Polițiștii, întâlnire cu Tudose și Carmen Dan

Premierul Mihai Tudose se întâlneşte, luni, cu reprezentanţii Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie după asasinatul din Suceava, unde un om al legii a fost omorât în gară în timp ce patrula.

Potrivit agendei oficiale, Tudose are programată, luni, la ora 11.00, la Palatul Victoria, o întâlnire cu reprezentanţii Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, urmând să fie discutate drepturile şi obligaţiile poliţiştilor.

Sâmbătă, Tudose a afirmat că poliţiştii nu vor mai patrula singuri.

„Din punctul meu de vedere, nu mai vreau patrule de unul singur. Atunci când ai un singur polițist, care trebuie să patruleze într-o zonă — se subînțelege că acea zonă are un potențial infracțional sau negativ—, el își pune gratuit viața în pericol. Nu poți să îl trimiți de unul singur. Se vor trimite echipe, chiar dacă este vorba de echipe mixte alcătuite din polițiști și jandarmi”, a spus premierul.

Într-o altă declarație, Mihai Tudose a explicat: „Am vorbit și cu sindicatele, am vorbit și cu doamna ministru (Carmen Dan – n.r.). Trebuie să evităm, fiindcă, într-adevăr, gradul de periculozitate a acelei munci de a patrula de unul singur este înfiorător. Și nu patrulează în locurile liniștite, ci acolo unde este potențial negativ. Dar patrulelele nu vor mai fi niciodată dintr-un singur om, să patruleze unul singur. Își pune viața în pericol absolut gratuit”.

Și ministrul de Interne Carmen Dan va avea o întâlnire luni, la ora 10,30, a convocat sindicatele.

”Îmi doresc să vină toți cei care simt nevoia unei discuții deschise cu ministrul și cu echipa de conducere de la Ministerul de Interne. Pentru că s-a tot vorbit de statutul polițistului în ultima vreme și pentru că eu însămi am constatat că s-a vorbit, dar nu s-a făcut mai nimic, vreau să invit pe toți cei care sunt în stradă în fiecare zi și se confruntă cu aceste probleme serioase, cei care sunt expuși riscului, să-și aducă contribuția. Este o invitație publică pe care o lansez polițiștilor din zona rurală, de la Rutieră, de proximitate, de la Transporturi. Sunt cei care lucrează în domenii extrem de sensibile și sunt cei care într-adevăr nu au nici susținerea autorității și nici mijloacele necesare ca să-și desfășoare activitatea în bune condiții și să se simtă protejați”, a spus Dan du,minică, adăugând că dorește ca ”statutul polițistului să nu plece de la minister, ci să ajungă la minister”.

Totodată, Carmen Dan a subliniat că trebuie acoperit necesarul deficitului de resursă umană.

”Indiferent cât de greu ne este, trebuie să admitem că în prezent polițiștii sunt singuri în multe situații, în patrulă, pentru că nu există personal (…) Lucrul ăsta nu se poate schimba mâine, dar cum până acum am reușit, în câteva luni, să aducem o parte din oameni în sistem, doresc ca și de acum să avem o abordare pe termen, ce putem face imediat și ce putem face în timp pentru a acoperi acest foarte mare deficit”, a spus Carmen Dan.

Potrivit acesteia, o altă preocupare a ministerului o reprezintă dotarea cu echipament de intervenție.

Coarnă: Trebuie angajaţi 20.000 de oameni

Preşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi al Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, a declarat, pentru Mediafax, că, ţinând cont de efectivele actuale, nu se poate face patrularea cu doi oameni, fiind nevoie de 20.000 de oameni angajaţi la nivel naţional.

„Din punct de vedere al efectivelor actuale şi dacă ţinem în fiinţă aceleaşi unităţi de poliţie, nu este posibil. În mediul rural, şi poliţiile de transporturi feroviar şi naval, cu certitudine nu este posibil. Acum funcţionăm în mediul rural şi în poliţiile de transporturi feroviar şi naval 80 la sută pe sistem de avarie, cu un singur om pe schimb. Schimbul doi şi trei de regulă este asigurat de un singur poliţist, din lipsă de efective”, a declarat Coarnă.

Sindicalistul a precizat că sunt două modalităţi pentru ca patrularea să nu se mai facă cu un singur om: ori se restrâng posturile de poliţie teritoriale, ceea ce înseamnă închiderea unora dintre acestea, ori se angajează oameni.

„Pentru viitor trebuie diminuat deficitul de personal. Pe noi ne-a chemat doamna ministru luni la o discuţie pe tema asta. Ar trebui o reanaliză a acestor posturi de poliţie din rural şi o comasare a lor cu un anumit grafic de patrulare unde să formezi din minim doi poliţişti tura de serviciu. Să cooptăm şi Jandarmeria, mă gândesc la o acţiune comună cu Jandarmeria, să ne ajute în mediul rural. Soluţia clară, optimă este de angajare de oameni. Noi cârpim, folosim tertipuri de termen scurt ca să încercăm să rezolvăm, dar nu ţine, nu sunt oameni. În momentul ăsta, cu 20.000 de oameni la nivel de ţară cred că putem să respirăm cât de cât uşuraţi şi să formăm aceste patrule în rural, în poliţie transporturi, ordine publică. 20.000 de oameni ca să funcţionăm cu doi poliţişti pe tură”, a mai spus acesta.

Polițistul Sorin Vezeteu, înjunghiat mortal joi seară în gara Gara Burdujeni din județul Suceava, în timp ce era de serviciu, era singur la momentul atacului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.