Ponta: România nu trebuie să stea tot timpul în alegeri

În contextul în care liberalii i-au cerut premierului să organizeze alegeri parțiale în circumscripţiile unde au fost vacantate posturile, Victor Ponta a declarat luni că România „nu trebuie să stea tot timpul în alegeri”.

„(…)cred că avem obligația să răspundem la patru întrebări. În primul rând, dacă facem alegeri în fiecare săptămână, pentru că, de exemplu, săptămâna trecută s-a eliberat locul de la Hunedoara.

Opinia noastră este, așa cum de altfel au făcut și guvernele anterioare, că România nu trebuie să stea tot timpul în alegeri, ci să aibă niște date în care strângi mai multe tipuri de alegeri și în felul ăsta economisești bani și ferești societatea de o campanie electorală neîntreruptă. În al doilea rând, pe ce sistem de vot — tocmai discutăm miercuri că și noi și PNL vrem sa schimbăm sistemul de vot, dacă facem alegeri mâine nu poți să faci pe un sistem nou. În al treilea rând, mai e doar un an și trebuie o decizie dacă pentru un an de zile consumăm atâția bani și intrăm iar in campanie electorală.

Și în al patrulea rând am verificat din punct de vedere juridic, dincolo de ceea ce apare în presă sau în opinia publică, sunt foarte multe locuri, în special de președinți de CJ și de primari, care nu sunt juridic libere. Dumneavoastră, presa, vorbiți despre Mehedinți sau despre Constanța. Nu sunt. Libere în acest moment se află Clujul, Neamț și Vâlcea, deci strict politic”, a explicat Ponta.

El a adăugat că partidului pe care îl conduce i-ar conveni să fie organizate alegeri, pentru că „cel puțin două din trei le-ar câștiga”. „Dar aici nu e vorba de un interes politic, ci de un principiu — dacă facem în fiecare săptămână și ținem țara tot timpul în alegeri pentru un mandat care se termină peste un an.

Poate ca reușim și schimbăm legea și facem alegeri parțiale, dar pentru un mandat de patru ani și atunci la anul nu mai organizăm. (…) De muncit când mai muncim dacă stăm tot timpul în alegeri?”, a explicat Ponta.

Vineri, la Iaşi, PNL a adoptat o revoluţie prin care Guvernului PSD i se acordă termen de o săptămână pentru a declanşa alegeri parţiale, în caz contrar, acesta urmând să fie acționat în instanță.

După reuniunea conducerii PNL, Gorghiu a arătat că în prezent sunt vacante 26 de mandate de primari, şase de parlamentari, trei de preşedinţi de consiliu judeţean şi două consilii locale care au fost dizolvate, iar Guvernul nu a declanşat procedurile pentru alegeri parţiale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.