Ponta „7 case” se ia de Iohannis „6 case”

Oamenii lui Băsescu şi Tăriceanu campioni la candidaţi ilegali. Ce partid a „împrumutat” cei mai mulţi candidaţi de la alte partide. Ponta 2016 =Firea 2014.

Victor Ponta pe urmele Gabrielei Firea

Ştiţi cu ce se (mai) ocupă Victor Ponta când nu scrie pe Facebook sau nu se repede să dea mâna cu urmaşii lui Mao?. Face campanie. Oficial, pentru candidaţii la locale ale PSD. Neoficial – aşa zic gurile rele – pentru el. Şi dacă ne luăm după ce mai zice el prin deplasările în ţară, nu prea sunt departe de adevăr, gurile rele. Acum două zile, a fost la Beclean. La un miting electoral. Unde, a preluat atacul mârlănesc din 2014 patentat de Gabriel Firea, atunci purtătoarea lui de vorbe. „Ştiţi că unii au zis că le plac casele. Mie imi plac copiii. Şi când vin la Beclean şi văd că aveţi copii… n-aveţi şase case, poate nu asta vă trebuie”. Acum, este clar, trimiterea este fără echivoc la Klaus Iohannis. Pentru că în niciun caz nu s-a referit la propria sa persoană, pentru că în 2014 avea şapte case.

Promovăm tineretul, dar nici chiar aşa

Se ştie, printre candidaţi sunt şi venerabili veterani, care au depăşit vârsta de 90 de ani. Dar, există şi polul opus. Candidaţi sub 20 de ani. Acum, evident, că toată vrea primenirea clasei politice, toată lumea vrea ca tinerii să fie promovaţi. Numai că această promovare mai trebuie să ţină cont şi de ce spune Constituţia. De exemplu, la aliniatul 2, al art.37, ea spune: „Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României”. Totuşi, unii responsabili electorali, chiar de la partide cu pretenţii, se pare că nu prea au auzit despre ce prevede Constituţia. Şi uite aşa ne-am trezit cu vreo 40 de candidaţi sub 20 de ani şi alţi cca 400 sub 23 de ani. Nu sunt mulţi, dar sunt acolo, şi legea este lege pentru toată lumea. Să vedem acum unde îi găsim pe cei mai mulţi care nu au voie să candideze: PMP – 79 candidaţi (10 chiar sub 20 de ani), ALDE – 69 (6), UNPR – 59 (3), PNL – 50 (5), PSD – 44 (2). Acum, de la PNL şi PSD nu prea avem pretenţii, cei de acolo, sunt mai obişnuiţi cu şmecheriile, dar partidul fostului şef al statului să nu cunoască prevederile Constituţiei?

Un candidat, două liste

Mai avem ceva „frumos” în aceste alegeri. Un număr de 29 de candidaţi, ca să fie siguri că vor fi aleşi, îi regăsim pe listele a câte două partide. Acum chiar nu ştim, dacă ei de bună voie şi nesiliţi de nimeni şi-au oferit serviciile pentru ambele partide, sau au fost „răpiţi” de concurenţă. Şi nici nu ştim – statisticile oficiale nu ne spun acest lucru – care este partidul „mamă” al celor care şi-au depus candidatura pe două liste. Un lucru este cert, UNPR este campion, are 12 candidaţi care sunt şi pe alte liste, iar pe locul secund este ALDE cu 10 candidaţi. Adică fix partidele care în Parlament au fost campioane la racolări. De unde putem deduce că au făcut cam acelaşi lucru şi la locale. Şi mai e ceva. Să nu cumva să se creadă că aceşti „dubli” candidaţi sunt doar pe listele de consilieri din comune uitate de Dumnezeu. Nu! Avem şi la oraş. Două exemple: pe numitul Ciprian Ilică îl găsim pe listele PMP şi ale Partidului Social Românesc în oraşul Târgu Frumos, care este foarte aproape de Iaşi; în oraşul Băseasa (judeţul Constanţa) îl avem pe Nicolae Ion, pe poziţia 3 a listei Partidei Romilor „Pro Europa” şi pe poziţia 17 a listei PSD. Şi mai interesant este cazul numitului Marius Nicuşor-Mincea: el deschide atât lista PMP cât şi cea a UNPR în comuna Scoarţa, judeţul Gorj. Iar Vasile Doroican, s-a vrut (sau l-au vrut) consilier judeţean în Buzău, pe listele PER şi ale Partidului Social Românesc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Cristescu 134 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.