Ponta, la BBC News: România putea fi victimă sau ţap ispăşitor în scandalul cărnii de cal

România putea fi „victimă sau ţap ispăşitor” în scandalul cărnii de cal dacă nu ar fi reacţionat foarte repede şi clar, consideră premierul Victor Ponta, care adaugă că Guvernul român doreşte să ajute statele şi autorităţile europene să aplice reguli mai bune prin care să evite pe viitor fraudele.

Întrebat, într-un interviu pentru BBC News, citat de Mediafax, dacă nu crede că România ar putea fi „victimă sau ţap ispăşitor” în acest caz, premierul a răspuns că era posibil acest lucru dacă autorităţile de la Bucureşti nu ar fi reacţionat foarte repede şi clar.

„Pentru acest moment sunt satisfăcut de modul în care am reacţionat, dar nu consider că treaba noastră este încheiată doar pentru că nu s-a întâmplat nimic în România. Trebuie să verificăm dublu, triplu, pentru a ajuta toate statele membre şi autorităţile europene să pedepsească firmele vinovate şi să elaboreze reguli şi standarde mai bune pentru viitor”, a spus Ponta.

Scandalul a luat o dimensiune europeană după ce carne de cal, în loc de carne de vită, a fost descoperită săptămâna trecută în lasagna vândută sub marca Findus în Marea Britanie. Aceste pachete au fost produse de subcontractantul francez Comigel.

Carnea respectivă, care ar proveni din România potrivit autorităţilor franceze, ar fi trecut pe la un comerciant olandez, apoi cipriot, după care a ajuns la procesatorul francez Spanghero şi a fost redirecţionată către preparatorul Comigel.

Ancheta efectuată în diferite ţări nu a stabilit, până în prezent, în ce ţară a fost etichetată fraudulos carnea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.