Ponta despre aderarea României la zona euro

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că aderarea României la zona euro rămâne un obiectiv asumat, însă acest moment trebuie să găsească România pregătită şi „în perfectă compatibilitate”.

„Am discutat cu guvernatorul BNR şi cu domnul Daniel Chiţoiu, care este cel care a up-datat acest program de convergenţă şi trebuie să îndeplinim toate criteriile, şi nominale şi reale, înainte de a intra în Spaţiul Euro. Acesta rămâne în continuare un obiectiv fundamental al României, însă, nu putem să intrăm în Zona Euro nepregătiţi pentru că ar fi un lucru rău pentru noi, ca ţară, şi în mod sigur pentru ceilalţi membri ai spaţiului Euro”, a spus premierul la finalul şedinţei comune a plenului Camerei Deputaţilor şi Senatului în cadrul căreia Guvernul şi-a angajat răspunderea pe proiectul legii retrocedărilor.

Ponta a spus că, în opinia sa, România are anumite avantaje – creştere economică, posibilitatea de a contracta împrumuturi cu dobânzi reduse şi potenţial – pe care nu trebuie să le piardă.

„Zona Euro este într-o perioadă de consolidare. Sunt ţări care sunt în criză şi care au nevoie de planuri de salvare. Şi, la modul cel mai sincer, nu suntem pregătiţi să rezistăm la o competiţie atât de dură cum este Zona Euro. România vrea să intre în Zona Euro, dar în momentul în care suntem perfect compatibili şi pregătiţi. Termenul ţine de pregătirea noastră şi de reformele din Zona Euro. Sunt reforme care au loc mult mai rapid. (…) România are, însă, o situaţie financiară şi economică mai bună decât media Zonei Euro. Avem creştere economică şi un anumit potenţial, ne împrumutăm foarte ieftin. Trebuie să fim pregătiţi când intrăm acolo pentru a nu pierde avantajele competitivităţii noastre”, a declarat premierul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.