Ponta nu a renunţat la proiectul de la Roşia Montană

Victor Ponta şi unii pededişti nu sunt convinşi că proiectul de la Roşia Montană, care a scos mii de oameni în stradă, trebuie respins. Asta, după ce luni, după anunţul lui Crin Antonescu, premierul afirma că proiectul va fi respins.

Ponta se mândreşte cu faptul că, spune el, a avut „curajul” să adopte proiectul după ce alte guverne „l-au ţinut prin sertare” ani de zile.

PSD se mai gândeşte dacă respinge proiectul de la Roşia Montană

Liderul PSD a declarat marţi că nu va exista o decizie politica legată de votul PSD în privinţa proiectului de la Roşia Montană (cum a fost la PNL, care a decis să respingă proiectul – nr.). Ponta a afirmat că în situaţia respingerii proiectului privind Roşia Montană consecinţa negativă este „ştergerea judeţului Alba de pe harta economică”, susţinând în context că doreşte ca toţi parlamentarii PSD să voteze în cunoştinţă de cauză şi nu pe „criterii politice”.

Ponta a fost întrebat dacă va mai exista o discuţie cu parlamentarii PSD pentru a fi pusă la punct o poziţie a partidului în subiectul Roşia Montană.

„Nu, pentru că eu le cer colegilor mei de la PSD să voteze în cunoştinţă de cauză, până nu văd proiectul de lege şi nu audiază lumea, nu au cum să fie în cunoştinţă de cauză. E o problemă importantă, care priveşte pe de o parte îngrijorarea şi opoziţia unei părţi din societate, pe de altă parte însă vorbim şi de consecinţele negative. Faptul că de exemplu judeţul Alba practic îl ştergem de pe harta economică a ţării şi despre celelalte consecinţe. Motiv pentru care toţi cei de la PSD vreau să voteze, când vor vota pentru sau contra, în cunoştinţă de cauză şi nu pe criterii politice„, a afirmat Ponta.

Ca să justifice susţinerea controversatului proiect, acesta a invocat din nou marti despăgubirile pe care le-ar putea cere compania canadiană dacă nu se face proiectul, avansând o sumă de două miliarde de euro în contul despăgubirilor care ar putea fi solicitate României de compania Gabriel Resources. Ponta a spus însă, întrebat fiind, că „nu se pune problema” ca Romania să accepte „asemenea sume”.

Ponta a mai susţinut că a discutat cu Crin Antonescu despre subiectul Roşia Montană anterior: „Am discutat de mai multe ori cu domnia sa toate aspectele care ţin de proiectul Roşia Montană, am decis să avem împreuna o comisie parlamentară care să dezbată toate aceste teme. Decizia domnului Antonescu a fost împotrivă şi nu am nicio altă solutie decât să accept această decizie a domnului Antonescu”, a spus Ponta.

Antonescu, atac frontal

De cealaltă parte, Crin Antonescu a susţinut marţi după amiază la Antena 3 că în USL nu s-a discutat despre proiect înainte ca Guvernul să-i dea drumul şi e deranjat că Ponta şi pesediştii nu îşi asumă public o poziţie, în timp ce liberalilor li se reproşează decizia luată. 

”Eu am comunicat şi ieri (luni – n.r.) şi mai devreme şi mai târziu, în cursul zilei, din ce motiv PNL nu votează acest proiect (al exploatării de la Roşia Montană – n.r.). Acum, eu sunt flatat de importanţa bruscă pe care grupul parlamentar liberal a căpătat-o. Cu alte cuvinte, dacă liberalii vor ceva, se face, dacă liberalii nu vor, nu se face. Pot să simplific puţin problema şi să întreb şi eu aşa: putem şi noi în ţara asta, în România, să ştim cel mai mare partid din ţară – cu cele mai mari grupuri parlamentare, cu primul-ministru – respectiv PSD, ce poziţie are în această chestiune? Susţine sau nu susţine acest proiect? Pentru că a nu spune nimic şi a da vina pe liberali dacă nu se face sau dacă se face nu mi se pare corect. Deci, noi am spus foarte clar, din motive pe care le-am expus, de ce votăm împotrivă„, a afirmat Antonescu, într-o intervenţie la Antena 3. 

