Ponta a revenit cu o minciună uriaşă şi cu jigniri

În plenul Parlamentului s-a desfăşurat marţi o şedinţă – la solicitarea grupurilor parlamentare PNL şi PSD – privind situaţia înregistrată în diaspora la cele două tururi de scrutin. Premierul Ponta, la prima sa reapariţie în public, a tras o minciună neruşinată şi l-a jignit pe Ludovic Orban.

O minciună sfruntată

Prima apariţie publică de după alegeri a premierului Victor Ponta, şi prima mare minciună debitată: „Oamenii în diaspora au votat doi candidaţi, nu partide, iar acum unele partide vorbesc în numele diasporei, dar nu au făcut-o şi înainte de alegeri”. Minciuna are însă picioare scurte. Vicele liberal Ludovic Orban i-a reamintit premierului că a existat chiar şi o moţiune simplă pe tema românilor din diaspora.

Este vorba de moţiunea simplă din 13 octombrie 2014, promovată de PNL şi PDL în Camera Deputaţilor şi care a fost intitulată „Românii de pretutindeni – victimele unui actor netalentat şi dezinteresat”. 50% din textul moţiunii făcea referiri la activitatea defectuoasă a ministrului de resort, Bogdan Stanoevici, şi la modul în care sunt trataţi de regulă românii din străinătate. Partea a doua a textului punea în discuţie modul defectuos al organizării secţiilor de votare. Erau date exemple cu amplasarea unor secţii de votare în localităţi cu foarte puţini români şi desfiinţarea altor secţii din zone cu comunităţi mari româneşti. Culmea, printre exemple a fost dat şi oraşul Torino (unde, după cum se ştie, pe 16 noiembrie s-au înregistrat ciocniri între poliţie şi sutele de români care nu au mai apucat să voteze), autorii moţiunii acuzând faptul că din 2 secţii de votare în 2009, pentru prezidenţialele din 2014 s-a decis închiderea unei secţii, deşi în oraş „locuiesc 40.000 de români” (eroare, locuiesc 55.000 de români – n.a.).

O altă minciună, „Ministerul Afacerilor Externe nu are ca sarcină principală organizarea votului, are ca sarcină reprezentarea intereselor diplomatice și politice ale României în relațiile cu alte state, protecția cetățenilor români aflați în alte state. Au răspuns politic doi miniștri de Externe…”. Şi aici trebuie să prezentăm care este realitatea: art.12, alin.3 din Legea 370/2004 – „Organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate se stabilesc de către ministrul Afacerilor Externe, prin ordin, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, în termen de cel mult 15 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor”.

Orban i-a cerut demisia, Ponta l-a făcut bufon

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban i-a cerut lui Victor Ponta demisia din cauza organizării foarte proaste a votului în străinătate. Orban i-a reamintit premierului că a declarat pe 3 noiembrie că dacă în turul II, „o singură persoană” nu va putea să voteze, ca demite toată conducerea MAE şi a arătat că Meleşcanu şi Corlăţean au fost doar acari păuni. Deputatul liberal a mai afirmat că prin modul în care a fost tratat votul din diaspora, România s-a făcut de râs în străinătate. Replica lui Ponta a fost una deja „clasică”: l-a făcut bufon pe Ludovic Orban şi l-a acuzat că din cauza unuia ca el, pe când era ministru al transporturilor au plecat mulţi români din ţară şi i-a spus că dacă nu ar fi fost pe listele USL nu ar fi intrat în Parlament. Cum şedinţa a fost închisă în secunda următoare „concluziilot” premierului, Orban nu a mai putut să-i dea replica de rigoare.

Alba-neagra cu votul electronic sau prin corespondenţă

După ce cu o jumătate de gură a recunoscut că „este inacceptabil” că au fost cozi mari şi că unii români din diaspora nu au putut vota (dar nu a uitat să treacă în revistă ce a făcut BEC, MAE pentru ca „de trei ori mai muli români ca în 2009 să voteze”) şi a afirmat că a „plătit preţul politic” (în fapt Ponta nu a pierdut în diaspora, a pierdut categoric şi în ţară), Victor Ponta a menţionat că legislaţia actuală este depăşită şi că se impune fie votul prin corespondenţă, fie votul electronic. Dar atât liderul deputaţilor PSD (Marian Neacşu), cât şi deputatul Virgil Guran (din grupul Tăriceanu) s-au pronunţat categoric împotriva celor două sisteme, iar liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a atras atenţia asupra problemelor de securitate ale celor două sisteme. Practic am asistat la o scenetă de teatru, din care Victor Ponta a vrut să iasă bine, dar nu credem că a reuşit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.