Ponta: O să avem o discuţie în CSAT despre refugiați

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că se va discuta în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în ce privește numărul de refugiaţi pe care îl poate primi România.

Ponta a fost întrebat miercuri de jurnaliști dacă a fost stabilită o cotă de refugiaţi pe care România îi poate primi.

O să avem o discuție în cadrul CSAT, am discutat și cu președintele. Ministrul de Interne, vicepremierul, este cel care elaborează toate documentele și la final vă anunțăm. Nu stăm cu mâinile în sân, suntem pregătiți, însă important este ca deciziile și comunicarea să le facem coordonat”, a spus Ponta.

Victor Ponta a susținut totodată că nu s-a stabilit o dată pentru venirea în România a primului val de refugiaţi.

„Dacă o să avem CSAT şi ne prezintă vicepremierul, ministrul de Interne documentele şi le aprobăm, atunci vom comunica. Vreau doar încă o dată să spun că suntem pregătiţi”, a afirmat premierul.

Întrebat ce măsuri de securitate s-au dispus la graniță în acest context, Ponta a răspuns că s-au luat „toate măsurile necesare”.

„Nu vreau să stârnim vreo panică pe undeva, nu e cazul de așa ceva, suntem pregătiți”, a susținut Victor Ponta.

Consilierul prezidențial Leonard Orban a anunțat marți într-un interviu pentru Europa FM că primii imigranţi pe care România s-a angajat să-i primească la cererea Uniunii Europene vor sosi în ţară în luna noiembrie.

Potrivit acestuia, în România vor ajunge puţin peste 1.700 de refugiaţi, însă ei vor sosi treptat în cele şase centre de primire disponibile şi vor fi verificaţi.

„Oferta a fost făcută de către Guvernul României şi este următoarea: 1.705 migranţi pe aşa-numitul mecanism de relocare intra-UE, adică să preluăm 1.705 persoane din alte state membre, mai precis din Grecia sau Italia, pe o perioadă de doi ani, începând cu luna noiembrie 2015. Şi pe relocarea extra-UE, deci din tabere de refugiaţi din afara UE, 80 de persoane, tot pe o perioadă de doi ani. În total, oferta făcută de Guvernul României a fost de 1.785 de persoane”, a declarat Orban.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.