Polonezul Tusk coboară milităria din pod la Bruxelles şi face instrucţie cu premierul Austriei

Mai bine să se întoarcă acasă decât să prelungim lucrările şi a doua zi. Acest a fost mesajul adresat şefilor de stat şi de guvern din UE de către noul preşedinte al Consiliului European, polonezul Donald Tusk.

La primul summit european pe care îl conduce, Tusk s-a remarcat ca un lider puternic şi extrem de pragmatic, scrie European Voice. În primul rand, polonezul nu a tolerat ca liderii europeni să întârzie şi lucrările Consiliului de pe 18 decembrie au început în absenţa premierului Austriei, Werner Faymann. A fost un lucru care a impresionat extrem de plăcut delegaţia Marii Britanii, spun surse diplomatice.

Apoi, un fapt aproape nemaîntâlnit, lucrările s-au încheiat înainte de ora 23, în condiţiile în care fostul preşedinte Herman Van Rompuy îşi obişnuise partenerii din UE sa discute până târziu în noapte, pentru a continua apoi şi a doua zi. Presa a speculat ca motivul grabei au fost protestele anti-austeritatede vineri din Bruxelles, insa participantii la Consiliu au dat vina pe „milităria” polonezului. Tusk a fost scurt şi la obiect, refuzând includerea a mai mult de trei teme pe agendă: aprobarea noului program de investiţii al Comisiei Europene, situaţia din Ucraina şi transparenţa fiscală. Cât priveşte ultima temă, Tusk nu a ezitat să-i reproşeze premierului întârziat al Austriei că trebuie să accepte cât mai repede taxarea tranzacţiilor financiare.

Primul preşedinte din Est al Consiliului European a impresionat. Cancelarul Angela Merkel a lăudat organizarea summitului şi a remarcat că “am reuşit chiar să terminăm înainte de miezul nopţii”. Merkel a spus că a fost emoţionată să vadă un polonez conducând lucrarile Consiliului European, după decenii întregi de tranziţie. Şi mai mulţumit a fost premierul slovac Robert Fico, exasperat de summiturile nocturne conduse de Herman Van Rompuy.

Până şi engleza vorbită de Tusk, un politician care a recunoscut că nu stăpâneşte bine această limbă, a impresionat, pentru că s-au constatat mari îmbunătăţiri în comparaţie cu luna august. Totuşi, jurnaliştii au remarcat că polonezul a vorbit destul de dezlânat şi că s-a repetat de multe ori. Dintre cei trei lideri europeni care au participat la conferinţa de presă (Tusk, Matteo Renzi – premierul Italiei, tara care asigură preşedinţia rotativa a UE, şi Jean-Claude Juncker), doar preşedintele luxemburghez al Comisiei Europene a ales să vorbească în franceza. “Şi aceasta este o limbă de lucru în cadrul Uniunii Europene”, a spus el, pentru a gâdila orgoliul Franţei, dupa ce a impus Parisului atingerea unui deficit bugetar de 3% într-un orizont de timp considerat imposibil de guvernul francez.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.