Ponta: Depunem plângere penală pe numele lui Băsescu în cazul Firea

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că va fi depusă o plângere penală marți pe numele preşedintelui Traian Băsescu în urma declaraţiilor acestuia la adresa senatoarei Gabriela Firea.

„Este prima dată din 1989 încoace, de când România încearcă să fie democratică, când familia unui senator este ameninţată direct, de către preşedinte (…) Este un element fără precedent, care nu mai are nicio acoperire în disputa politică. În momentul în care ameninţă familia unui senator (…) lucrurile sunt fără precedent”, a afirmat Ponta luni.

„Am discutat, în întâlnirea săptămânală a coaliției de guvernare, din punct de vedere politic și legal, consecințele atacului mafiot efectuat de către Traian Băsescu împotriva colegei noastre Gabriela Firea și am decis ca toți parlamentarii, nu doar din coaliția de guvernare, dacă sunt și liberali, dacă sunt și de la PDL, până mâine avem o plângere penală împotriva președintelui pentru două infracțiuni — infracțiunea de amenințare și de șantaj. (…) Vom depune această plângere penală mâine, semnată de un număr cât mai mare de parlamentari și, evident, cel mai târziu în decembrie, domnul Băsescu va trebui să răspundă în fața legii”, a spus Victor Ponta, la finalul întrevederii avute, luni, cu reprezentanții partidelor din coaliția de guvernare. 

Ponta a mai spus luni că va fi sesizată și conducerea Parlamentului European cu privire la atitudinea președintelui Traian Băsescu față de senatorul PSD Gabriela Firea.

„Tot azi am dat colegilor noștri din Parlamentul European să informeze conducerea PE pentru acest atac mafiot prin care domnul Băsescu, pentru simplul motiv că doamna Firea, ca parlamentar, face parte din Comisia de anchetă care anchetează toate ilegalitățile — spălarea de bani, evaziunea fiscală comisă de Traian Băsescu — a fost amenințată, ea și familia”, a declarat liderul PSD, la Palatul Parlamentului.

Victor Ponta a spus că va semna personal plângerea penală împotriva lui Băsescu privind acuzarea acestuia de ameninţare şi şantaj la adresa Gabrielei Firea.

Întrebat dacă poate fi chemat Băsescu la Parchet în urma acestei plângeri penale, Ponta a răspuns: „În decembrie, da, va fi”.

„După cum vedeţi, Parchetul a deschis un dosar pentru că este foarte clar că s-au încălcat mai multe legi civile şi penale în ce priveşte achiziţia terenurilor (la Nana – nr.). Eu am spus că e vorba de spălare de bani şi de spălare a unor proprietăţi pe care domnul Băsescu le avea de mult şi pe care acum, pe final de mandat, încearcă şi le albească, să le treacă oarecum legal”, a adăugat Ponta.

Potrivit acestuia, cercetările în privinţa achiziţiei de terenuri de la Nana sunt la început  susținând că „vor mai apărea şi alte elemente”, legate de ceea ce Comisia parlamentară de anchetă a solicitat de la ANAF sau de la Oficiul Naţional de Prevenire şi de Combatere a Spălării Banilor.

„Celelalte persoane pot să răspundă în faţa legii până în decembrie, domnul Băsescu din decembrie încolo va trebui şi va răspunde în faţa legii. Domnia-sa, fiind un corupt comunist şi securist, îşi permite să spună de alţii”, a mai adăugat Ponta.

UPDATE Reacția lui Băsescu

În replică, Traian Băsescu susţine că declaraţiile de luni ale premierului arată că Victor Ponta este mai preocupat de protejarea baronilor PSD decât de nevoile românilor.

„Constat, cu surprindere, că prim-ministrul României, domnul Victor-Viorel Ponta, are o mai mare preocupare pentru protejarea baronilor locali și pentru prezervarea propriei funcții decât pentru nevoile reale ale românilor. Preocuparea domnului prim-ministru ar trebui să fie mai degrabă crearea de locuri de muncă, renunțarea la acciza aplicată combustibililor și îmbunătățirea reală a condițiilor de trai ale populației, creșterea colectărilor de venituri la bugetul de stat și nu doar propaganda deșănțată prin care încearcă să ne convingă pe toți ce bine o ducem sub guvernarea Ponta. Afirmațiile de astăzi ale domnului prim-ministru sunt în tonul acțiunilor și al declarațiilor mincinoase cu care ne-a obișnuit deja și care i-au adus un umilitor renume de mincinos. Pentru simpatia și voturile baronilor locali ai PSD, domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta calcă din nou în picioare interesul și nevoile reale ale românilor, alimentându-i, însă, și cu minciuna că terenurile de la Nana ar fi fost achiziționate de familia mea înainte de semnarea contractului de vânzare-cumpărare din data de 9 septembrie 2013. Constat furia pe care a stârnit-o achiziționarea cinstită a unui teren, printr-un credit bancar, și uimirea liderilor PSD în fața unei tranzacții corecte și legale a cărei investigare cu cât avansează mai mult, cu atât confirmă că s-a făcut cu respectarea deplină a legii. Este greu pentru domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta și pentru baronii care și-au dobândit terenuri în mod ilegal să înțeleagă că acestea pot fi cumpărate cinstit, în schimbul unui credit bancar. Obiceiul domniilor lor este să jefuiască terenuri de la Academia de Științe Agricole și Silvice «Gheorghe Ionescu-Șișești» sau de la Agenția Domeniilor Statului (ADS). Vă asigur că și eu și familia mea stăm oricând la dispoziția organelor de anchetă pentru a dovedi legalitatea acestei tranzacții și pentru a demonta minciuna domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta”, afirmă Băsescu, potrivit unui comunicat transmis luni după-amiază de Administrația Prezidențială.

Declarația care a iscat noul scandal Ponta – Băsescu

Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică seară, la Realitatea TV, că afacerea Nana este legală şi că senatorul PSD Gabriela Firea „mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului”, „că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă”.
„Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”, a spus Băsescu.

În aceeași emisiune, Băsescu a susținut din nou că Ponta este „profund corupt”, dând ca argumente pentru afirmațiile sale privatizarea eșuată a CFR Marfă cu Gruia Stoica pe care premierul l-a apărat, cazul Rompetrol și trecerea la CJ Brăila prin ordonanță de urgență a peste 2.000 ha de teren.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.