Ponta: „Să vă bateți pentru interesele Republicii Moldova”

Premierul Victor Ponta le-a spus miercuri diplomaților țării noastre că „prioritatea absolută” a Bucureștiului este Republica Moldova, cerându-le să se „bată” pentru interesele Chișinăului așa cum o fac pentru interesele României.

„Vreau să vă rog, toți reprezentanții României, în toate țările, în toate structurile internaționale, să continuați ce e de fapt început de mai mult timp — să spuneți că prioritatea absolută a României este Republica Moldova. Tocmai vin de la Chișinău unde m-am întâlnit cu noul guvern. E al patrulea prim-ministru cu care lucrez și i-am urat să aibă un mandat lung — un guvern proeuropean. Are nevoie Moldova de sprijinul nostru, inclusiv diplomatic, și vreau să vă rog, de câte ori aveți ocazia, să vă bateți pentru interesele Republicii Moldova așa cum vă bateți pentru interesele României. Cred că este o poziție legitimă și corectă și cred că acum, mai mult ca în alte perioade, Republica Moldova are nevoie de sprijinul nostru”, a spus Ponta, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române.

Ponta a cerut totodată sprijinul diplomaților și în ceea ce privește colaborarea regională, vorbind de rolul regional „important” pe care îl joacă România.

„Avem vecini cu care suntem doar vecini și cu care trebuie să fim prieteni. Mă refer la toate țările din regiunea noastră, atât de importante pentru noi. Aș vrea să fim un partener și un prieten regional care arată seriozitate, care arată interes. (…) Vreau să înțelegeți că rolul nostru regional e important și că toți vecinii noștri sunt parteneri economici, politici, cu care trebuie să ne coordonăm într-o regiune extrem de complicată”, a afirmat premierul.

Pe de altă parte, Ponta a declarat, miercuri, că ambasadorii și ceilalți reprezentanți diplomatici ai României sunt „prea timizi” în a promova interesele economice ale țării.

„Vreau să mă sprijiniți pe ceea ce înseamnă diplomație economică. (…) Avem în continuare prea multe țări cu care avem relații politice și diplomatice excelente și nu se întâmplă nimic din punct de vedere economic. Fie sunt prea departe, fie nu știm noi să ne coordonăm, fie sistemul vechi cu atașații economici la Ministerul Economiei. (…) Eu vreau să vă rog pe toți ceea ce fac ambasadorii acreditați la București care mă caută de fiecare dată în special pe probleme economice, că pe probleme politice și diplomatice ne înțelegem foarte ușor. (…) M-am plâns întotdeauna că ambasadorii noștri, reprezentanții noștri sunt încă prea timizi în a promova interesele economice ale României și aici mă refer în mod specific nu doar la țările Uniunii Europene cu care e normal să avem principala activitate economică și comercială, dar la țări din afara UE”, a susținut Victor Ponta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.