Ponta refuză în continuare să meargă în Parlament pentru numirea lui Klaus Iohannis

USL s-a mai apropiat vineri cu un pas de moartea iminentă. Liderul PSD Victor Ponta a transmis din nou vineri că primarul Sibiului Klaus Iohannis poate fi ori ministru de Interne (nu și vicepremier) ori, dacă nu, ministru de Finanțe și vicepremier, și nu așa cum cer liberalii, ministru de Interne și vicepremier.

Ponta a spus că prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, este binevenit în Guvern și l-ar numi și „astăzi” la conducerea Ministerului de Interne, pe actuala structură a Guvernului. Liberalii și-l doresc însă pe Iohannis și la Interne și vicepremier, nu doar ministru de Interne cum vrea Ponta. „Eu cred în continuare în USL, că cea mai bună variantă este să guvernăm împreună, că Iohannis este bine-venit în Guvern, fie pe funcţia de ministru de Interne, fie pe cea de la Finanţe. Dacă există un alt calcul, eu nu fac parte din el”, a spus Ponta în fața camerelor de luat vederi.

În ciuda acestei opoziții pe care o manifestă în continuare și al refuzului de a merge în Parlament pentru a da curs propunerii liberalilor, Victor Ponta a afirmat că el crede că există şanse de menţinere a USL, dar a precizat că liderul PNL, Crin Antonescu, trebuie să îşi asume responsabilitatea guvernării şi a arătat că acesta „greşeşte” dacă apreciază că este mai bine să candideze la Preşedinţie din opoziţie. 

Pe de altă parte, după ce ieri a declarat că liderul PNL a decis să candideze singur din opoziție la prezidențiale, declarație calificată de Antonescu drept mincinoasă și obraznică, Ponta și-a nuanțat vineri afirmațiile.

„Eu am spus foarte clar: nu că e candidat din opoziţie, ci că sentimentul meu, senzaţia mea, poate greşită, este că Antonescu doreşte să candideze la funcţia de preşedinte fără a se mai asocia cu responsabilitatea guvernării României. Mă bazez pe faptul că, în istoria României, preşedinţii care au fost aleşi au venit totodeauna din opoziţie – Iliescu, Constantinescu, Băsescu. Cred că e un lucru greşit, pentru că ar trebui ca Antonescu să îşi asume responsabilitatea guvernării alături de noi. Dacă crede însă că disocierea de guvernare îi măreşte şansele de a câştiga, e posibil, nu ştiu să răspund”, a afirmat Ponta.

Nu-și asumă ruperea USL

Victor Ponta a declarat tot vineri că liderul PNL, Crin Antonescu, „a luat demult decizia să rupă USL” și ceea ce se întâmplă acum la nivelul acestei alianțe este doar „un divorț cu scandal”.

Nicio zi fără Băsescu

Liderul PSD a mai afirmat răspunzând unei întrebări că nu ştia că liderul PNL, Crin Antonescu, s-a întâlnit, la finele anului trecut, cu preşedintele Traian Băsescu şi a apreciat că este bine să existe consultări pe teme de politică externă, dar că era „şi mai bine” dacă Antonescu se consulta cu Guvernul.

„Nu, nu am fost informat că Antonescu a discutat cu Băsescu înainte de vizita la Chişinău, dar cred că este un lucru bun, faptul că ne consultăm. Sigur, putea să se consulte cu Guvernul, că era şi mai bine, dar fiecare se consultă cu cine crede de cuviinţă”, a spus Ponta, susținând că, el personal, nu s-a întâlnit niciodată cu Băsescu fără să îl informeze pe Antonescu.

Dezmințind din nou că ar fi devenit „prietenul” lui Băsescu, Crin Antonescu a declarat, joi seara, că a avut la finele anului trecut două întâlniri cu preşedintele pe teme de politică externă şi de securitate naţională.

Antonescu s-a arătat revoltat de faptul că aceia care nu îi cântă în strună lui Ponta sau PSD sunt catalogaţi drept „băsişti”, el spunând şi că acreditarea ideii că ar fi asociat cu Traian Băsescu este o „obrăznicie” a cuiva care „nu are niciun Dumnezeu în politică”.

„Ce nu înţeleg este de ce cineva confundă condiţia de a fi împotriva lui Traian Băsescu din punct de vedere politic cu condiţia de a fi stupid (…) Nimic, dar nimic din ce a fost poziţia PNL sau a mea, CCrin Antonescuîmpotriva lui Traian Băsescu nu s-a schimbat. Cu un termen care îi este drag, nimic nu s-a reevaluat. Chestiunea este însă că nu putem confunda asta cu stupiditatea”, a declarat Antonescu, precizând că nu trebuie să facă din atacarea lui Băsescu „un ritual”. (…) Cu domnul Băsescu, în afara prilejurilor de învestiri, m-am mai întâlnit de două ori, în chestiuni de politică externă. M-am întâlnit de două ori: când mergeam în Republica Moldova, am spus că asemenea chestiuni trebuie discutate, pe chestiuni de politică externă. Am discutat şi pe o chestiune de securitate naţională”, a spus preşedintele PNL.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8499 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.