„Ponta, DA e BA sau BA e DA?”

Data de 1 septembrie 2013 rămâne în istorie ca prima mare ridicare românească împotriva unei corporaţii multinaţionale şi împotriva cârdăşiei vinovate dintre politicieni şi proiecte veroase de spoliere a bogăţiilor ţării. Ca odinioară, în anii ’90, o mare de tineri a ocupat spaţiul de la fântână, din Piaţa Universităţii, dar, fiind prea mulţi, a trecut „graniţa” convenită cu jandarmii şi a reocupat Piaţa Universităţii. În fruntea tuturor s-au aflat militanţii de la Fundaţia anticomunistă „Ion Gavrilă Ogoranu”, de la mişcarea „Totul pentru ţară”, alături de militanţii grupului de ONG-uri de la „Salvaţi Roşia Montană” şi de la „Salvaţi Bucureştiul”. După două ore de manifestaţie puternic antiguvernamentală şi anticorporatistă, cei peste 5.000 de participanţi (şi nu 2.000, cât au anunţat televiziunile şi ziarele plătite de Gold Corporation) au pornit spre guvern. O mare de oameni, în marea lor majoritate tineri frumoşi, îmbrăcaţi sport, civilizaţi şi dinamici, studenţi, funcţionari şi personalităţi politice şi culturale, a demonstrat că o cauză majoră, de interes naţional, încă poate atrage multă lume în stradă. Lozincile afişate se constituie într-un adevărat folclor stradal: „Roşia, nu uita! ţara te va apăra!”, „Stop fascismului corporatist”, „Nu corporaţia face legislaţia”, „Politicienii pleacă, cianura rămâne”, „Cianură, fracturare, serviţi, generaţii viitoare!”, „Munţii noştri nu sunt banii voştri”, „Uniţi salvăm Roşia Montană” şi altele. Cea mai aplicată mi s-a părut una care făcea trimitere la jongleria prim-ministrului cu legea distrugerii Roşiei Montane: „Ponta, DA e BA sau BA e DA?”. Cu astfel de îndemnuri scandate la tot pasul, nu e de mirare că mulţi trecători s-au lăsat convinşi să intre în coloană. La fiecare val de autoturisme, zeci de claxoane salutau mulţimea, în semn de solidaritate. De altfel, un alt cuvânt scandat tot timpul a fost „solidaritate”, semn al maturităţii participanţilor. O notă aparte au reprezentat acuzaţiile adresate presei cumpărate cu publicitate de compania Gold Corporation: „Unde este presa?”,„Voiculescu, Antenele, unde sunt camerele?”, „Presa română, plină de minciună”.

Până la urmă, embargoul mediatic a fost spart de cine te-ai fi aşteptat mai puţin: de televiziunea B1TV, care, cu toate accentele pro-goldiste cunoscute, cu toate manipulările practicate pe faţă, a transmis totuşi în direct, deschizând o fereastră „live” în colţul ecranului. O notă maximă merită emisiunea moderată de Ion M. Ioniţă, de la Realitatea TV, precum şi ştirile corecte difuzate de această televiziune. Este de salutat şi prestaţia televiziunii Digi TV, care, pe lângă ştiri corecte, a organizat emisiuni de dezbateri. În fine, Antena 3 s-a trezit din amorţire şi, în seara zilei de 2 septembrie, a transmis două ore de dezbateri aprinse, moderate elegant de Mihai Gâdea şi umbrite doar de prestaţia nesărată a superficialului Mugur Ciuvică… După mici incidente cu jandarmii în faţa guvernului, mulţimea a plecat din nou spre Universitate. Au mai ajuns la destinaţie circa 1.500-2.000 de tineri. Opriţi de jandarmi în faţa hotelului Intercontinental, s-au aşezat pe asfalt şi, folosind PET-urile din dotare, au declanşat un concert infernal care a durat, cu mici pauze, până la ora 3 dimineaţa.

În mai mult de 20 de localităţi din ţară şi în alte peste 20 din străinătate au protestat peste 20.000 de cetăţeni români. A fost prima mare mişcare a internetului, care demonstrează că, atunci când măsurile guvernanţilor irită la maxim populaţia, ieşirea în stradă poate fi organizată de pe o zi pe alta. Generaţia tânără nu mai poate fi minţită. S-ar putea să asistăm, fără măcar să ne dăm seama, la naşterea unui alt tip de guvernanţă, cu Facebook-ul deasupra capului. Reluarea protestelor în seara zilei de 2 septembrie şi în zilele următoare confirmă pe deplin această nouă realitate. Atâta vreme cât mizează pe „oboseala” şi lipsa de solidaritate a manifestanţilor, guvernanţii pot avea mari surprize. Tinerii nu glumesc atunci când anunţă că „Roşia Montană este revoluţia generaţiei noastre”.

P.S. Nu-i uităm pe cei 5.000 de demonstranţi din Bârlad, împotriva gazelor de şist. Se aude că unul dintre organizatori, părintele…., este tras la răspundere de episcopie şi ameninţat cu destituirea. Vom reveni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Longin Popescu 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.