Ponta condamnă agresiunea asupra activiștilor de mediu

Victor Ponta a condamnat ”cu fermitate” actele de agresiune ce au fost comise duminică asupra unor activiști de mediu, care se documentau despre proiectul hidrocentralei de pe Râul Alb, conform unui comunicat al Executivului citat de b1TV.

Premierul a cerut instituțiilor abilitate să ia măsurile necesare pentru tragerea la răspundere a agresorilor.

”Primul Ministru îşi exprimă compasiunea pentru victimele acestui incident şi susţine apelul lansat de Coaliţia pentru Mediu din România”, se mai arată în comunicat.

Pe 24 mai, Gabriel Păun, șeful asociației Agent Green, și ghizii locali care îl însoțeau au fost atacați de mai multe persoane. El încerca să se documenteze despre proiectul hidrocentralei de pe Râul Alb, din Georparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara trebuie să descurce iţele unui conflict violent ce a avut loc duminică în zona satului Râu Alb, între ghizii şi reprezentanţii unui ONG de mediu şi angajaţi ai firmei care doreşte să construiască în zonă o microhidrocentrală. Mihalache Bocea, patronul firmei în cauză, a ajuns la Cluj – Napoca fără să-şi mai simtă mâinile şi picioarele după ce una dintre maşinile activiştilor a trecut peste el, după cum spun apropiaţii victimei, relatează glasul-hd.ro.

De fapt, în urma bătăii de duminică mai multe persoane au fost rănite în conflict. Relatările celor două părţi sunt cât se poate de contradictorii.

Versiunea ONG-iştilor

La o zi după incident, liderul Agent Green, Gabriel Păun (foto), a declarat: „Am fost atacaţi fără drept la replică. Primisem sesizări de la mai mulţi cetăţeni care iubesc Masivul Retezat, am văzut şi petiţia pentru a salva ultimul râu sălbatic din Europa, Râul Alb. Ne-am dus să aruncăm o primă privire, despre ce este vorba cu tăierile astea, asta urmând să stabilim ulterior. Am rugat un prieten să ne dea contacte locale, ne-a recomandat un localnic care a venit împreună cu câţiva prieteni, alături de care ne-am deplasat în zona Râu Alb, duminică în jurul prânzului. Am apucat să mă dau doar jos din maşină, să fac o poză, moment în care din spate a venit un fel de jeep cu 6 uriaşi care au început să ne bată, instant, fără să ne spună cine sunt şi fără să ne-ntrebe cine suntem şi ce facem acolo. Direct, pumni şi picioare. Prima lovitură a fost foarte puternică, un pumn în cap. Apoi, de fiecare dată când încercam să mă ridic mă puneau înapoi la pământ. Un incident nefericit s-a întâmplat acolo, localnicii care încercau să se salveze au lovit un om (cu maşina – n.red.), dar în acel moment nu mi-am dat seama dacă este un atacator sau atacat, în gâlceava aia. Un incident regretabil care n-ar trebui să se întâmple în România secolului XXI. În acel moment am reuşit să mă salvez”. Pe site-ul romaniacurata.ro a fost publicat duminică seara un articol în care se arata că „Hunedoreanul Alin Andrioni conducea una dintre mașinile cu care tinerii au urcat pe Râul Alb. El a povestit pentru <<România Curată>> ce s-a întâmplat: «Au coborât dintr-o remorcă cu bâte, cu arme albe. Mai erau trei bărbați și două femei, dintre care una era o ziaristă de prin Germania. Nu ne gândeam să fim atacați ca-n Evul Mediu sau ca-n Africa. Unii dintre atacatori erau la bustul gol, ca indienii. Doamna din Germania urla și intrase în șoc, nu se mai controla de spaimă. Nu știam ce s-a întâmplat cu ceilalți. Gabi s-a ascuns în niște boscheți până am reușit să anunțăm Poliția, că nu era semnal acolo sus. Am scos-o pe reporterița nemțoaică de acolo cu mașina și o mașină tot ne urmărea în spate. Camera pe care era filmul am ascuns-o langă un câmp de grâu. Ne era frică să nu o confiște urmăritorii noștri. Ulterior fata din Germania a mers cu Poliția și a recuperat și camera, și pe Gabriel Păun. A avut loc și un accident. Practic mașina mea a fost atacată. S-au agățat de ea din toate părțile, și din spate și din lateral, și pe capotă s-au aruncat. Unul din ei a căzut jos de pe capotă și s-a agățat probabil. Eu n-am simțit nimic acolo, numai hopuri și drum accidentat. Probabil că eu l-am agățat cu roata din spate. Dar am chemat salvarea și a venit și l-a dus la spital»”.

