Ponta a discutat cu Băsescu pe tema numirii judecătorului la CEDO

Premierul Victor Ponta i-a anunţat miercuri pe membrii CSM că a avut o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu pe tema desemnării din partea României a judecătorului la CEDO şi că „amândoi au sesizat problema”. 

„Eu am sesizat problema şi am discutat atunci cu preşedintele, amândoi am sesizat problema”, a spus Ponta.

Victor Ponta a mai spus miercuri că nu a existat un acord cu Traian Băsescu pe tema numirii noului judecător la CEDO, ci doar o discuție, urmând ca decizia cu privire la cine face cele trei propuneri pentru funcția de judecător european să fie luată de Curtea Constituțională.

Șefa CSM a sesizat Curtea Constituţională în cazul modificării procedurii de numire a judecătorului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

„S-a apreciat că, prin schimbarea de către Guvernul României a mecanismului de numire a judecătorului român la CEDO, prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului, s-a adus atingere principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, în condiţiile în care a fost vidată de substanţă o atribuţie fundamentală a Consiliului Superior al Magistraturii, în calitatea sa – prevăzută de art. 133 alin. 1 din Constituţia României – de garant al independenţei justiţiei”, a precizat CSM.

La rândul său, Ponta a anunțat că și el își dorește un răspuns al CCR pe această temă.

”Am cerut Avocatului Poporului să întrebe Curtea Constituţională cum trebuie procedat. Aici, lucrurile stau în felul următor: noi, în luna iulie, trebuie să propunem un nou judecător la CEDO. Este o procedură de urgenţă. De asta am adoptat prin procedură de urgenţă pentru că trebuie să facem toate procedurile – selectarea candidaţilor, audierea lor în Comisiile de specialitate din Parlament şi apoi Guvern să transmită candidaturile. Deci suntem strânşi de program. (…) Mi se pare foarte bine faptul că acolo unde există o neînţelegere între CSM şi Guvern mergem la CCR, iar Curtea va decide şi noi vom respecta orice decide Curtea şi am rezolvat problema”, a precizat acesta miercuri, la Parlament.

Potrivit premierului, majoritatea ţărilor europene preferă să îşi nominalizeze judecătorii la CEDO printr-o procedură guvernamentală.

”Majoritatea sau cam toate ţările europene propun la CEDO printr-o procedură guvernamentală pentru că la CEDO nu poţi da în judecată decât statul. Nu sunt procese private. În plus, la CEDO ai acces în momentul în care eşti nemulţumit de deciziile judecătorilor din România. Nu te poţi duce direct la CEDO”, a mai precizat Victor Ponta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.