Polonia ignoră apelul UE şi sfidează Bruxelles-ul

Preşedintele polonez Andrzej Duda a sfidat Comisia Europeană promulgând o lege privind reforma constituţională, la scurt timp după venirea la putere a partidului Lege şi Justiţie condus din umbră de Jaroslaw Kaczynski, scrie Euobserver.

Preşedintele a declarat presei că a semnat legea după ce a reflectat îndelung, deoarece “modificările vor întări poziţia Curţii Constituţionale”. “Dacă CC va lua decizii privind legile adoptate de parlament, atunci verdictul trebuie dat cu o majoritate mai mare. De ce? Pentru că ei sunt avocaţi, avocaţi care au puncte de vedere diferite, atât legal, cât şi ideologic”, a spus Duda.

“Este greu să cred cum, până acum, doar trei judecători constituţionali puteau hotărî soarta unei legi adoptate de parlament cu majoritate”.

Modificarea Constituţiei va face ca o decizie a CC să nu poata fi luată decât cu o majoritate de două treimi, nu cu majoritate simplă. Mai mult, cvorumul va trebui să fie nu 9 judecători din totalul de 15, ci de 13 judecători.

Partidul conservator de la putere spune că măsura este necesară deoarece judecătorii de la CC sunt apropiaţi ai fostei puteri liberale. Însă Comisia Europeană şi Consiliul Europei consideră ca aceste măsuri vor reduce din pârghiile de control asupra politicienilor. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a cerut guvernului polonez să amâne aceste reforme şi să organizeze mai multe dezbateri. El crede că aceste modificări riscă să afecteze “integritatea, stabilitatea şi funcţionarea CC”.

Şi opoziţia liberală din Polonia a reacţionat. Fostul ministru de Externe a declarat presei că a primit “mesaje îngrijorătoare” din SUA cum că summitul NATO de la Varşovia din iulie 2016 ar putea fi organizat în altă ţară, în semn de protest faţă de politica unui govern de altfel mai pro-american decât cel liberal. Preşedintele Platformei Civice, partidul aflat la putere până acum două luni, a declarat că preşedintele Duda a dovedit că nu este neutru. Iar liderul grupului “Apărarea Democraţiei”, care a organizat proteste împotriva noului guvern, a declarat pentru The Guardian că “Acesta este sfârşitul democraţiei în Polonia”.

O altă măsură a guvernului, aşteptată în ianuarie 2016, stârneşte nemulţumiri în presa occidentală şi în opoziţie. Guvernul condus de Beata Szydlo doreşte să restrângă dreptul trusturilor străine de presa de a achiziţiona publicaţii poloneze şi să extindă controlul politic asupra parchetului general.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.