Ponta: România să ceară acces la întregul raport al Senatului SUA privind CIA

Guvernul român va furniza toate informaţiile de care dispune referitor la presupusa existenţă a unui centru de detenţie al CIA în ţară, a anunţat miercuri premierul Victor Ponta, care consideră că România ar trebui să ceară acces la întregul raport al Senatului SUA pe această temă.

Fragmentele făcute publice din raportul Senatului SUA nu specifică țările în care au funcționat aceste centre de detenție, legendându-le numele. The Washingtom Post a scris insa că în spatele așa-zisului centru de detenție ”Detention Site Black” este România. Pornind de la aceasta ipoteză, se poate afla din acest raport ca agenții CIA de la București au primit milioane de dolari pentru a facilita ințelegerea de către autoritățile de la București a importanței acceptului lor pentru înființarea unei închisori secrete în România.

„Avem datoria de a informa opinia publică despre tot ce cunoaştem” în legătură cu acest dosar, a declarat Ponta într-o întâlnire cu trei agenţii de presă străine, potrivit MEDIAFAX.

Conform premierului, preşedintele ales Klaus Iohannis va trebui să convoace o reuniune a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru a cere acces la întregul raport al Senatului american privind CIA, aşa cum intenţionează să facă Polonia.

„De când am preluat funcţia de prim-ministru (în 2012-n.r.), nu am avut niciodată acces la informaţii care să confirme” existenţa unor asemenea închisori în România, a subliniat el.

„Dar Guvernul este absolut deschis” şi pregătit „să furnizeze toate informaţiile pe care le putem găsi în arhive, fie la Parchetul General, fie la Parlament sau la presă, pentru a şti” dacă acuzaţiile care vizează România sunt adevărate sau nu, a adăugat Ponta. El a amintit că o anchetă a Parchetului General din România este în curs.

Parchetul a confirmat marţi pentru AFP că efectuează o anchetă „în urma unei plângeri depuse de Abd al-Rahim al-Nashiri”, dar a refuzat să ofere alte detalii.

Numele lui al-Nashiri figurează, alături de cele ale altor trei „combatanţi inamici” deţinuţi în prezent la Guantanamo, în raportul Senatului american privind interogatoriile violente ale unor presupuşi membri al-Qaida.

Ministerul român al Afacerilor Externe a precizat marţi că autorităţile române nu deţin probe referitoare la centre de detenţie ale CIA sau acţiuni de privare de libertate întreprinse de Agenţie pe teritoriul naţional, dar nu pot ignora „alegaţiile” aduse, astfel că manifestă disponibilitate pentru elucidarea acestora.

Potrivit raportului Senatului american, în cadrul programului secret al CIA 119 deţinuţi au fost capturaţi şi închişi în centre de detenţie secrete, în alte ţări care nu au fost identificate, dar care includ cel mai probabil Thailanda, Afganistan, România, Polonia şi Lituania.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.