Polonia ridică miza cursei înarmărilor în flancul estic al NATO

Polonia ridică miza cursei înarmării în zona Mării Baltice, după ce guvernul de la Varșovia a anunțat că va cumpăra din SUA mai multe sisteme de rachete Patriot. Decizia este interpretată ca un răspuns la desfășurarea viitoare a unor sisteme de rachete în exclava rusă Kaliningrad. Polonia urmează să trimită guvernului american o scrisoare oficială prin care solicită cumpărarea sistemelor Patriot.

Mișcarea este de maximă importanță pentru Moscova. În Europa există patru aliați NATO care au aceste sisteme Patriot (Germania, Grecia, Spania și Olanda), însă niciunul nu este suficient de aproape pentru a putea intercepta rachetele rusești Iskander. Potrivit Foreign Policy, Rusia urmează să desfășoare mai multe sisteme Iskander în Kaliningrad în 2019. Moscova a detașat baterii Iskander de mai multe ori în exclava baltică, însă temporar, pentru exerciții. Rachetele Iskander pot fi dotate cu focoase nucleare și au o rază de acțiune de peste 500 de km.

”Trebuie să avem un răspuns pregatit. Aceste rachete Iskander pot lovi Polonia, dar și Germania”, a spus ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, un politician care susține că accidentul aviatic de la Smolensk în care a murit fostul președinte Lech Kacazynski este ”opera” Rusiei. Ministrul a anunțat marți că țara sa va cumpăra din SUA opt sisteme Patriot, în valoare de 5,6 miliarde de dolari. Varșovia a avut planuri mai mari decât achiziționarea bateriilor Patriot, dorind sisteme americane mai avansate, care însă sunt încă în stadiul de dezvoltare. Rachetele Patriot sunt produse de Raytheon, ca și interceptorii scutului american de la Deveselu.

Decizia Poloniei a fost într-o oarecare măsură influențată de evoluțiile din România, aceasta pentru că viitoarea desfășurare de către Rusia a rachetelor Iskander este riposta la operaționalizarea scutului antirachetă american de la Deveselu, pe care Moscova îl consideră o amenințare directă la adresa avioanelor sale. ”Problema nu este dacă vom lua sau nu măsuri, măsuri se iau chiar acum pentru a menține securitatea Rusiei la nivelul necesar”, declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Iar măsurile pe care Rusia le-a luat în ultimele luni au creat un adevărat zid de apărare antiaeriană cu sisteme S-400, care se întinde din Siria și până la frontiera cu Finlanda, cu rază de acțiune care acoperă întreaga Marea Neagră, bună parte din Marea Baltică, rachetele putând atinge porțiuni din teritoriul Turciei, României și Poloniei.

În timpul ultimului mandat al președintelui George W. Bush, Polonia era țara favorită pentru instalarea scutului american antirachetă. Negocierile, începute încă din 2002, erau foarte avansate. Interceptorii americani de la Marea Baltică urmau să deserviți de un radar amplasat în Cehia.

Administrația Obama a avut însă alte planuri, la fel și mulți formatori de opinie și lideri de mișcări sociale din Cehia, acolo unde au avut loc ample proteste împotriva amplasării radarului american, multe dintre ele puse de presa occidentală pe seama infulenței exercitate de serviciile secrete ruse, la fel ca și în cazul protestelor împotriva explorării zăcămintelor de gaze de șist din România.

Guvernl polonez condus de Donald Tusk nu s-a împăcat cu ideea că proiectul este abandonat de administrația democrată de la Casa Albă, dar nici ceea ce a primit în compensație nu a fost mulțumitor – o baterie de rachete Patriot prezentă pe baze rotaționale în Polonia. Telegramele diplomatice publicate în 2010 de WikiLeaks arată că oficialii polonezi au considerat că au primit din partea SUA niște ”plante în ghiveci” nu apărare antirachetă împotriva Rusiei.

Polonia, una dintre puținele tari NATO care respectă nivelul de 2% din PIB pentru bugetul Apărării, a anunțase deja că va investi pentru crearea unui scut antirachetă propriu. Decizia finală nu a fost luată de guvernul Tusk, ci de noul guvern al Partidului Lege și Justiție, al lui Jarsolaw Kaczysnki, cu o linie anti-rusă mai puternică. Astfel, în locul ”plantelor în ghiveci” oferite de SUA gratuit, Varșovia a decis să ofere companiilor producătoare americane aproape 6 miliarde de dolari pentru opt baterii Patriot.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.