Ponta, din nou „pisic” cu Băsescu

Ultimul acord al lui Ponta cu preşedintele Băsescu a surprins şi a provocat critici, mai cu seamă că premierul a trecut sub tăcere termenii acestei negocieri.

Explicaţiile date de primului-ministru, preţ de două minute, s-au limitat, de fapt, la a confirma, practic, ceea ce afirmase anterior Băsescu.

Şi preşedintele, prin atitudinea sa, a sporit suspiciunile, dacă ţinem cont chiar numai de tonul îngăduitor al acestuia la învestirea noului guvern.

Însă nu poate fi trecută cu vederea declaraţia acestuia privind “încrederea reciprocă”, pe care nu se baza deloc înaintea acestui acord, pentru ca ulterior să declare că se aşteaptă ca Ponta să-şi respecte angajamentul, respectiv asumarea răspunderii în faţa parlamentului pe noul program de guvernare.

În scrisoarea trimisă marţi lui Ponta, Băsescu afirma că este necesar ca, anterior aprobării de către Parlament a propunerilor de modificare în Guvern, să solicite aprobarea Legislativului pentru un nou program de guvernare, în raport cu noua componenţă.

Băsescu insista chiar afirmând că este nevoie de un nou program de guvernare deoarece USL nu mai există.

El a explicat că există în momentul de față noi obiective asumate prin protocoale (cu UDMR – nr.), care trebuie incluse și ele în programul de guvernare.

Băsescu a vorbit şi despre riscurile pe care le presupune „forțarea” unui vot în Parlament, fără modificarea programului de guvernare.

Într-o emisiune Tv, jurnalistul Răzvan Savaliuc a dezvăluit, joi, că luju.ro a intrat în posesia unui document intern al PSD, în care se vorbește despre 49 de lideri din acest partid care s-ar afla pe listele DNA şi ANI.

În documentul neoficial invocat de jurnalist ar fi vorba de 49 de “grei”, pentru care DNA şi ANI au pregătit dosare ce ar putea lăsa PSD fără conducere de vârf.

Potrivit documentului, PSD-ul este convins că e vorba de o adevărată vânătoare de politicieni prin intermediul parchetelor controlate de preşedintele Băsescu.

PSD acuză, de asemenea că de dosarele deschise liderilor PDL care au guvernat tara în ultimii opt ani, sub regimul Basescu, nu se ocupă nimeni.

Ar fi nu mai puţin de 300 de plangeri penale formulate din 2012 de Guvernul Ponta, arată PSD.

Vulnerabilitatea PSD-ului ar fi explicaţia comportamentului atât de circumspect manifestat de premier.

“Este clar că vom asista în lunile următoare, cred că până-n alegerile europarlamentare, dar dacă nu se va reuși până atunci o victorie pentru tabăra lui Traian Băsescu, se vor forța până-n alegerile prezidențiale din toamnă pentru a se compromite tot ce a mai rămas din USL, adică PSD. 49 de lideri din PSD îi vom vedea încolonați. Surprinde că sunt aleși după un anume tipar: sunt cei care pot mobiliza lumea la vot și care pot asigura și finanțările la campaniile electorale. (…) Sunt convins că se urmărește discreditarea PSD până la ridicarea lui Victor Ponta. De aceea premierul se poartă cu mănuși cu Traian Băsescu”, a spus jurnalistul.

Pe această listă figurează vicepremieri, miniştri, parlamentari, şefi de Consilii judeţene şi primari de mari oraşe, majoritatea dintre ei fiind cunoscuţi cu un potenţial deosebit în a mobiliza lumea la vot.

Inclusiv premierul Ponta poate avea probleme, în prezent la Înalta Curte judecându-se plângerea formulată de oameni din tabăra lui Băsescu faţă de soluţia de NUP dată în dosarul privind plagiatul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.