El a subliniat că îl interesează să afle ce poziţie are PSD, care este „partidul primului-ministru”, în ceea ce priveşte proiectul Roşia Montană. 

„Dacă PSD este pentru, PNL nu a împiedicat cu nimic dezbaterea. Nu avem nici atâta putere şi nici asemenea apucături. Dezbaterea va avea loc în Parlament, în plen. Susţineţi-vă punctul de vedere. Dacă veţi avea sau nu majoritate, rămâne de văzut. Nu se poate să abandonaţi un proiect atât de important pentru că nu-l susţine un partid care nu are mai mult de 25% în Parlament”, a adăugat Antonescu. 

Potrivit acestuia, nu a existat o decizie la nivelul Uniunii Social Liberale pentru susţinerea proiectului Roşia Montană. 

„Am avut la nivelul USL o decizie că susţinem acest proiect? Sau am avut o declaraţie a preşedintelui PSD şi primului-ministru că domnia sa ca parlamentar nu susţine proiectul? Nu am avut nicio decizie, ci am avut o declaraţie şi anume că premierul, ca parlamentar, nu susţine proiectul”, a susţinut preşedintele PNL. 

El a menţionat că nu este împiedicată continuarea dezbaterii pe respectiva temă de faptul că PNL a luat o decizie politică în această chestiune, amintind totodată şi că USL a spus în campania electorală că este împotriva proiectului Roşia Montană. 

„Premierul, care a spus că în calitate de parlamentar votează împotrivă, când a auzit că şi noi votăm împotrivă, a declarat că nu mai are rost dezbaterea parlamentară. Fals! Dezbaterea parlamentară trebuie să aibă loc, indiferent ce decide un partid sau altul, mai ales că este vorba despre un partid care nu este majoritar”, a spus Antonescu. 

Liderul PNL a mai spus că poate înţelege că în campania naţională s-a spus Nu unui proiect, iar astăzi se spune Da, însă ar fi trebuit să se explice cetăţenilor ce anume a determinat schimbarea de poziţie. 

Antonescu a mai afirmat marţi că premierul Victor Ponta ar trebui să explice cât costă ţara noastră dacă nu se face proiectul Roşia Montană şi cine a angajat statul român astfel încât să se ajungă într-o asemenea situaţie.

„Că despăgubiri îngrozitoare pândesc statul român: ar trebui să ştim cu toţii, opinia publică, despre ce despăgubiri este vorba. De unde decurg aceste despăgubiri? Că eu nu am habar. Mie niciodată premierul Ponta nu mi-a spus ce riscăm noi, ca despăgubiri, statul român, dacă nu executăm acest proiect. Păi, dacă sunt despăgubiri, atunci primul-ministru ar trebui să fie campionul acestui proiect, venind în Parlament, pledând pentru el şi explicând cât ne costă dacă nu-l facem şi cum am ajuns în situaţia asta”, a declarat Antonescu.

Liderul PNL a afirmat că nu a fost informat cu privire la includerea pe ordinea de zi a Guvernului a proiectului Roşia Montană, ci a aflat acest lucru de la miniştrii liberali. 

Eu personal nu am fost informat nici măcar de apariţia pe ordinea de zi a Guvernului a acestui proiect. Am fost informat de către miniştrii mei, am avut o discuţie post factum cu domnul Ponta. Am înţeles explicaţiile, dar nu s-a spus nimic de despăgubiri. Dar de ce trebuie să plătim noi despăgubiri? Cine şi când a angajat statul român în aşa fel încât astăzi să nu mai avem putere de decizie în ţara noastră şi pe resursele noastre, sub ameninţarea unor despăgubiri? Să ne spună! Că eu sunt convins că nu domnul Ponta a făcut treaba asta„, a susţinut Antonescu. 


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.