Ponta: Guvernul va analiza situaţia bunurilor Gojdu de la Budapesta şi poate cere comisie de anchetă

Guvernul va analiza în şedinţa de săptămâna viitoare situaţia bunurilor Gojdu de la Budapesta şi va solicita implicarea fie a Parlamentului, dacă poate fi formată o comisie de anchetă, fie a Corpului de Control sau a altor instituţii ale statului, a anunţat premierul Victor Ponta.

„Miercuri, în şedinţa de guvern, vom avea o notă din partea Ministerului de Externe referitoare la situaţia actuală, iar ministrul va prezenta şi publicului această notă. În baza celor constatate, fie vom solicita Parlamentului dacă poate să facă o comisie de anchetă, fie Corpul de Control sau alte instituţii ale statului”, a spus Ponta la Antena 3.

El a susţinut declaraţia în contextul prezentării unui material în care se susţinea că prin ordonanţa de urgenţă promovată în 2005 de ministrul de Externe Mihai Răzvan Ungureanu şi adoptată de Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu, privind înfiinţarea Fundaţiei Româno-Ungare „Gojdu” cu sediul la Budapesta, s-a consfinţit renunţarea de către statul român a drepturilor asupra bunurilor Gojdu de la Budapesta.

Senatul României a respins, la începutul lunii martie 2008, Ordonanţa de urgenţă pentru ratificarea Acordului prin care era înfiinţată Fundaţia Publică Româno-Ungară „Gojdu”, cu sediul la Budapesta, al cărei patrimoniu ar fi urmat să includă moştenirea lui Emanuil Gojdu. Actul normativ fusese respins şi de Camera Deputaţilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.