Ponta: În România, în următorii cinci ani, nu se va exploata niciun metru cub de gaze de șist

În România nu vor fi exploatate gaze de șist în următorii cinci ani, dar este important să-și asigure independența energetică, precum și pe cea a Republicii Moldova, din producție internă și cu respectarea celor mai înalte standarde de mediu, a declarat joi, la RRA, premierul Victor Ponta, potrivit Agerpres.

„Deocamdată și în următorii cinci ani, în România nu se va exploata niciun metru cub de gaze de șist. În al doilea rând, mă uit pe harta Europei și cam toți vecinii noștri au dat deja — cu excepția Bulgariei, e adevărat, care probabil că a luat o decizie politică, nu neapărat tehnică — autorizații pentru explorări pentru gaze de șist. Trei, că în următorii cinci ani, România are obligația de a-și pune la punct cea mai performantă și modernă legislație de protecție a mediului, în așa fel încât, dacă peste cinci ani chiar se va exploata, să avem toate garanțiile”, a afirmat premierul.

Victor Ponta a adăugat, totodată, că problema exploatării gazelor de șist trebuie pusă și în contextul asigurării din resurse proprii de către România a necesarului de gaze.

„Aici lucrurile sunt simple: dacă nu avem gaze din producția internă, le cumpărăm de la Gazprom, că nu avem alt producător prin zonă care se ne vândă gaze. Or, eu cred că pentru România, să asigure pentru România și pentru Moldova independența energetică, e un obiectiv atât de important, încât în toate modurile, repet, cu păstrarea celor mai înalte standarde de mediu, dar toate modurile prin care putem să avem aceste resurse, din Marea Neagră, de oriunde din România, trebuie să le folosim, nu trebuie să le dăm cu piciorul, ca să nu depindem de gazul din Rusia”, a mai declarat premierul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.