Polonia, decizie cu privire la accidentul de la Smolensk

Guvernul polonez a relansat joi ancheta cu privire la circumstanțele accidentului aviatic petrecut la Smolensk în anul 2010, soldat cu 96 de morți, majoritatea demnitari polonezi, inclusiv fostul președinte Lech Kaczynski, fratele geamăn al liderului actualului partid de guvernământ de la Varșovia (Lege și Justiție – PiS), Jaroslaw Kaczynski, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Decizia creării unei noi comisii de anchetă a fost anunțată joi, într-o ceremonie, de ministrul apărării polonez Antoni Macierewicz.

Acesta a evocat ca posibilă cauză a prăbușirii avionului o explozie, spunând că aparatul s-a ‘dezintegrat’ la câțiva metri deasupra solului, înainte de a se prăbuși.

Comisia poloneză de anchetă care a investigat accidentul în perioada când premier era Donald Tusk a exclus teza atentatului, dar a acuzat și doi controlori de trafic aerian ruși că au comis erori. Totuși, teoria atentatului este alimentată și de lipsa de cooperare a autorităților ruse, care încă refuză să predea Poloniei resturile aeronavei, invocând ca motiv continuarea investigației.

Deși PiS nu a acuzat niciodată Rusia de orchestrare a prăbușirii avionului, formațiunea condusă de Jaroslaw Kaczynski a afirmat că Rusia a avut de câștigat de pe urma acestei tragedii în care au mai murit, printre alții, guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, înalți responsabili militari polonezi și mai mulți parlamentari de la Varșovia.

Ministerul de Externe rus a reacționat joi la decizia Varșoviei, afirmând că o nouă anchetă a autorităților poloneze reprezintă un drept suveran al Poloniei. Diplomația rusă a precizat însă că doar Polonia poate răspunde întrebărilor pe care încă le are în legătură cu accidentul de la Smolensk și a reafirmat că din punctul de vedere al Rusiei toate aspectele au fost deja clarificate.

Concluzia anchetei efectuate de Rusia a fost că avionul s-a prăbușit din cauza unei erori de pilotaj, probabil și ca urmare a presiunilor exercitate de unii membrii ai delegației asupra piloților să aterizeze la Smolensk în pofida vizibilității reduse provocate de ceața densă.

Delegația poloneză se deplasa la Smolensk pentru a asista la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.