Ponta: Se pare că nu avem gaze de şist, ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem

Controversata temă a gazelor de şist este „puţin amânată”. Premierul a aruncat pe piaţă informaţia potrivit căreia nu am avea gaze de şist, dar nu a oferit detalii pe motiv că nu poate spune mai mult.
Convenabil, în condiţiile în care subiectul aduce multe puncte defavorabile oricărui politician care îl susţine.

Astfel, Victor Ponta a declarat, duminică seara, la Antena 3, că România s-a bătut pe ceva ce nu are.

Premierul a reiterat necesitatea independenţei energetice a ţării noastre, iar moderatorul a arătat că resursele existente în Marea Neagră asigură acest deziderat pentru 30 ani. În acest context, realizatorul Antena3 a propus ca „povestea cu gazele de şist” să fie amânată puţin, moment în care premierul a intervenit afirmând:

„Oricum s-a amânat, pentru că…se pare că nu avem gaze de şist, ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred că ne-am bătut pe ceva care exista”, a spus Ponta.

Gazele convenţionale din Marea Neagră sunt în explorare, a mai spus Ponta.

Astfel, declaraţia neaşteptată a premierului în privinţa gazelor de şist pare menită, mai degrabă, să închidă, la o adică, gura curioşilor dornici să afle detalii dacă s-ar da verde unei confruntări electorale solicitate cu insistenţă după eşecul ultimelor negocieri între staff-urile celor doi politicieni.

Este ştiut faptul că, în urmă cu doar o lună, ministrul Economiei, Constantin Niţă, afirma că exploatarea gazelor de şist va trebui să fie acceptată de majoritatea statelor.

Anul trecut, la sfârşitul lunii octombrie, în contextul protestelor de la Pungeşti, Victor Ponta declara că nu şi-a schimbat poziţia faţă de gazele de şist în urma protestelor de la Pungeşti, deoarece pentru România este foarte important să fie independentă energetic, şi că îi susţine pe jandarmi, care trebuie să acţioneze conform legii, precizând că nu a fost folosită forţa.

Întrebat dacă protestul de la Pungeşti i-a schimbat în vreun fel poziţia faţă de explorare şi exploatare, premierul a răspuns:

„Nu mi-a schimbat absolut deloc, cred că pentru România este foarte important să fie independentă energetic şi cred că este un obiectiv strategic pentru România să nu mai importăm gaze, ci să le producem noi. E simplu şi asta cred în continuare. Restul, cu respectarea tuturor chestiunilor de mediu… dar nu se exploata nimic, cinci ani se explorează, nu are nicio legătură cu niciun fel de problema de mediu”, a spus Ponta.

Chestionat de jurnalişti în legătură cu jandarmii care îi iau pe sus pe unii dintre protestari şi îi aruncă în şanţuri, premierul a răspuns: „Exageraţi”.

„Este vorba de o proprietate publică (…)putem atunci să blocăm toată ţara. Am înţeles cât timp lucrurile nu blochează circulaţia, nu se blochează drumuri naţionale, e în regulă, dar după aia ce facem? E anarhie. Deci, eu îi susţin pe jandarmi, m-au informat şi cred că, în conformitate cu legea, trebuie să acţioneze”, a spus Ponta.

Pe 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Mai multe proteste au avut loc la sfârşitul anului trecut, în Siliştea, comuna Pungeşti, judeţul Vaslui, în perimetrul unde compania Chevron a amplasat prima sondă de explorare a gazelor de şist.
Jandarmii au intervenit în rândul protestatarilor, mulţi dintre ei fiind bruscaţi şi luaţi pe sus de forţele de ordine.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.