Versiunea localnicului

Pe Valea Râului Alb, mai în sus de Coroieşti, ABI Automotion SRL, firma patronată de Mihalache Bocea, deţine 5 hectare de teren cumpărate de la privaţi şi are concesionate alte 3 hectare. Pe aceste suprafeţe, conform reprezentanţilor Primăriei Sălaşu de Sus, firma amintită intenţiona să amenajeze trei microhidrocentrale, o păstrăvărie şi o fabrică de prelucrare a peştelui. Conform edililor comunei, firma amintită şi-a amenajat un drum de acces privat. Conflictul a avut loc tocmai pe acest drum privat, însă reprezentanţii Agent Green spun că în condiţiile în care în zonă nu există altă cale de acces, drumul în cauză poate fi folosit de oricine. În conflictul de duminică a fost implicat şi Ioan Coman, consilier local, angajat al ABI Automotion SRL. Acesta spune că totul a plecat de la o provocare a unuia dintre tinerii din zonă, care a urcat la faţa locului împreună cu reprezentantul Agent Green. „De luni bune proiectul firmei este hărţuit în fel şi chip cu toate că are absolut toate aprobările legale, inclusiv de la Geoparcul Dinozaurilor şi de la Academia Română. Am auzit că sunt sus mai mulţi indivizi veniţi să filmeze şi să pozeze. Ne-am urcat într-un ATV Polaris de şase locuri şase oameni şi-am mers acolo. Am oprit ATV-ul între cele două maşini care erau acolo şi i-am întrebat pe acei indivizi ce vor. Domnul Bocea le-a atras atenţia că sunt pe o proprietate privată. Unul dintre tinerii care erau cu acei domni de la nu ştiu ce ONG, un localnic, Leordean îl cheamă, a dat cu pumnul în plexiglasul ATV-ului nostru. De aici a început îmbrânceala. Domnul Bocea s-a dus apoi la maşina de teren condusă de Alin Andrioni să discute. Andrioni a început să meargă încet, domnul Bocea a ridicat mâinile în semn de predare, dar a ajuns pe capota maşinii. Maşina a întors cu el 180 de grade pe capotă, domnul Bocea a căzut, iar maşina aia de teren a trecut peste el şi cu roata din dreapta faţă şi cu roata din dreapta spate. Am crezut că a murit acolo. Apoi a venit copilul ăla, Leordean, la mine să-mi spună că-i pare rău, că nu s-ar fi băgat dacă ştia unde se ajunge şi, în acel moment, nu m-am mai stăpânit şi i-am tras un pumn. Sunt în stare de şoc. Am fost cu domnul Bocea la Cluj, iar medicii de acolo ne-au spus că e paralizat de la gât în jos şi că aşa va rămâne”, declară Ioan Coman.

Anchetă pentru lovire şi tentativă de omor

Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a demarat o anchetă în cazul incidentului de la Coroieşti, menţionând că urmărirea penală a fost începută „pentru fapte, respectiv sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire şi tentativă de omor” şi adăugând că, până în prezent, nu s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de nicio persoană, deoarece, mai întâi trebuie elucidate toate împrejurările în care s-a produs evenimentul. Nici procurorii şi nici avocaţii părţilor implicate nu au dorit să furnizeze date suplimentare pe motiv că stadiul actual al procedurilor legale nu le permite acest lucru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.