Ponta anunţă prima măsură pe care ar lua-o guvernul USL

Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat, la Realitatea TV, că prima măsură pe care ar lua-o USL în momentul preluării guvernării ar fi scăderea CAS, nu creşterea veniturilor, arătând că scopul ar fi crearea de locuri de muncă. Pe de altă parte, social-democratul consideră că sunt unele venituri care ar trebui crescute imediat, în timp ce altele nu ar trebui majorate deloc.

„Cei de la FMI au spus că nu există în acest moment resurse bugetare pentru creşterea salariilor şi pensiilor, că s-ar putea din luna iunie, dar asta rămâne de văzut. Noi am calculat ce înseamnă o creştere cu 5% a salariilor: ar însemna 0,8% PIB, adică un miliard şi ceva de euro. M-a întrebat dl Franks dacă asta ar fi prima măsură pe care am lua-o. Ne-am gândit: aceeasi implicaţie ar avea-o scăderea CAS cu 5%. Primul lucru am scădea CAS (…) E o măsură care are ca scop să creeze noi locuri de muncă”, a anunţat Ponta.

„Cred că sunt salarii şi pensii ce ar trebui crescute imediat ce se va putea, cu 10 %-15 %, şi sunt altele care n-ar trebui să crească deloc. Nu cred că această creştere a tuturor pensiilor e o idee bună in această perioadă de criză. Un criteriu care se aplică peste tot e asigurarea unui nivel minim de trai. Nu că cel cu 50 milioane nu ar mai merita o creştere de 5%, dar nu îi sunt absolut necesari, spre deosebire de cei cu 5 milioane”, a completat liderul PSD.

El a adăugat că banii pentru creşterile menţionate ar veni din reducerea cheltuielilor cu bunuri şi servicii la toate instituţiile publice cu 50%, cu excepţia medicamentelor şi utilităţilor, dar şi din schimbarea modului în care sunt folosiţi banii din fondul de rezervă al premierului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.