Ponta: De ce nu m-a lăsat Băsescu să merg la Bruxelles? El are de plătit datorii acolo

Victor Ponta a replicat din nou acuzelor aduse de către Traian Băsescu, care i-a catalogat unele declarații drept „antieuropene”, spunând că Băsescu este „iresponsabil” încă o dată şi că „nimic nu e mai antieuropean şi iresponsabil decât să spui că România nu e stat de drept”.

„Domnul Traian Băsescu este iresponsabil încă o dată. Nimic nu este mai antieuropean şi mai iresponsabil decât, din motive de campanie, să strigi peste tot că ţara al cărei preşedinte eşti nu e stat de drept”, a spus Ponta.

El a precizat că declaraţiile sale au fost clare, referindu-se la faptul că politica de coeziune, fondurile structurale şi politica agricolă comună sunt fundamente ale UE.

„Aceste lucruri se ştiau, nu ne-au venit nouă prin cap. Se ştiau şi în 2007, când am intrat în UE, şi în 2004, când au intrat celelate zece ţări, şi în ceilalţi ani, când au aderat şi Grecia, şi Spania, şi Portugalia au beneficiat de politici de coeziune, pentru că ideea UE este de a avea o solidaritate şi o dezvoltare comună”, a spus Ponta.

Ponta a mai susținut că nu are nicio problemă cu DNA sau ANI.

„Nu am nicio problemă nici cu DNA, nici cu ANI, e foarte bine că avem DNA şi ANI şi Justiţie şi libertăţi fundamentale, dar politica agricolă comună şi politica de coeziune sunt fundamente ale UE. Nu se poate să meargă Traian Băsescu la Bruxelles să zică – nu mă interesează că România nu mai primeşte bani pentru politica agricolă comună, şi pentru coeziune, mă interesează să nu-i supăr eu pe cei care m-au ajutat în vară să rămân preşedinte împotriva a 7,4 milioane de români. De ce nu m-a lăsat Traian Băsescu să merg la Bruxelles? El are de plătit datorii acolo. Ori, noi îi cerem să se gândească la România, nu la scaunul lui şi la datoriile lui personale”, a mai spus Ponta.

Ponta a comentat, luni, şi faptul că Traian Băsescu se opune utilizării dreptului de veto de către România în Consiliu, el întrebând, retoric, ce soluţie are acesta care să fie mai inteligentă decât cea exprimată de premierii Cameron şi Rajoy.

„Dar ce altă soluţie inteligentă are domnul Băsescu, atât timp cât au declarat că propunerea domnului Van Rompuy este inacceptabilă şi va fi blocată prin veto atât primul ministrul al Marii Britanii cât şi alţi prim-miniştri, ultimul care a făcut-o ieri este primul-ministru Mariano Rajoy, al Spaniei. Deci, ce idee inteligentă, mai inteligentă decât alţi prim-miniştri are domnul Băsescu?”, a spus Ponta.

Premierul a arătat că Traian Băsescu are de ales la Consiliul European între a se bate pentru România şi a se bate pentru scaunul lui.

„Asta trebuie să facă joi, iar poziţia Guvernului este să se bată pentru România, nu pentru scaunul lui”, a spus Ponta.

El a precizat că în discuţia pe care a avut-o săptămâna trecută cu preşedintele a discutat despre poziţia României, stabilind, de comun acord, că varianta de buget exprimată de Van Rompuy este „inacceptabilă” pentru România.

„Săptămâna trecută s-a discutat, a spus şi domnia sa, acum sper să-şi amintească sau să scoată stenogramele, că propunerea domnului Van Rompuy este inacceptabilă pentru România. Inacceptabilă, ce înseamnă, ca să traducem să înţeleagă şi domnul Băsescu? Înseamnă că foloseşti instrumentul prevăzut de Tratat şi folosit de România în primăvară, când a fost vorba de Serbia”, a spus Ponta.

El a arătat că Traian Băsescu trebuie să lase campania electorală din ţară şi să meargă la Bruxelles pentru a-şi face datoria faţă de România.

„Domnul Băsescu să mai lase campania din ţară, că văd că e foarte prins cu campania electorală să-i ajute pe cei de la PDL, să se ducă să-şi facă datoria faţă de România, mai ales că vorbim de 2014-2020 când din acei bani şi din munca noastră trebuie să-i plătim pensia şi Mercedes-ul şi toate celelalte domnului Băsescu”, a spus Ponta.

Victor Ponta a mai declarat, luni, că în aceste zile secretarii de stat, experţii guvernamentali şi consilierii săi au fost la Cotroceni şi „l-au învăţat” pe Băsescu ce să spună, întrucât acesta „habar nu avea” ce s-a negociat.

Întrebat dacă îi va trimite în această săptămână lui Traian Băsescu un punct de vedere scris referitor la Consiliu, Ponta a spus: „Sigur că da, mâine avem în şedinţa de Guvern poziţia finală a României, dar vă anunţ că în aceste zile toţi secretarii de stat, consilierii mei, toţi experţii guvernamentali care au lucrat în această perioadă au fost la Cotroceni şi l-au învăţat pe preşedinte ce să spună, că domnia sa nu ştia, habar nu avea ce s-a negociat şi care sunt…”.

Întrebat ce miniştri va lua în delegaţie la Consiliul European, Băsescu spunea: „Nu-mi trebuie miniştri politici, mie îmi trebuie o echipă – în 2006 nu am avut-o din lipsă de experienţă – să fie în afara sălii, în spaţiile rezervate României şi când discutăm de ajustări de 0,01, de 0,03, să-mi poată spune repede efectele în bugetul de stat”.

Asemănat cu Ceaușescu

„Povestea asta pe care dl președinte o tot spune, că el știe mai bine ce e nevoie pentru România decât 60 la sută dintre români, a mai spus-o cineva înainte de 1989, nu? Și atunci era tot un conducător ca și dl Băsescu, tot cu „escu” în coadă, care zicea: „Poporul român n-are dreptate, știu eu ce e mai bine pentru România”. Așa zice și dl Băsescu astăzi: „Degeaba votați voi, românii, eu știu mai bine”. Acuma, sigur că fiecare se gândește dacă vrem să fim ca înainte de 1989 sau nu”, a mai declarat Ponta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.