Ponta, cu barca la sinistrații din Teleorman: „Aşa este românul, după prima greşeală nu învaţă”

Premierul Victor Ponta a mers marți în satul Beiu din judeţul Teleorman, împreună cu vicepremierul Liviu Dragnea, într-o barcă. Ponta s-a deplasat cu o barcă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență în zonele afectate de inundații.

Victor Ponta a ajuns cu barca în localitatea Beiu unde mai multe gospodării și terenuri agricole au fost afectate de inundațiile din ultimele zile.

În timp ce localnicii, jurnaliştii, salvatorii de la ISU mergeau prin apă, premierul, urcat în barcă, era împins de pompieri prin apa care nu ajungea nici până la genunchi.

Ponta și Dragnea nu s-au sinchisit nici măcar să vâslească, ci i-au lăsat tot pe jandarmi şi pompieri să împingă barca (Video Realitatea TV cu Ponta plimbat prin apă aici)

În timpul vizitei, Victor Ponta a intrat într-una dintre gospodăriile inundate, iar sătenii i-au cerut să sprijine construirea unui dig de apărare pe malul râului Teleorman.

Într-o discuţie sinistrații, Ponta a spus că va aproba alocarea banilor, dar că vrea să se asigure că fondurile vor fi folosite efectiv la construirea digului.

„Dacă nu facem digul, aşa o să fie mereu, nu? Autorităţile mi-au spus că digul e gata în august dacă le dăm banii acum. Banii îi dau, dar vreau să văd pe ce. Soluţia e doar cu digul”, le-a spus Ponta oamenilor.

Sinistraţii din satul Beiu i-au spus că o inundaţie similară a avut loc și în 2005, tot din cauza lipsei digului.

UPDATE Localnicii din Beiu i-au mai reclamat lui Ponta că autorităţile nu i-au informat că viitura se îndreaptă spre casele lor, transmite Mediafax.

Ei au acuzat faptul că singurele informaţii primite legate de situaţia râurilor au fost cele prin intermediul presei, primarul fiind „la pescuit”.

Localnicii i-au spus de asemenea că se tem de faptul că, prin construirea digului, apele se vor revărsa spre alte zone ale localităţii, spunând că aşa s-a întâmplat după ce în comuna Brânceni a fost construit un dig care a direcţionat acum apele spre Beiu.

„Doamnă, hai să nu moară şi capra vecinului!”, i-a spus Dragnea unei femei care reclama acest lucru, asigurând-o în acelaşi timp că, prin construirea unui dig la Beiu, nu vor fi inundate alte case.

El a admis că digul trebuia construit mai demult, în anii anteriori, Ponta adăugând: „Aşa este românul, după prima greşeală nu învaţă, trebuie să vină şi a doua”.

Localnicii au mai reclamat faptul că traficul de autovehicule grele a fost deviat de la Alexandria spre satul lor, iar trepidaţiile produse de maşini le-au stricat casele.

„Ne-a terminat casele. Această şosea nu este omologată pentru trafic greu”, au afirmat aceştia, Dragnea răspunzându-le că nu este deviat traficul greu, ci că „este o restricţie de tonaj care, din păcate, nu este respectată”.

Ponta i-a asigurat că în această săptămână îl va trimite pe „şeful de la Drumuri” pentru a rezolva problema.

La finalul vizitei, premierul a spus că banii necesari pentru lucrări care să protejeze zone din Teleorman de alte inundaţii vor fi alocaţi în prima şedinţă de guvern.

Ponta și Dragnea au anunțat că Guvernul va aloca 15 milioane lei pentru construirea unui dig şi alte lucrări hidrotehnice de sistematizare a râurilor Vedea şi Teleormanul.

Ponta a mai asigurat că vor fi alocate şi materiale de construcţie pentru repararea caselor inundate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.