salarizării cu creşteri de nu ştiu câte ori? Nu ştiu ce vor face ceilalţi, încercau să ne convingă că poliţiştii sunt îngăduitori şi suportă multe, dar eu cred că trebuie să le demonstrăm că nu ne oprim aici. Gândiţi-vă că logistica este suportată din banii angajaţilor, pixurile, colile, tot. Ei vor doar ingăduinţă, dar nu cred că mai este momentul pentru aşa ceva. Din punctul meu de vedere, nu este suficient ca ministrul să îşi dorească. Trebuie să reuşească. Un ministru puternic spune „ori daţi astea, ori îmi dau demisia”, aşa ar fi făcut un ministru puternic”, a anunțat preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor „Pro Lex”, Vasile Lincu pe o scenă amplasată în Piaţa Victoriei.

La Guvern polițiștii au afișat pancarte cu caricaturile ministrului de Interne.

Update 15.40: O delegația a sindicaliștilor din Poliție se află la discuții, la Palatul Victoria, cu ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, cu ministrul de Interne, Carmen Daniela Dan, și cu secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice Daniela Pescaru. „Dialogul este esențial în dezamorsarea neînțelegerilor! Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, alături de doamna ministru Carmen Daniela Dan, Ministerul Afacerilor Interne, România, și doamna secretar de stat Daniela Pescaru, Ministerul Finanțelor Publice, discută în acest moment cu o delegație a sindicatelor din poliție pe marginea revendicărilor salariale din domeniu”, menționează Ministerul Consultării Publice într-o postare pe pagina de Facebook.

Update 12.50: Polițiștii, în număr de aproximativ 3.000, au ajuns la Guvern „înarmați cu fluiere și vuvuzele”, după un marș care a blocat parţial circulaţia în centrul Capitalei.

Vocile protestatarilor

„Am ieşit în stradă pentru că am ajuns la limita puterilor. Nu mai pot, nu mai putem munci în ritmul acesta, nu mai putem face faţă solicitărilor. Şi pentru ce, pentru ce ne riscăm viaţa, pentru ce ne sacrificăm familia?! După aproape 15 ani de activitate, salariul meu este unul ruşinos. Stau zi-noapte, cald-frig, soare-ploaie în stradă, alerg după infractori şi statul mă răsplăteşte cu un salariu de aproximativ 2.000 de lei. Cerem o majorare de cel puţin 50%, aşa cum e la medici, la profesori, pentru că noi nu suntem nici mai presus, nici mai prejos decât aceştia”, a declarat, pentru agenția Mediafax, Marian Dinică, poliţist la Rutieră.

„Volumul de muncă este sufocant, au plecat mulţi oameni din sistem, tot mai puţini au venit, iar cauza este aceeaşi – salariul foarte mic. Păi cum să stea cineva cu 16-18 milioane pe lună, la care se mai adaugă câteva indemnizaţii care îl duc la cel mult 2.000 de lei?! Acum eu fac munca a trei oameni, fiindcă lumea a plecat, nu s-au mai făcut angajări, iar noi a trebuit să acoperim lipsurile. Păi şi cum să rezolvăm noi mii de dosare în fiecare lună, când suntem doar o mână de oameni?! Siguranţa şi ordinea publică sunt puse în pericol în acest moment, iar dacă aceşti guvernanţi nu înţeleg că nu se mai poate aşa, poliţiştii nu vor mai ieşi în teren, iar atunci să o văd eu pe doamna ministru, pe domnii miniştri cum vor ieşi ei să apere cetăţenii! O majorare salarială de cel puţin 50% ar rezolva o parte dintre probleme, ar atrage oameni noi în sistem”, a spus la rândul său, Carmen Matcă, angajat în Poliţia Română.

Update 11.59: Poliţiştii au plecat din faţa MAI în marş, spre Guvern.

Update 11.00: Circa 2.000 de politiști în fața Ministerului de Interne, conform unei estimări. O altă estimare arată că sunt circa 3.000 de manifestanți.

Update: Protestatarii au cântat imnul naţional în fața MAI și au ţinut şi un moment de reculegere în memoria poliţiştilor căzuţi la datorie. Agenții sunt dotați cu fluiere şi vuvuzele. Aceștia au strigat, la unison la adresa ministrului de Interne: „Carmen, vino încoa, salută Poliția”. De asemenea, poartă pancarte cu mesaje precum: „Modernizaţi sediile/posturile de poliţie”, „Peste 60% din angajații MAI au salariul minim pe economie”, „Vrem o lege de salarizare echitabilă”, „Vreți să oferim servicii europene cu salarii de doi bani?”, „Muncă suplimentară neplătită = sclavie”, „Raportăm: plouă în posturile de poliţie”. La ora 9.30, în fața sediului MAI se strânseseră aproximativ 300 de poliţişti care își strigau nemulțumirile, iar o jumătate de oră mai târziu numărul acestora ajunsese la peste 1.000. La protest erau aşteptaţi peste 7.000 de poliţişti, atât din Bucureşti, cât şi din alte oraşe, conform liderilor sindicali.

„Mulți membri ai celor două sindicate (Federația Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor și Personalului Contractual din România și PRO LEX – nr.), atât din țară, cât și din București, dar și polițiști neafiliați ori afiliați altor sindicate, au început deja să-și anunțe prezența pentru sâmbată, 25 martie. Mitingul se va desfășura între orele 10:00 și 12:00 în fața MAI și va continua cu un marș până în Piața Victoriei, unde protestatarii vor rămâne până la orele 16:00”, anunța un comunicat transmis vineri.

Poliţiştii cer emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să prevadă majorarea salariilor funcţiei de bază cu 20%, calcularea sporurilor pe bază de pontaj (pentru munca de noapte, pentru condiţii grele, pentru sâmbete, duminici şi sărbători legale lucrate, pentru judiciarişti) la salariul funcţiei de bază de la 01 aprilie 2017.

„În cadrul aceleiaşi ordonanţe, liderii de sindicat consideră că trebuie să se regăsească şi plata asigurării serviciului de intervenţie prin chemări de la domiciliu, cu 40% din salariul de funcţie, la fel ca în cazul medicilor. O altă revendicare priveşte eliminarea plafonului de 30% din salariul funcţiei de bază pentru sporuri, compensaţii, prime şi indemnizaţii individuale, dar şi acordarea unei majorări de 100% (faţă de 75% cât este acum) pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează”, se mai arată în comunicat. De asemenea, sindicatele cer ca legea pensiilor militare să nu fie modificată.

Pentru protestul polițiștilor au fost impuse restricţii de trafic în centrul Capitalei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.