Ponta: Nuland a venit la Bucureşti pentru un subiect „confidenţial”, discutat în CSAT

Premierul Victor Ponta a declarat duminică seară la Antena 3, răspunzând unei întrebări referitoare la absenţa sa din ţară în timpul vizitei oficialului american, că a fost „trei zile într-o vizită privată în Italia”, împreună cu soţia. Ponta a afirmat că nu s-a întâlnit cu asistentul secretarului american de Stat, Victoria Nuland, deoarece avea programată o vizită privată de trei zile în Italia, spunând în acelaşi timp că tema pentru care oficialul SUA a venit la Bucureşti este confidenţială, iar Corlăţean era îndreptăţit să exprime poziţia.

„Eu ştiam care este subiectul principal şi de ce doamna subsecretar Nuland vine la Bucureşti. Este un subiect important în relaţia România-SUA despre care am discutat şi la ultimul CSAT cu preşedintele Băsescu, cu şefii serviciilor, e un subiect care e nepublic, confidenţial şi despre care nu putem să dăm detalii în acest moment, însă asupra căruia domnul ministru Corlăţean este de departe cel mai îndrituit să spună punctul de vedere al Guvernului, un punct de vedere constructiv în relatia româno-americană”, a declarat Ponta.

„Este un subiect care ţine de raporturile dintre România şi SUA, dar pe care l-am discutat şi-l vom discuta doar în CSAT, nu pot să dau niciun altfel de indicii. (…) Deci, e foarte bine că doamna Nuland a fost la Bucureşti, este foarte bine că s-a discutat despre acest subiect important, s-au abordat şi altele (…) Aici nu e vorba de un preşedinte, un prim-ministru sau un ministru de Externe, e vorba de noi ca ţara, şi America are şi trebuie să aibă, aşa cum avem şi noi despre America, o atitudine pozitivă. În rest s-a discutat despre subiectele care erau importante”, a precizat premierul.

În România, SUA au la ora actuală mai multe interese, printre care scutul antirachetă şi explorarea şi exploatarea gazelor de şist, care ar urma să fie operate de Chevron.

Premierul a mai declarat că „nebunia” cum că oficialul SUA a venit la Bucureşti pentru a certa Guvernul este „o iluzie fanariotă”.

În ce priveşte vizita lui privată, Victor Ponta a spus că în vizita în Italia, programată dinainte, a fost însoţit de soţia sa şi s-a întâlnit cu liderul partidului de guvernământ italian, în contextul în care la Roma urmează să fie organizat, peste o lună, Congresul Partidul Socialiştilor Europeni, unde va fi nominaliat şi candidatul pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene. Liderul PSD a dezminţit că a fost în Austria, aşs cum s-a vehiculat, spunând că lui nu îi place să schieze.

Tot referitor la vizita sa în Italia, Ponta a susţinut că Traian Băsescu era informat unde era el, deoarece SPP ştia unde a plecat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8499 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.